perjantai 1. lokakuuta 2010

Sudenmaitoa

Muistathan nämä muutaman postauksen takaiset "jäniksenpapanat"? Jäi vaivaamaan mieltäni, mitä sieniä ne oikein ovat, ja kun tarjoutui tilaisuus asian selvittämiseksi, tietysti kysyin. Nämä pallerot eivät olekaan sieniä, vaikka ovat limasieniä. Saanko esitellä, tässä on sudenmaito...


Luin netistä, että limasieniä kasvaa Suomessa parisen sataa lajia ja ne voivat olla muodoltaan ja kooltaan hyvin erilaisia. Yleisin niistä on nimeltään sudenmaito.

Vaaleanpunaiset pallerot ovat limasienen kypsyviä itiöemiä. Niiden sisällä on vaaleanpunaista nestettä, joka muistuttaa veristä maitoa. Vanhan kansan mukaan se on kuin petoeläimen maitoa. Siitä lienee palleron nimi peräisin? Kypsyessään sudenmaidon itiöemät muuttuvat ruskeanharmaiksi, joten nämä kuvassa taitavat olla melkoisen kypsät :)

Limasieni on hyvin salaperäinen, erikoinen olio. Se ei ole kasvi, eläin eikä sienikään. Kyllä luonto jaksaa aina hämmästyttää!

4 kommenttia:

 1. Aina oppii jotain uutta. En ole tuollaisistakaan kuullut ennen!

  VastaaPoista
 2. Minäkään en ole moisesta koskaan ennen kuullut. Onkohan korvat olleet koristeena aikoinaan biologian tunneilla :)

  Mukavaa syksyistä viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Noita samaisia limanuljaskoita on meidänkin hähistöllä.Olenkin ihmetellyt niitä...nyt asia selvis.Kiitti:)

  VastaaPoista
 4. Blogger kenkkuilee jälleen!!! Kyllä täällä ärräpäitä tekis mieli lasketella! Ei lataa taas kuvia ollenkaan! MURRRRRRRRR!

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!