tiistai 29. maaliskuuta 2011

Pähkinä purtavaksi

Ei ole kasvihuonetta eikä lasitettua parveketta, mutta onpa kuitenkin maapähkinän taimi...joka kuulemma tykkää lämmöstä!

Tilasin taimen jo joku aika sitten ja tänään kävin noutamassa sen puutarhaliikkeestä. Muistuttaa herneenversoja. Tässäpä siis pähkinä purtavaksi: saanko pidettyä maapähkinäni hengissä kolme kuukautta, sen jälkeen pitäisi sato olla valmiina :) Edit: ohjeen tarkemmin luettuani veikkaan, että meneekin 5 kk!



Haasteellisinta hoidossa on varmasti se,
 että pähkinä tykkää märästä mullasta,
mutta ei liian märästä!

Onko jollain jo kokemusta maapähkinäfarmarina olosta?

12 kommenttia:

  1. Apua sentään, olet ottanut oikein kunnon projektin tuon pähkinän kanssa. Huh..toivon, että saat pidettyä sen hengissä, mulla ei ole ensinkään mitään kokemusta siitä.Pysyttelen helpomissa kasveissa...:)))) hih.hih...

    Mutta seuraan mieleenkiinnolla projektiasi.

    Mukavaa loppuviikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  2. Voi kuinka jännää! Melko npeasti tekevät satoa,jo kolmen kuukauden jälkeen. Enpä ole koskaan nähnyt pähkinäkasveja :o Jos kookospähkinää ei lasketa.

    VastaaPoista
  3. Tuija: juu, toi oikea kastelurytmi vähän pelottaa, mutta haasteita tarttee aina olla!

    Hietzu: En ole ihan varma, ymmärsinkö tuon satojutun oikein ohjeista, voipi olla, että meneekin 5 kk eli ensin 2 kk, että kukkii ja sit 3 kk, että sato kypsyy. Jos kypsyy...

    VastaaPoista
  4. Oletpas hankkinut hauskan kasvin itsellesi.
    Muistan, että joskus lapsena kasvatettiin maapähkinöitä.
    Silloin sai ostaa maapähkinöitä, jotka olivat vielä sen kuoren sisällä. Saattaa olla vieläkin myynnissä, en ole vain kiinnittänyt huomiota...
    Pähkinät siis idätettiin itse, aika nopsaan ne mielestäni itivät.
    Niistä tuli aika korkeita, ainakin 30 cm. Kukinnan jälkeen kasvi taipuu ja työntää sen kukkineen kukan maahan mullan alle, jossa siitä kehittyy se uusi pähkinä, siellä kuoren sisällä on aina 2 pähkinää.
    En muista kauanko niitä kasvatettiin, mutta kyllä sinne mullan alle pieniä ja aika mustia pähkinöitä kehittyi. Ei kyllä taidettu niitä maistaa...
    Tuo sinun ruukkusi näyttää aika pieneltä... multaa saa olla aika paljon ja syvälti, että ne pähkinät mahtuvat kasvamaan siellä...
    Onnea sinulle kasvatukseen, kiva nähdä saatko satoa ;))

    VastaaPoista
  5. oi,jännää!:) Muistuttaa tosiaan kovasti herneenversoja,mistä tulikin mieleeni,että vois kylvää vähän soppaherneitä.
    Kasteluohjeet kuulostaakin haasteellisilta.Toimiskohan tuolle altakastelu parhaiten??Sitä ehkä lähtisin itse kokeileen.Mukava nähä miten onnistut,pidän peukkuja ja varpaita,että saat oman sadon maapähkinät herkuteltavaksi:)

    VastaaPoista
  6. Voi, kun on kiva, kun joku jaksaa tänne vastaillakin!!!

    Marja: ai kun hauskaa, että olet lapsena näitä kasvattanut! Saahan näitä nytkin kuorellisena joistain kaupoista ostaa, mutta en ole varma, miten pähkinät on käsitelty, että itäisivätkö, jos multaan laittaisi...

    Joo, toi ruukku on vielä se, jossa taimen hain. Ohjeissa kehotetaan istuttamaan 20-25 cm:n halkaisijan ruukkuun, kävin juuri sellaisen ostamassa. Otin nyt muovisen, kun ajattelin, että jos ruukkua pitää auringon mukana eri huoneisiin kuljetella. Mulla kun ei ole kotona kovin aurinkoista paikkaa missään, että pitää ne auringonsäteet sitten kaapata eri ikkunoista :) Hoh-hoijaa, tämä alkoi nyt jotenkin kuulostamaan työläältä projektilta. Mutta en ota mitään paineita, jos ei pähkinöitä tule, niin sitten ei.

    Tiina: mun normiherneet alkoivat tänään jo kukkimaan :) Ne on niin söpöjä valkoisia kukkasia, semmosia herkkiä! Altakasteluruukku oli yksi vaihtoehto mielessäni, mutta päädyin sitten kuitenkin tavalliseen. Kiitos tsemppauksesta, katsotaan, miten pähkinäfarmarin käy!

    VastaaPoista
  7. No olet haasteen ottanut. Oletko ottanut huomioon ettet voi koko kesänä poistua kotoa pidemmäksi ajaksi tai ainakin pähkinä pitää ottaa mukaan ettei kastelu katkea:)

    VastaaPoista
  8. Henrietta: siksipä ostin muoviruukun keraamisen sijasta, niin on sitten kevyempi kanniskella pähkinää kainalossa :)

    VastaaPoista
  9. Onpa se hauska :) Onnea kasvatukseen

    Iloista torstaita!

    VastaaPoista
  10. Ei ole kokemusta maapähkinäfarmarina olosta mutta pidän peukkuja että onnistut sen kanssa!:) Mielenkiintoinen kasvatusprojektisi kyllä on.

    VastaaPoista
  11. Mielenkiinnolla jään seuraamaan millaisen sadon saat. Eikös Hessu Hoposta tullut Super Hessu kun hän söi maapähkinöitä?

    VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!