keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Etsivän hommissa

Piti oikein ryhtyä etsivän hommiin, kun oli kateissa muistista kaikki viime syksynä istutettujen narsissien lajikkeet. Salapoliisityön tuloksena sain kuitenkin lähes kaikki tunnistettua, yksi jäi amerikkalaispoliisisarjoissa käytetyn termin mukaan "Jane Doeksi". Se on tuo viimeisessä kuvassa oleva ihanuus.

Aloitetaan vaatimattomammasta päästä: tämä vähän limenkellertävän värinen ja pienehkön kokoinen narsissi on W.P. Milner. Siitä oli vaikeaa saada tarkkaa kuvaa aikaiseksi, kun kevyt kukka heilahteli tuulenpuuskien mukana kuin paraskin kirkonkello.Erityisen vaikeaksi kuvattavaksi osottautui myös joka suuntaan hörsyilevä, kerrottukukallinen tähtinarsissi White Lion. Tarkastelin sitä vähän joka suunnasta...muistuttaa olemukseltaan leijonanharjaa!
Muistaakseni perhosnarsissiksikin kutsuttu Edinburgh on aika hulppea persikansävyssään, ja kukka on varsin isokoinen ja näyttävä. Tämä suloinen valkea kukka tuoksuu ja näyttää tasetilta, mutta en muista sellaista istuttaneeni...osaatko sinä auttaa arvoituksen ratkaisussa näin kuvan välityksellä? Jos se on sittenkin Bridal Crown?


10 kommenttia:

 1. Oi mitä herkullisia ihanuuksia sulla onkaan! Viimeisimmän salaisuus ei aukene mullekaan. Mietin samaa omien keltaisten tulppaanien kanssa, että olenko muka itse ne istuttanut, vai enkö ole vaan huomannut niitä mukamas syksyllä penkkejä tonkiessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin viime syksynä muistilapuille sipuleita istuttaessani, että mitä laitoin suunnilleen mihinkin kohtaan penkkiä. Noista valkoisista ei ole mitään merkintää. Ovat ehkä jo edellisvuonna istuttamiani.

   Poista
 2. Ouvau! Aivan upeita narsisseja sinulla! Kyllä on tämä puutarhabloggailu avartanut näkemystä myös näissä sipulikukissa. Jostain syystä minun kerrotut ehkä-white-lion-tai-bridal-grown (en muista yhtään)-narsissit ei ottaneet yhtään kasvaakseen. Tai kaksi alkua viidestä näkyi, mutta nekin parisenttiset nuupahtivat. Onkos vinkkejä, miten saisi samanlaisen kukkaloiston kuin sinulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä ihan noviisi tässä narsissien kasvatuksessa. Olen ymmärtänyt, että narsissien pitäisi klaarata aika hyvin itsekseen. Muistaakseni taisin laittaa sipulikukkien lannoitetta istuttamisen yhteydessä. Ja varmaan oikea istutussyvyys, kolme kertaa sipulin koko, on oleellista. Mitäs vielä? Ainakin isommat narsissit tykkäävät keväällä kosteasta, mutta kesällä maaperä saisi olla kuivempi. Meillä narsissit ovat ihan pienessä rinteessä, joten vesi ei seiso siinä talvella. Jostain luin, että narsissit eivät välttämättä kuki hyvin ensimmäisenä vuotenaan, joten ei kannata lannistua!!!

   Poista
 3. Vau, hienoja on jokainen. Tartteekin kaivaa esille omat suunnitelmat ja katsastaa nimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja ovat ja kasvavat aika ryppäässä, joten sekoittuvat kivasti penkissä!

   Poista
 4. Herranjestas!
  Minä olen vaan omiani (niitä harvoja) ihastellut tyylin "kas, narsisseja, kiva!"
  Täytyykin kuvata ennenkuin on myöhäistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä narsisseja tuntuu löytyvän monenmoista, ehkä joku uusi lajike pitää bongata syksyllä istutettavaksi, niin on taas uutta jännättävää.

   Poista
 5. Ooh ja aah, taas kerran, kyllä on niin herkullista silmänruokaa, että tänään ei tarvitse muuta ravintoa...

  Kyllä uusien lajikkeiden risteyttäjät on kekseliästä porukkaa. Kaikki narsissisi ovat aivan ihania, tuo White Lion on jotenkin erityisen kiehtova.

  Minäkin nimeäisin tuon viimeisen Bridal Crowniksi eli suomeksi melko tyhmäksi "perunanarsissiksi". Mikä kumma siinä on, että suomalaisilla on ollut tarve löytää perunaa joka asiasta...? Nimi "morsiuskruunu" antaisi kyllä parempaa oikeutta tuolle upealle kasville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta morsiuskruunu olisi kuvaavampi nimi perunanarsissille. Tasetin suuntaan minäkin alan kääntyä, tuo taitaa olla sellainen, joka kasvoi edelliskeväänä parvekkeella ruukussa ja sitten länttäsin sen kukinnan jälkeen tuonne sipulipenkkiin. Taitaa saada tänä vuonna parvekkeelta pari seuralaista samaa laatua kylkeensä :)

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!