keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Pähkinä purtavaksi

Olen aina luullut, että tämä villi pensas mökillä on pähkinäpensas. Ja olen aina luullut, että nämä hörsöttimet, jotka kuvissakin näkyvät, ovat pensaan kukkia. Pähkinöitä ei ole koskaan tullut, ja olen luullut sen johtuvan siitä, ettei lähistöllä ole toista ristipölyttämässä. Joku toinen taas on luullut tätä lepäksi. Mutta mikä tämä pensas loppujen lopuksi on? Yritin googlettaa pähkinäpensaankukkia, mutta norkoja ja sellaisia pieniä pinkkejä niissä kuulemma kasvaa, mutta ei näitä limenvihreitä härpäkkeitä. Ainakaan kuvien ja wikipedian mukaan. Lepässä taas olen nähnyt ihan sellaiset minit kellertävänvalkoiset ns. kukat, mutta en näin tuuheita versioita. Tässä siis pähkinä purtavaksi!

11 kommenttia:

 1. Olisiko kasvi jalava? Lehdet ja kukat täsmää, mutta en tiedä kasvaako jalava pensasmaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalavan kuvia kävin katselemassa vinkistäsi...nuo härpäkkeet voisivat olla niitä siemenpähkylöitä, kukat jalavalla ovat ihan eri näköiset kuin nämä, mutta siemenpähkylät näyttävät samansuuntaisilta ainakin yhdessä Luontoportin kuvassa, vaikka eivät kuitenkaan ihan samanlaisilta. Jalavaakin on kahta laatua, molemmat näköjään rauhoitettuja. Hmmmm....

   Poista
  2. Tutkin vähän lisää ja löysin netistä kuvallisen varmistuksen, kyllä tämä on "Vuorijalava – Ulmus glabra(skogsalm), uhanalainen ja rauhoitettu.
   Niiden runko kestää kolhuja ja haavat paranevat hyvin. Puuaines on kovaa ja sitkeää. Jalavat sietävät hyvin tuulta sekä varjostavat ja sitovat tehokkaasti ilman epäpuhtauksia. Ne viihtyvät jopa savimaassa ja sietävät seisovaa vettä."

   Joten kiitos, Saraheinä, ratkaisit arvoituksen kertaheitolla!

   Poista
 2. Nyt tuli vaikea. Olisiko sittenkin joku pähkinälajike?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja tällaiset arvoitukset, eikö totta?

   Poista
 3. En kyllä osaa sanoa mikä tuo olisi, mutta kaunis on...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se on näiden hörsöttimien kera varsin viehko!

   Poista
 4. Lehti näyttää pähkinäpensaan lehdeltä, mutta ei meidän pensaissa tuollaista kukintoa ole.
  Täysin outo minulle:)

  VastaaPoista
 5. Ei aavistustakaan mikä pensas/puu tuo on, mutta kaunis se on! Kyllä varmaan joku "tietäjä" löytyy joka osaa pähkinän purra :-)

  Hyvää loppuviikkoa,
  Katja

  VastaaPoista
 6. Hauskan näköinen, mutta enpä olisi tunnistanut. Hyvä, kun Saralla leikkasi.

  VastaaPoista
 7. Meillä samannäköinen pensas/mikälie, jonka leikkaan joka kevät matalaksi, eikä kauaa mene kun se taas rehottaa epäsiistin näköisenä. Juurakko on niin sitkeässä kiinni, että sitä ei ilman köyttä ja traktoria saa ylös maasta...
  Mutta että jalava.. olenkin ihmetellyt mikä se on. Täytyy tutkia asiaa vielä tarkemmin.

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!