perjantai 28. joulukuuta 2012

Kuperalle puolelle

Joulun mentyä voin nyt vihdoin paljastaa yhden tekemistäni joululahjoista. Tämän lusikkakorun teossa sain apua myös isältäni, joka hoiti suvun palkintolusikan varren katkaisun ja taivutuksen. Minä puolestani kuvasin ystäväni ihanan bordercollie-tytön ja siirsin kuvan lusikan kuperalle puolelle kuvansiirtoaineella. Lakkaus päälle ja koru pakettiin.


 Ystävältäni kuulin, että hän oli jo ehtinyt käyttää lahjaa kaulassaan eräällä kyläilyreissulla. 
Kiva, että tuli heti käyttöön!


Näitä lusikkakoruja valmistui muutamia muitakin, 
niissä oli henkilöiden kuvia, ja oikein hyvin onnistuivat nekin.
Vaikka paperin pois peseminen kärsivällisyyttä kysyykin jonkun verran...

Edit: Muutama kysely tuli tuosta kuvansiirtotekniikasta, joten vastaan tähän postauksen perään kaikille kiinnostuneille. Olen aiemmin kokeillut kuvansiirtoa samalla tekniikalla lasittamattomalle keramiikalle (vanhempi postaus aiheesta). Ensin tulostetaan valokuva käänteisenä lasertulostimella sopivan kokoisena. Kuvan päälle sivellään Art medium -liimalakkaa (ostin omani Sinooperista) ja läntätään kuva lusikan päälle kuvapuoli alaspäin. Silotellaan ja annetaan kuivua vuorokausi. Sen jälkeen kuvaa kastellaan vedellä ja hinkataan kevyesti sormenpäällä paperia pois. Tein tämän useammassa vaiheessa eli annoin työn välillä kuivua ja pesin jälleen. Kun paperi on saatu pois eikä kuva ole enää nukkainen, sen voi lakata. Tässä käytin kirkasta askartelulakkaa. 

Edit 2: Lisään vielä, ettei idea korusta ole omani, vaan näitä on näkynyt messuilla ja netissä. Päivikki on esimerkiksi jo vuosia sitten valmistanut lusikkakorun tällä menetelmällä ja kertonut siitä Posliinikukka-blogissaan. 

41 kommenttia:

  1. Kylläpäs on soma; aivan huippuhieni idea, tuolla tekniikalla loihtii vaikka mitä ihanuuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kuvansiirtoaine toimii moneen materiaaliin, minä en toistaiseksi ole testannut kuin keramiikkaan ja nyt metalliin. Seuraavaksi voisi testata vaikka puupintaan...

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Koiruli on rakas omistajalleen, varmasti sitä kautta korukin :)

      Poista
  3. Tää on hieno juttu! Olispa hienoa, kun olis oman koiran/kissan kuva korussa. Täytyy etsiä ohjetta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkun sortin ohjetta yritin kirjoittaa tuohon postaukseni loppuun, käväise sieltä lukaisemassa, jos on jotain apuja.

      Poista
  4. Persoonallinen lahja! Ihana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pepi! Tein itsellekin yhden, jossa on äitini nuoruuskuva. Ajattelin seuraavaksi kokeilla kukkakuvasta, jos jaksan joku päivä...

      Poista
  5. Oi miten ihana, ja nimeomaan persoonallinen, lahja! ♡

    Itse olen kans parillakin korukurssilla taivutellut lusikoita moneen muotoon, mutta tuo kuvansiirtoaine onkin täysin tuntematon juttu. Olisikohan liian uskaliasta pyytää ohjeistusta...? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marielisa, kiitos! Ohjetta kirjoittelin tuohon postauksen loppuun jälkiedittinä.

      Poista
  6. Kiva lahjaidea, siitä tuli kaunis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Merja! Se on aina ihanaa, kun tietää, että lahjan saaja on tyytyväinen.

      Poista
  7. Upea lahjaidea, hienosti sait kuvan siirrettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vähän piti ensin harjoitella, tuo lusikan kupera pinta aiheutti vaikeuksia, kun kuva liukui siinä päällä ilmakuplia pois tasoitellessa.

      Poista
  8. Ihan huippu mahtava!
    Taidokas, tyylikäs ja kaunis :)

    VastaaPoista
  9. Mahtis idea ja ennenkaikkea toteutus! Mitä tuo kuvansiirtoaine on siis ja miten käytännössä toimii?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vastailinkin jo tuonne myöhemmin yhteen kommenttiin, etten todellakaan voi ottaa kredittiä ideasta, mutta toteutuksesta kyllä :) Heh!

      Laitoin tuohon postauksen perään lisää tekstiä kuvansiirtotekniikasta, joten saat varmaan vastuksen luettua sieltä.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Kiitos, Sussi! Tuolla olisi vielä kuvattomia lusikoita, jos vaikka joku päivä innostuisi tekemään lisää...

      Poista
  11. Hieno lahja, kelpaisi mullekin :)

    VastaaPoista
  12. Todella upea idea! Miten kaunis. Hyvä kuva koirasta. Kirppareilta löytyisi varmasti vanhoja lusikoita tuohon hommaan, eri asia saada kuva lusikan pintaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hietzu! Mustakin kuva bortsutyttelistä onnistui mainiosti. Kyseessä on tosi ihana koira ja minullekin tärkeä! Ostinkin muutamia lusikoita kirppareilta, mutta niiden varret olivat liian vahvoja taivutukseen, mutta nuo palkintolusikat ovat toimineet hyvin. Juu, se kuvan kiinnittäminen ja paperin pois hiominen ovat ne kriittiset työvaiheet. Täytyy myöntää, että tein ensin yhden harjoituskappaleen. Se ei mielestäni onnistunut riittävän hyvin, mutta harjoitus tekee mestarin (tai ainakin melkein, heh). Aika helposti myös kuva repeytyy, jos paperin poispesua ei tee riittävän hitaasti ja vaiheittain. Ei muuta kuin kokeilemaan!

      Poista
  13. WAu. Kertakaikkisen kaunis koru. Olispa ihana riiputtaa kaulallaan rakastaan...

    VastaaPoista
  14. Vastaukset
    1. Kiitoksia, Satu! Mukavaa, että jätit "tassunjäljen" käynnistäsi.

      Poista
  15. Upea on! Oliko sinun oma idea vai netin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Enpä voi omia kunniaa ideasta, kyllä olen vastaavalla tavalla tehtyjä nähnyt muuallakin. Mutta olipa idea alunperin kenen hyvänsä, hyvä ja käyttökelpoinen idea kuitenkin :)

      Poista
  16. Tooooosi ihana lahja, voi jeskamandeera! Olet supertaitava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Geranium! Malli oli ensiluokkainen, eikö olekin mahtava poseeraus bortsutytöltä? Se on aivan mun lempparikoiriani!!!

      Poista
  17. Tuollaisesta lahjasta olisin todella iloinen. Näin useissa joulumyyjäisissä eri materiaaleilla toteutettuna tuota samaa tekniikkaa ja ihmettelin, miten se on käytännössä hoitunut. Kiva idea!

    VastaaPoista
  18. Kiva idea, kiitos siitä. Mitenhän tuo lusikan taivuts onnistuu, eikös se ole aika jäykkää ainesta? Katkaisuun kai tarvitaan rautasaha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kysyä tuosta lusikan taivutuksesta isältäni...palailen, kun olen tarkistanut, mitä välineitä oli käytössä silkan voiman lisäksi :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Ihan rautasahalla kuulemma voi katkaista, varsinkin, jos on joku vehje, johon lusikan saa kiinni. Isäni käytti varren katkaisuun jonkun sortin rälläkkää. Viila on hyvä katkaistun osan tasoitteluun. Taivutuksen hän teki pihdeillä (ja voimalla). Toivon mukaan tästä oli jotain apua, Trina! Laita blogiisi lopputulos, jos päädyt kokeilemaan tekniikkaa!

      Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!