tiistai 14. toukokuuta 2013

Laiskan palkka

Laiskuutta ei tosiaan palkita! 

Viime talven tullessa jäi mökillä suojaamatta havuilla jouluruusut; nyt yksi on menehtynyt, toinen sinnittelee ja tämä kuvissa oleva kolmas pinnistelee pieniä kukanalkuja. Voi myös olla myyrän aikaansaannos se kuollut yksilö!


Tämä parhaiten menestynyt jouluruusu on Helleborus x nigercors 'Snow Love'. Se on belgialaisen Het Wilgenbroekin jalostama jouluruusu vuoden 2010 talviolympialaisten kunniaksi.


Aiempina vuosina sen kukkanuput ovat olleet isoja ja elinvoimaisia, tänä keväänä valitettavasti ainakin vielä varsin honteloita.


Lehdistäkin suurin osa on kärsineen oloisia. Tämän kasvin kohdalla suositus on, ettei lehtiä leikellä, paitsi jos ne ovat kokonaan kuolleet.


Taitaa olla parasta merkitä kalenteriin ensi syksylle jo nyt, että Suojaa jouluruusut äläkä ole laiskuri, jotta niistä olisi edes jotain jäljellä vuoden päästä.


Ulkomaisilla nettisivuilla tämän lajikkeen kohdalla todetaan erikseen, että se on "Deer resistant". Sille voi jo hurrata, eikö vain? Ja tottakin se on, sillä yksikään peura ei ole jouluruusuja koittanut edes mutustella, talloa kylläkin :) 

17 kommenttia:

 1. luonto on kyllä ihmeellisen kaunis.Itsekin tykkään ottaa tuon alemman kaltaisia lähikuvia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähikuvien kautta avautuu uudenlainen maailma!

   Poista
 2. Onneksi tämä kanokainen sinnitteli talven yli..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kalkittiinkin se nyt keväällä, joten toivottavasti tokenee kesän aikana entiseen loistoonsa.

   Poista
 3. On ne ihania kukkia nuo jouluruusut!

  Nimim. mula ei o ollut ikinä ensimmäistäkään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse niistä ollut kauhean innostunut, mutta muutama sopii mökkimaisemaan kyllä. Tosin tätä tahtia ei niitä täälläkään enää kohta ole.

   Poista
 4. Onkohan jouluruusu jotenkin hitti viimevuosina, kun puutarhamessuilla niitä oli tarjolla joka kojussa ja nyt musta tuntuu, että niitä on kaikilla.. Myös meillä ensi keväänä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusuja on todellakin ollut tarjolla parina viime vuotena erityisesti puutarhamessuilla. Aina näköjään joku kasvi nousee markkinasuosikiksi unohtuakseen sitten taas taka-alalle uusien "villitysten" noustessa trendisettereiksi :)

   Poista
 5. Monellä näyttä näitä olevan ja kyllä ymmärrän miksi..ovat niin kauniita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta näissä on minusta se, etteivät kelpaa peuroille!

   Poista
 6. Löysin vasta blogist, todella kiva! :) Millä välineillä otat muuten nuo makrokuvat?

  Peonies of Beatris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit Mielen Lumoon. Makroilen parilla objektiivilla, toinen on Canonin 60 mm makro ja toinen Tamronin 70 - 300 mm makro.

   Poista
 7. Mikä siinä onkaan, että syksyllä tuppaa hommat vain jäämään. On niin paljon tekemistä ja sitten ajattelee, että "teen tuon myöhemmin" tai "kyllä se varmaan selviää". Usein näin ajatellessa jo takaraivossa tykyttää, että tee ihan heti ja sitä tykytystä pitäisi jaksaa kuunnella. Kai se vaan on niin, että ihmisen pitää oppia kantapään kautta.
  Onneksi tuo upea jouluruusu selviytyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, paras oppi taitaa tulla juuri sen kuuluisan kantapään kautta :)

   Poista
 8. Deer resistant on oivallinen suositus. En suojaa jouluruusuja mitenkään ja hyvin ne ovat pärjänneet. Nekin, jotka istutin juuri ennen lumentuloa. Lajeissakin on varmaan eroja talvenkestävyyden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan kallistua siihen, että myyrä on syönyt sen yhden jouluruusun juuret, koska maanpäällinen osa jäi suoraan käteen siihen koskiessa. Not water rat resistant?

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!