keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Mantu vai kontu?

Mökillä putoilee keväisin jostain seinien/katon koloista pökerryksissä olevia isoja kimalaisia lattialle. Niitä sitten kiikutellaan isossa tulitikkulaatikossa ulos, jossa pystykiurunkannukset tarjoilevat jo aikaisin keväällä kimalaisille mettä.


Ja kyllä näitä karvaisia palleroita pörräsikin suurin joukoin kannuksesta toiseen! Mietin kuvatessani, onkohan kyseessä mantu- vai kontukimalainen. Päädyin tavallisempaan mantuun, sehän on Suomen yleisin kimalaislaji :)


Tänään kotona tuskailin työpäivän jälkeen, mistä ihmeestä niitä vihreitä kirvoja aina jostain ilmestyy. Mullan mukana? Avoimesta ikkunanraosta? Ostotaimien matkassa? Nyt ne iskivät tänä keväänä ensimmäisinä ikkunalaudalla kaneli-, sitruuna- ja purppuralehtibasilikoiden taimien kimppuun. Koko kämppä tuoksuu mäntysuovalta, kirvat saivat lähtöpassit viemäriin. Tylsiä otuksia!

14 kommenttia:

 1. Siinäpä on pörröinen otus. Pikkuötökät löytävät jostain kumman syystä reitit, varsinkin sinne missä niitä ei niin kaivattaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kimalaiset on minusta mukavia pörrääjiä, mutta ampiaisista en ole ihan samaa mieltä. Ne kun tulevat väkisin iholle! Kimalaiset eivät paljon ihmisistä perusta.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, Irmastiina. Näitä on melko helppo kuvata perhosiin verrattuna, pysyvät kauemmin paikoillaan :)

   Poista
 3. Ompas hyvä kuva.. niistä pikkuötököistä ei kukaan tykkää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kirvat ovat epämiellyttäviä ja tuhoavat helposti koko yrttisadon, jos torjuntaa ei tee ajoissa. Pitääkin laittaa kalenteriin uusi mäntysuopakylpy yrteille viikon päästä, sen verran vie aikaa uusien kirvojen tulo munista.

   Poista
 4. Miten tuntuu, että noita kimalaisia olisi tänä keväänä tavallista enemmän liikkeellä? Ainakin meillä niitä pörrää kukasta kukkaan melkeinpä jonossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meilläkin niitä on mökillä lennellyt isot määrät. Ja parvekkeellenikin niitä on jo eksynyt muutamia.

   Poista
 5. Paljon on kimalaisia ollut ja kovin aikaisin ovat liikkeellä. Olen ihmetellyt löytävät kaikki ravintoa?!?!

  Kirvoista ainakin osa talvehtii mullassa :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyttämäni Kekkilän taimimulta on kyllä ollut ihan luokatonta tänä keväänä. Paljon kanelihometta :( Ei ihme, jos joukossa olisi myös kirvan munia. Laitoin firmaan palautetta kehnosta mullanlaadusta, vaikka he jollekin blogistille jo olivat vastanneet, ettei kanelihome ole haitallista, mutta ei se näin allergiselle mukavaakaan ole.

   Poista
 6. Kimalaiset ovat suloisia, ihan kuin ne olisivat hiukan liian pulleita ja isoja lentämään. Vaappuvat ja lentelevät kiharaa, mutta eivät tosiaan ole kiinnostuneita ihmisestä! Eilen kastelin kukkia kasvarissa, hyllyn reunassa lepäili kimalainen, jonka pehmoista turkkia sipaisin. Ei välittänyt enkä säikähtänyt :)

  Ihanaa, että kannatte talvihorroksestaan heräilevät pörriäiset auringonvaloon. Tylsää, että kirvat kiusaavat sielläkin. Itse heitin hienoja pitkiä paprikoita kantavat taimet roskiin, kun punkit olivat tuhonneet kaikki lehdet. Pöööööh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eih, ne punkit ovat vihoviimeisiä kiusalaisia ja vaikeasti karkotettavia! Yritän muistaa suihkutella chilintaimiani vedellä mahdollisimman usein, punkit kuulemma tykkäävät kuivista olosuhteista.

   Poista
 7. Voi ei, joka se kirva-aika alkaa. Täytyy viritellä mäntysuopapullot valmiiksi, taistelu alkakoon heti kun ensimmäinen löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin se alkoi mun kodin ikkunalaudalla :)

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!