sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Rakennustarvikkeita ja murkinaa

Seurasin viikonvaihteessa mökkimaastossa siivekkäiden touhuja. Launtai-iltana ihmettelin, mitä räystäspääskyt touhuavat savisessa rannassa. Isäni totesi, että taitavat hankkia materiaalia pesänrakennushommiin. Savipallojahan ne pyörittelivät nokkaansa.


Luontoportin sivuilta selvisi, että räystäspääskyjen savesta muuratun pesän ulkokerros muodostuu korsista ja juurikuiduista, sisävuoraus tehdään höyhenistä, langanpätkistä yms.


Laji on kuulemma taantumaan päin. Kiva, että räystäspääskyjäkin nyt näkyy haarapääskyjen lisäksi mökkimaisemissa!


Västäräkeillä oli oudonnäköisiä "tikkuja" saaliina...ei kyllä ole käsitystä, mitä ne "tikut" oikeasti olivat. Kippuraisia matojakin västikset saivat pellolta nokkaansa, mutta nämä "tikkarit" tuntuivat olevan pääruokalaji.
Valkoposkihanhet ovat jatkaneet jokailtaisia visiittejään lähipellolle. Iltaruokatarjoilu on siellä ilmeisen hyvää, kaakatus on sen verran innokasta tulolennon aikana!10 kommenttia:

 1. Voi ihme, en ole koskaan nähnyt pääskyjä muuraushommissa, onpa hienot kuvat! Olisivatko nuo västäräkkien tikkarit sudenkorentoja. Ne kuoriutuvat näin alkukesästä ja pihalla ja kasvimaalla näkyy paljon irtosiipiä, enkä voi ymmärtää asiaa muuten kuin, että linnut napsivat korentoja ja siivet jäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo korennot tulivat itsellenikin ensimmäisenä mieleen, mutta ihmettelin, että vaikka lintu juuri nappaa pellosta tuollaisen "tikun" ja lehahtaa se suussaan samantien kaislaan kiikkumaan, ei "tikussa" ole siinä vaiheessa yhtään siipiä näkyvissä, saatikka korennon päätä. Tai ehkä nämä ovat jotain mutanttikorentoja :) Tai olisiko nuo sitten pelkästään niitä korentojen kuoria? Se voisi kuulostaa loogiselta...

   Poista
 2. Olipas erittäin hienot kuvat , miten ihmeessä sait otettua. Voi että, syökö ne korentoja, niinhän se menee luonnossa elämä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän siinä sai noita pääskyjä putken kanssa odotella, että kohdille sattui.

   Poista
 3. Mahtava lintupaketti! Tästä tuli hyvälle tuulelle, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Minullekin tuli mukava olo, kun älysin, että savirannasta on ihan oikeasti hyötyä jollekin elävälle :)

   Poista
 4. Huikeita kuvia! Ja juurikin tuo tekemisen meininki. Olet saanut jälleen kuviisi tallennettua juuri sitä oleellista!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin olivat kiireisiä ja touhukkaita nämä räystäspääskyt. Parhaimmillaan saviapajilla oli kuusi pääskyä yhtäaikaa.

   Poista
 5. Hienoja kuvia. Aikamoinen opetuspaketti.

  VastaaPoista
 6. Pääskyt ovat niin kauniita... Hienoja kuvia! :)

  Peonies of Beatris

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!