lauantai 13. heinäkuuta 2013

Lisää tunnistettavia

Kesäloman aikana olen tuulisista keleistä huolimatta onnistunut ikuistamaan jo aiemmin postaamieni perhosten lisäksi seuraavat siivekkäät, joista osa on ulkonäöltään huomattavasti koreita päiväperhosia vaatimattomampia. Mutta silti mielenkiintoisia!

Tästä ruskean ja oranssinkirjavasta perhosesta ehdin ottaa vain kaksi kuvaa, joista toinen oli onneksi osittain tarkkakin eikä edessä ollut tuhottomasti heinänkorsia. Jonkun sortin hopeatäplä (Heliconiinae) on kyseessä, mutta jos joku taitaa tarkemman lajimääritelmän, kirjaan sen mielelläni tänne ylös, joten viestiä tulemaan, kiitos :) Valitettavasti siipien alapuolta ei ole kuvattuna, se olisi auttanut tunnistamista!


Tämä ruskeankirjava perhonen majaili yhden kokonaisen päivän mökin terassin pyöröhirren alla. Luuli kai olevansa piilossa :) Uskon, että tämä voisi olla joku pikkumittari (Eupithecia). Perhosten vuosi -kirjassa todetaan, että pikkumittareiden suku tuottaa määritysvaikeuksia kokeneillekin harrastajille, joten en siis lähde edes arvailemaan tarkempaa nimeä. Edit 29.12.2015: Suomen perhoset -FB-ryhmän avustuksella oikeaksi lajiksi määrittyi kuusikkoharmomittari (D. ribeata).


Tämä vaalea perhonen on kuvattu melkoisessa ojanpöheikössä, joten ihme, että sen sieltä edes huomasin. Kuva on kehnolaatuinen, mutta perhosen voi kuitenkin tunnistaa, joten halusin laittaa sen tänne muistoksi näkemästäni.

Kyseessä on kasteyökkönen (Polypogon tentacularius). Tämä hento ja melko pienikokoinen yöperhonen kuuluu kärsä/nokkayökkösiin. Ei ole varmaan vaikea päätellä, miksi. Nimi juontuu noista pitkistä huulirihmoista, jotka ovat kasteyökkösellä todella pitkät.


Siinäpä uudet tuttavuudet. Laitan vielä muutaman kuvan tänä kesänä jo täällä blogissa esiintyneistä lajeista, mutta nämä ovat sentään eri yksilöitä kuin aiemmin esillä olleet.

Tämä seuraava taitaa olla paras tähän asti ottamani kuva gammayökkösestä, sillä se liikuttaa siipiään ahkerasti ja niiden liikettä on vaikea saada pysäytettyä kuvaan - nyt se onnistui!


Ja lopuksi ihastellaan toista, äskettäin kuoriutunutta nokkosperhosta, joka kovasta tuulesta huolimatta huojui sinnikkäästi ravinnon haussa pelto-ohdakkeissa ja pietaryrteissä. 

12 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Hauska tuo kasteyökkönen pitkine kärsineen :) Nokkosperhonen on uskomattoman kaunis, kun sitä tarkastelee lähemmin, aiemmassakin postauksessa oli upeita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes heti tajunnut, että mikä ihmeen tiitti sen perhosen päästä tulee :) Nokkahan se sitten oli!

   Poista
 2. Mahtavia otoksia olet saanut, minulla perhoset aina karkaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä se mitään helppoa puuhaa olekaan, varsinkin, kun meillä mökkimaisemissa puhaltaa ainaiselta tuntuva tuuli, joten perhoset tykkäävät kätkeytyä pöpelikköön.

   Poista
 3. Uskomattoman kaunis ja silmää hivelevä kuva tuo missä nokkosperhonen on ohdakkeella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itsekin kovasti juuri siitä kuvasta! Tunnelma on hyvä...

   Poista
 4. Taas olet onnistunut taidokkaasti näkemään mikromaailmaan. Harva tulee noita kaunokaisia edes noteeranneeksi. Kasteyökkönen kärsineen on aika outo näky :) Nokkosperhonen sentään on tuttu kaikille ja ilahduttaa usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto tarjoaa niin ihmeellisiä asioita ihan jo täällä koto-Suomessakin, että ihmeteltävää riittää vielä näin aikuisenakin :)

   Poista
 5. Hienoja kuvia jälleen! Eipä sitä tuollaista kärsällistä otusta taitaisi edes luonnossa huomata. Tällaisten kuvien jälkeen tulee ehkä katseltua taas hetken aikaa vähän tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattumalta minäkin tuon kasteyökkösen näin, aluksi niin kaukaa, etten muuta erottanut kuin että joku vaalea lepatti piiloon pöpelikköön. Minä tietysti perässä :)

   Poista
 6. Perhosmaailma kätkee mitä ihmeellisempiä erikoisuuksia. Kiitos digitekniikan pääsemme vähän kurkistamaan sinne.
  Sinulla on tosi hyviä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että jätit kommentin niin tiesin tulla vastavierailulle!

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!