lauantai 31. elokuuta 2013

Astrantia

Hankin alkukesällä pari tähtiputken taimea, toisen istutin mökille kukkapenkkiin ja toinen vietti kesän parvekkeella.

Yritin kukittaa isotähtiputkea (Astrantia major ´Rosea´) kukkaruukussa parvekkeella - tuloksetta. Siirsin senkin jo elokuussa mökille multiin, jotta ehtii juurtua ajoissa. Kukkapenkissä jo alkukesästä asti ollut alppitähtiputki  (Astrantia carniolica´Rubra´) sen sijaan teki yhden kukkavanan. Herkkiä kukkapalleroita, ja oikein söpösiä varsinkin läheltä katsottuna.

Maatiainen-lehden 2 / 2008 artikkelissa todetaan seuraavasti:
"Alppitähtiputki kasvaa luontaisesti Alpeilla ja suosii kalkkipitoista maaperää. Se on isotähtiputken näköinen ja useimmiten vaaleakukkainen, mutta siitä on löydetty myös punakukkainen muoto. Tämä ’Rubra’-nimellä tunnettu lajike lienee yksi punatähtiputkien esivanhemmista."Toivon kovasti, että putket selviävät tulevasta t-kaudesta (juu, en halua lausua saati kirjoittaa sitä sanaa vielä). Olen ymmärtänyt, että näiden pitäisi olla helppohoitoisia perennoja, joten odotan jälleennäkemistä ensi kesänä.

10 kommenttia:

 1. Todella kaunis! Toivotaan parasta t-kauden suhteen.

  VastaaPoista
 2. Mulla on tavallinen tähtiputki (valkea) joka leviää siemenistä suorastaan liikaa. Ostin viimevuonna punaisen (lajiketta en muista), joka näyttäsii olevan krantumpaa sorttia, kun kaikki neljä tainta ovat kituuttaneet koko kesän ja joku jopa tainnut kadotakkin kesän aikana. Yksikään taimista ei ole kukkinut saatikka edes kasvanut kesän aikana. Parempaa onnea sinun kauniin punaisille taimillesi.

  VastaaPoista
 3. Jopa minä olen saanut nämä pidettyä elossa joten ei hätään:) Minusta nää on tosi ihania, laitoin toissakesänä muistaakseni penkkiini.

  VastaaPoista
 4. Kovin on kaunis yksilö,en ole tainnut livenä tällaista koskaan nähdäkään. Alppitähdestä tulee ensimmäisenä mieleeni vain Muumit, jossa yhdessä jaksossa Muumipeikko löytää vuorenrinteeltä valkoisen alppitähden :P

  VastaaPoista
 5. Voi kauneutta !! Tähtiputket olivat minullakin hankintalistalla tälle kesälle, mutta siirtyivätkin sitten viisivuotissuunnitelmaan.... Kauneutta syksyyn ja voi hyvin! :)

  VastaaPoista
 6. Tähtiputket kuuluvat suosikkeihini. Sain jakotaimen ystävältäni viime syksynä ja nyt penkissä kasvaa jo komea perenna. Mielestäni erittäin hyvin selviytyvää lajia. Oudosti taimi alkoi kukkia jo toukokuussa, hyvin matalana. Se kasvatti kyllä komeat kukkavarretkin ja kukkii edelleen.

  VastaaPoista
 7. Putket ovat superhelppoja ja leviävät siemenestä mukavasti! Kyllä ne selviävät t-kaudesta! ;)

  VastaaPoista
 8. Kyllä varmasti tapaatte, ja puskat pulskistuvat vuosittain, ja sitten on lähitienoo täynnä siementaimia. Mutta kaunis ja kiitollinen on.

  VastaaPoista
 9. Kauniiita ovat puna-vihreä koosteesi tähtiputkista =) Kyllä ne hyvin selviävät T:stä ja ehkäpä saat siementaimiakin

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!