lauantai 7. syyskuuta 2013

Perhosten ja myyrien suosikki?

Olen yrittänyt luoda mökin pieneen kukkapenkkiin perhosille sopivaa keidasta valitsemalla sinne joitakin erilaisia mesikasveja. Luin joskus, että punatähkä (Liatris spicata) on erinomainen perhoskasvi, joten se päätyi penkkiin viime kesänä.


Alkukesästä istutin myös punatähkän mukuloita ja niistä kasvoi yksi taimi, jossa on nyt nuppuinen kukkavana. Kuvissakin näkyvä toinen tähkä ennätti kukkia jo heinä - elokuussa, tosin vain yhdellä oksalla. En tainnut nähdä punatähkässä perhosen kuin kerran, joten ehkä muut perhoskasvit vetosivat enemmän.

Mitään suurta perhosryntäystä ei kukkapenkissä ole kauniista kesästä huolimatta ollut muutenkaan, mutta kimalaisia ja kukkakärpäsiä on sitten ollut sitäkin enemmän. Ja hyvä niin! Olen siten omalta pieneltä osaltani saanut edistettyä luonnon monimuotoisuutta. Kiitos tässä kohtaa myös vanhemmilleni kasteluavusta kuivan kesän aikana!


Punatähkä on kuulemma kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista. Laji on melko lyhytikäinen, altis talvimärkyydelle, rakastaa aurinkoa, ja sen mukulainen juurakko maistuu myyrille. Ou jee! Joten voipi olla, että punatähkät eivät ole pitkäikäisiä mökillä, jossa penkki lainehtii keväisin, paikka on puolivarjossa ja tontti täynnä myyriä...Mutta perhosten vuoksi on pakko yrittää :)


Ps. Luin netistä, että punatähkä on erinomainen leikkokukka. Tähkät ovat "maljakkokypsiä", kun kukat ovat avautuneet ylhäältä viiden sentin matkalta. Vinkiksi teille, joilla näitä kasvaa enemmän kuin vain yksi oksa :)

6 kommenttia:

 1. Punatähkä ei minullakaan ollut mikään perhosten suosikki, sillä vieressä kasvavat soihtunauhukset veivät melkein kaiken huomion. Toivottavasti sen mukulat eivät nyt sitten houkuttele myyriä kukkapenkkiini...

  VastaaPoista
 2. minulla päätyi myyrän syömäksi, väite maistuvuudesta pitää selvästi paikkansa.

  VastaaPoista
 3. Hui, myyrämagneetti. Ja juuri istutin yhden mukavan kokoisen taimen. Pitäisikö kaivaa suosiolla ylös ja laittaa jonnekin, missä myyriä varten ei olisi paljonkaan muuta syötävää.

  VastaaPoista
 4. Myyrille ovat maistuneet minunkin punatähkäni. Aina istutan uusia ja pian ne ovat kadonneet parempiin suihin. Sen verran ovat ehtineet kukkia, että perhoset todella rakastavat niitä. Tänä kesänä ei ainakaan meillä ollut perhosia paljoakaan. Perhosmagneetteja ovat myös lapinnauhukset. Eivät taida myyrillekään maistua ihan niin hyvin. Valkosipulin kynsiä kannattaa istuttaa perennojen joukkoon ja syksyllä ennenn lunta jäätyneeseen maahan voi kylvää kunnon annoksen kanankakkarakeita. Niistä ainakaan peltomyyrät eivät oikein pidä.

  VastaaPoista
 5. Punatähkästä tosiaan sanotaan, että se on perhosten suosikki ja valitettavasti myös myyrien. Minulla on ollut punatähkää kasvamassa pihallamme kahdessa eri paikkassa vuosikaudet ja vaikka pihallamme on vieraillut vaihtelevasti myös myyriä, ovat punatähkät saaneet olla ihmeesti rauhassa. Purppurapunalatva on pihani paras perhoskasvi. Siinä vierailevat lukuisat perhoset esim. neito- nokkos- ja amiraaliperhoset. Kasvi on muutenkin mielestäni tosi upea, joten jos sinulla ei ole sitä vielä, niin kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
 6. Hyvin samoin miettein tuli omani istutettua ja katsotaanpa vaan niin siitä ei enää ensi vuonna ole iloa. Meilläkin se on lähinnä houkutellut muita pöriseviä, mutta perhoset ovat viihtyneet enemmän keltaisissa ja oransseissa kukissa. Toivottavasti myyrät löytävät muuta syötävää talven aikana...

  ~ Piia Anneli / annelivia

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!