perjantai 11. lokakuuta 2013

Sinnittelijöitä

Mökkitien ojanpientareilla kukkii edelleen! Monet luonnonkukista pinnistelevät vielä kukintonsa auki. Nauti sinäkin näistä pienistä tienvarren kukkijoista: kannusruohosta, apiloista, sauniosta, pillikkeestä, kohokista, kärsämöstä ja pietaryrtistä, mukana pörrää pari kukkakärpästäkin.

Näiden kahden alla olevan keltaisen kukkijan lajia en tunnista suoralta kädeltä. Tiedätkö sinä, mitä nämä ovat nimeltään? Tuo ylimmäinen näyttäisi joltain sinapilta...ehkä. Alin kasvoi kuivassa rinteessä pensasmaisena pikkuisena puskana ryteikön keskellä, joten kuva ei ole sieltä parhaimmasta päästä, mutta voisikohan olla kalliovillakko?14 kommenttia:

 1. Vähiin käyvät ennen kuin katoavat. Minäkin olen muutaman kukan vielä lenkkipolun varrelta bongannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vuosi olen kuvannut lupiinejakin vielä marraskuussa, saa nähdä, miten tänä vuonna käy!

   Poista
 2. Onneksi vielä löytyy kukkijoita! tuo sinappinen on pietaryrtti, joka on kansanperinteessäkin mainittu monipuolinen käyttökasvi. Olen käyttänyt mm lankojen värjäykseen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pietaryrtin tunnistan kyllä, mutta tarkoitan niitä pietaryrtin alla olevia kahta kuvaa, joihin kaipasin lajimääritysapua :)

   Poista
 3. Kiitos kun sain nimet näille kukille, joita olen pitkin kesää miettinyt, enkä ole saanut aikaiseksi ottaa selvää.
  Kahdesta alimmasta(kaan) ei mittään hajua... ;)
  Nättejä kuvia. Luonto on nyt minusta aivan poikkeuksellisen kaunis ainakin täällä meillä päin. Ihan huikea ruska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on kiva tutustua uusiin lajeihin, monta on vielä tunnistamatta. Onneksi täältä blogilandiasta löytää usein tunnistusapua!

   Poista
 4. Samoin kuin aikaisin keväällä, myös syksyllä vaatimattomat kukkijat ilahduttavat suuresti. Kukkien toiveikkuus on liikuttavaa.

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Luonto osaa aina yllättää ja tarjota elämyksiä, joskus ihan pieniäkin, mutta aina jollain tapaa sykädyttäviä.

   Poista
 6. Kuvistasi hiokuu menneen kesän taikaa

  VastaaPoista
 7. Ihania kuvia, näistä tulee niin kesä mieleen! Alin on varmaankin tahmavillakko, sillä sen tahmeisiin varsiin näyttää tarttuneen siemeniä lenninhahtuvineen. Ristikukkainen taitaa olla peltoretikka. Kuvista on vaikea aina tunnistaa, kun ei näe kasvupaikkaa ja kasvin kokoa, mutta nämä nimet ovat aika hyvät veikkaukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, villakkoveikkaus meni osaltani syteen vain nimen etuosan verran :) Ristikukkaisia keltaisia löytyi esim. Luontoportin sivuilta useita, mutta tämä tosiaan taitaa olla peltoretikka. Tuhannet kiitokset tunnistusavusta!

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!