keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kohokohta

Kesältä jäi muistiin useita kohtaamisia mielenkiintoisten ötököiden kanssa. Kohokohdaksi nousi kuitenkin se, kun bongasin elokuun viimeisenä päivänä ilta-auringossa mökkitiellä vaeltavan lehtohepokattinaaraan, joka tepasteli hitaasti kohti pikkukivien täyttämää tienreunaa. Lehtohepokatithan (Tettigonia viridissima) eivät lennä mielellään, en kyllä tiedä, miksi.

Seurasin hepokattia, kun se kivien luokse päästyään alkoikin yhtäkkiä munimaan. Naaras työnsi munanasettimensa syvälle maahan ja nosti sen taas välillä ylös. Siinä kohtaa ei meinannut kamera pysyä kädessä, kun innostuin, että saanko todella livenä seurata lehtohepokatin munintaa! Wau! Munat talvehtivat maaperässä, toukista tulee aikuisia todennäköisesti vasta useamman vuoden jälkeen.Muninta kesti itse asiassa niin kauan, että lopulta jätin tuon vihreän ötökkämaailman jättiläisen jatkamaan tärkeää tehtäväänsä illan hämärtyessä.

Ps. Viikon luontoäänenä lehtohepokatin Ylen sivuilla esittelee Juha Laaksonen: Kuuntele Yle Areenasta!

8 kommenttia:

 1. Enpä ihmettele, jos kamera meinasi pudota käsistäsi, kun tuollaista tapahtumaa pääsit todistamaan. Useimmat eivät varmaan edes huomaisi koko ötökkää maassa, saati kiinnittäisi huomiota sen puuhiin!
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 2. Vau! Suurin osa meistä maija meikäläisistä olis painellut ohi mitään näkemättä!

  VastaaPoista
 3. Luontokuvasi ovat kyllä tosi upeita. Hepokatin värit tulevat hienosti esiin.

  VastaaPoista
 4. Oho, enpä tiennyt hepokattien munivan maahan. Taas sitä oppi jotain uutta :)

  Peonies of Beatris

  VastaaPoista
 5. Vaikka en niin kauheasti ole ötököiden ystävä, niin täytyy sanoa, että ihan mahtavan upea kuva. Ja kun tarkemmin katsoo, niin ötökkäkin voi olla kaunis ;)

  VastaaPoista
 6. No huh! Mahtoi olla hämmentävä hetki :D

  VastaaPoista
 7. No jopas sinulle sattui tuuri! Minusta tuo on vähän pelottavan näköinen... Mutta edelleen, Avara Luonto (Avis) on yksi mahtavimmista ohjelmista joten näitä sinunkin dokumenttejasi on mielenkiintoista katsella. Harvoin tulee itse noin intensiivisesti hyönteisiä tarkkailtua. Lintuja ehkä enemmänkin.

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!