sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Suosittu ohdake

Monien ihmisten silmissä pelto-ohdake (Cirsium arvense) on epätoivottava rikkakasvi, ainakin puutarhassa ja pelloilla. Mutta viime kesänä huomasin, että kyseisestä kasvista saavat ruokansa monenlaiset öttiäiset kärpäsistä perhosiin, joten niiden kannalta kyseessä onkin tärkeä kukka. Ohdakkeissa ruokailivat ainakin suruvaippa, neitoperhonen, herukkaperhonen, kimalaiset ja nämä kuviinikin päätyneet kiiltokärpäset. Jännää oli seurata, miten kärpästen oli ihan pakko päästä juuri samaan ohdakekukkaan, vaikka ympärillä olisi ollut monia muitakin vastaavia kukkatupsuja - mutta toisaalta, kuka sitä nyt yksin haluaisi ruokailla, jos on seuraakin tarjolla, heh?





15 kommenttia:

  1. Ja englantilaisissa puutarhoissa oikeasti kasvatetaan ohdaketta, en tosin tiedä mitä tarkalleen ottaen. Olen ihastellut lehdistä, miten hienolta se näyttääkään perennaistutuksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinipallo-ohdakkeiden siemeniä tulin itsekin hankkineeksi, mutta vaativat ilmeisesti aurinkoisen paikan eikä sellaista kovin aurinkoista paikkaa mökiltä tahdo löytyä.

      Poista
  2. Ihanat kuvat! Mökillä kasvaa tuota ohdaketta, ajan sen aina ruohoa leikatessani matalaksi. Mitäs, jos antaisinkin sen kukkia ensi kesänä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin, että tuo pelto-ohdake on kova leviämään, ei ainoastaan siementensä avulla, vaan juuriston avulla. Pienikin juuripala kuulemma riittää alkuunpääsyksi. Ehkä jätät osan ajamatta?

      Poista
    2. Niin, piti vielä lisätä, että jos se maasto on "joutomaata" tai niittyä, niin anna kasvaa perhosten ja muiden hyödyksi, mutta jos et halua kasvin leviävän mökkipuutarhaasi,kannattaa varmaan vähän vahtia :)

      Poista
  3. Ihanaa, sinulla täällä blogissa kesä jatkuu aina vaan......
    Meillä on siellä mansikkapaikassa naapurilla sellainen joutomaa, missä kasvaa tooodella paljon noita ohdakkeita, siellä käyn kesällä kuvailemassa niitä ötököitä. Mutta talvella niissä kuivuneissa varsissa keikkuukin punatulkkuja syömässä niitä siemeniä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, punatulkkuja! WAU! Niitä ei kyllä täällä päin näy oikeastaan koskaan, viime keväänä bongasin sattumalta kaksi, kun ne käväisivät pikaisesti mökillä lintulaudan läheisyydessä ja lensivät matkoihinsa.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Joo, minustakin tuo on on nätti kuka ja kukkineenakin hauskasti sudinnäköinen, mutta ymmärrän, jos maanviljelijä ei tätä peltoonsa halua.

      Poista
  5. Nämä sun kuvat on kyllä kivoja! Ja opettavaisiakin :)
    Tänäänkin muuten pilkahti aurinko. Hetken. Just sen, että makuun pääsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään itse oppia uusia asioita, ja etsin mielelläni infoa luontoon liittyvistä asioista, samalla niitä knoppeja voi tännekin laittaa :) Joo, täälläkin tosiaan näkyi hetken aurinko, tosin ei siniseltä taivaalta, mutta pilvien lomasta. Sääennusteen mukaan seuraava mahdollisuus moikata aurinkoa olisi huomenna puolen päivän jälkeen, seuraavat kolme päivää sen jälkeen mennäänkin pilven alla.

      Poista
  6. Nuo sosiaaliset kärpäset ovat kyllä kauniita tässä valmis unohtamaan sen miten ne joskus aamuyön tunteina alkavat kiusaamaan nenälle hyppien!
    Huomasin tosiaan viime kesänä miten perhoset viihtyivät ohdakkeissa. Persoonallisen näköinen tiklihän viihtyy myös ohdakkeissa tosin en ole kyseistä lintua nähnyt kuin kuvissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikli, se on niiden lintujen listalla, jotka todella haluaisin nähdä luonnossa livenä. En tiedä, liikkuvatko edes ylipäätään näillä main...

      Poista
  7. Totta on, että ohdakkeet ovat etenkin päiväperhosten suosikkeja, kuten Riku Kajanderkin kirjassaan "Hyvät perhoskasvit" todistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Rikun kirja on hyvä. Aion taas kohta lukaista sen läpi, kun pohdiskelen, mitä uusia perhosille sopivia kasveja voisin yrittää ujuttaa mökkitontille tänä vuonna :)

      Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!