sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Nyt se alkaa...

Paukkukoon pakkanen, ei haittaa, sillä kevätkausi on julistettu Mielen Lumossa tänään alkaneeksi!

Kaivoin talvisäilöstä esille vermikuliitin, kiikutin kaupasta kotiin pussin kylvömultaa ja kylvin tämän vuoden ensimmäiset siemenet esikasvatukseen. Tulossa on jättiverbenaa kimalaisten ja perhosten iloksi. Viime vuonna iti neljä, saa nähdä, mikä on onnistumisprosentti tällä kertaa. Pariin kylvökeppuun laitoin viime syksynä mökillä kukkineista jättiverbenoista keräämiäni siemeniä ja yhteen keppuun laitoin loput viime vuodelta jääneet, kaupasta ostetut Lord Nelsonin verbenan siemenet.


Kylvökset saavat olla nyt pari viikkoa lämpimässä ja sen jälkeen tyrkkään ne kuudeksi viikoksi jääkaappiin kylmäkäsittelyyn, maaliskuun puolivälissä taas takaisin lämpimään ja sen jälkeen pitäisi alkaa vihertää :)

Ja kun tänään kerran vauhtiin pääsin, päätin kokeilla ensi kertaa pelargonien kasvatusta siemenestä asti. Väriksi valikoitui lohenpunainen, ja lajike on nimeltään Inspire Salmon. Pussissa oli ohje, että pelakuiden esikasvatuksen voi aloittaa tammi - helmikuussa, nämä menivät nyt multiin melko ajoissa, mutta jos niistä jotain tulee, pitää hoivata taimivaiheessa lisävalolla.

Onko joku muukin jo ennättänyt kylvöpuuhiin?

30 kommenttia:

 1. Ihanaa! Minäkin aion aloittaa kylvöt, kokeilussa mustia orvokkeja. Viime vuonna yritin jättiverbenaa laihoin tuloksin, pitäisiköhän yrittää uudelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa! Kylvin viime vuonna orvokkeja, mutta en löydä muistiinpanojani, että milloin laitoin ne multiin. Taimet olivat lisävalosta huolimatta varsin venyneitä ja vanuneita, mutta mökillä niistä tuli koko kesän pitkälle syksyyn ahkerasti kukkivat orvokkipehkot. Olin varsin yllättynyt, kun luulin orvokkeja haasteellisemmiksi esikasvatettaviksi. Röyhelöreunaisia orvokkeja ajattelin kokeilla lisää tänä vuonna, jos tulisi muunkinvärisiä kuin keltaisia. Mustat kuulostaa myös jännältä!

   Yritä ihmeessä uudestaan, se kylmäkäsittelyjakso on oleellinen jättiverbenoiden itämisessä, ja ne neljä tainta takasivat minulle neljä todella isoa, mahtavaa ja monihaaraista sekä todella kukkaisaa jättiverbenaa, joten suosittelen kokeilemaan!

   Poista
 2. Oletkin jo ajoissa kylvöjen suhteen.
  Blogissani on sinulle tunnustus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, lämmin kiitos tuosta Kiva, kun olet täällä -tunnustuksesta! Tuollaisia kommentteja kuulee mielellään :) Samainen tunnustus tuli Mielen Lumoon äskettäin myös muualta, joten ethän pahastu, etten uudestaan postaa samasta aiheesta.

   Ja juu, näiden jättiverbenoiden kanssa on oltava ajoissa, koska vaativat niin pitkän kylmäkäsittelyjakson. Samaan aikaan ne kylvin viime vuonnakin. Muiden siemenien kanssa tässä pitääkin sitten jaksaa odotella vähän pidemmälle.

   Ja voi ei, en pystynyt hillitsemään itseäni, kun kävin puutarhamyymälässä ostamassa kylvömultaa, niin taas lähti mukaan myös useampi pussi siemeniä (se alelaari oli liian houkutteleva). Vaikka olin luvannut, etten osta uusia siemeniä ennen kuin vanhat varastot on käytetty....

   Poista
 3. Täällä ei vielä ole kylvöt alkaneet, mutta olisi kyllä jo kiva laittaa kevät itämään. Mielenkiinnolla odotan tuota pelargoniaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minäkin odotan, kun ihan ensimmäistä kertaa kokeilen siemenestä. Ei niitä siemeniä edes kovin montaa siinä pussissa ollut, joten toivon mukaan edes pari itää, jotta saadaan pelakuuvauvoja :)

   Poista
 4. Minäkin aloitin idättämisen :). Laitoin idätykseen viikko sitten syyshohdekukkaa, alppipiikkiputkea ja lyhtykoisoa. Sulopäivänhattu teki superyllärit, muutamat pikkuituset jo kasvavat siemenen kuoret päissään. Kiva seurata jatkossa miten muiden idätykset lähtevät käyntiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, sullahan on jo tulossa vaikka mitä. Syyshohdkukkaa ja alppipiikkiputkea voisin itsekin joskus kokeilla. Pitääpi seurata, miten sun kylvöjen käy!

   Poista
 5. Oi vitsit, kylvöpuuhia. Kyllä se kevät todella lähestyy :) Parit pelargonit toin autotallista sisään, mutta sen enempää en ole kevättä aloittanut, vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pelakuut delas kaikki. Olivat mökillä, mutta siellä oli vielä alkutalven porukkaa, niin oli liian lämmintä ja kuitenkin vähäistä valoa, niin eivät pelargonit tykänneet. Joten uutta pitää siksi pistää tulemaan...jos vaikka onnistuisi pari siemenestä asti kasvattamaan!

   Poista
 6. Vautsi. Noita jättiverbenoja pitääkin kylvää, ovat niin komeita. Kävin tänään ostamassa myös multaa ja latva-artisokan siemeniä. Eli huomenna olisi ekat kylvöt edessä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että löytyy jo muitakin aikaisia kylväjiä!

   Poista
 7. Dodiih!! Mä en ole vielä kylvänyt mitään, en ole edes siemeniä hankkinut. Pitää vähän mietiskellä, onko tänä keväänä mahdollisuuksia kasvatella kauheesti mitään ikkunalaudoilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika ruljanssihan tuo esikasvatus on ja kestääkin monta kuukautta. Siinä vaiheessa, kun kaikki pitäisi koulia omiin purkkeihinsa, alkaa toisinaan epätoivo vallata mielen, kun ei tiedä, mihin saisi kaikki taimet mahtumaan. Varsinkin, kun kasvivalojakin on vain pari, mutta enempää ei näin pieneen kämppään voi hankkiakaan. Ei vain mahdu.

   Poista
 8. Toiveikasta! Luulen, että meillä on sisällä vielä liian viileää, että mikään itäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sitähän tässä ollaan, toiveikkaana liikenteessä! Täällä patterit paahtaa kyllä, joten lämpöä riittää...

   Poista
 9. Kylvöpuuhiin en ole alkanut mutta mullan vaihtoa odottaa yksi viherkasvi joka kituuttaa liian pienessä ruukussa. Sen aion pelastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole kuin yksi viherkasvi, pieni bonzaipuu joulukuun alesta vitosella ostettuna. Lepään pari kuukautta kasvienhoidosta näin talviaikaan :) Eikä sisällä yksinkertaisesti ole viherkasveille tilaa/riittävästi valoa.

   Poista
 10. Ai että kun tuli jostain syystä hirveä ikävää kevättä kun katsoi tota kuvaa :)

  VastaaPoista
 11. kevään merkki! Jättiverbana on todella kaunis.

  VastaaPoista
 12. Heh, todella huomaa, että olet kevätihmisiä ;)
  Nuo edellisen postauksen vuodenaikakuvatkin, niin hauskat! Toiset sentään näkevät syksyssä hehkuvan ruskan, sinä ruskean saniaisen lehden. Jotenkin niin hurmaavaa :)
  Vielä en ole kylvänyt mitään, paitsi loppiaisena istutin ruukkuun ison kasan narsissin sipuleja, jotka kesällä kaivoin maasta ylös ja jotka syksyllä unohtuivat laittaa maahan takaisin....
  Tilasin kyllä siemeniäkin jo viikko sitten, eivätkä ne ole vieläkään tulleet! Voi tätä odottamisen tuskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä masistelen syksyn saapuessa ja vaivun erään sortin talvihorrokseen, kunnes sitten herään kevätvouhotukseen jo tammikuussa valon lisääntyessä :)

   Poista
 13. Ihanaa! Minäkin aloitin kevään kevätsiivouksen merkeissä:D Kylvöjä teen vasta maalis-huhtikuussa. Täällä Savossa on niin pimeää ja kylmää, ettei kannata aloittaa aiemmin. Toki aiemminkin voisi aloittaa, mutta minä kasvattelen taimia vanhassa leikkimökissä, mikä on villoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minullakin pääkylvöt ajoittuu myöhemmäksi kevättä, joiden kylmäkäsittelyä ja pitkää esikasvatusaikaa vaativien osalta pitää vaan muistaa olla näin ajoissa liikenteessä.

   Poista
 14. Pelargoniat laitoin itämään jo jouluviikolla, tekevät jo toista oikeaa lehtiparia. Olen testannut kaikki Suomesta saatavat, mm. tuon mainitsemasi, mutta ei ollut kovin kaunis/omaperäinen ja kovin oli viime kesänä altis harmaahomeelle. Nykyään tilaan englannista pelargonian siemenet, niin onnistumis% on lähellä 90 (F2 hybridit itivät nyt 3 päivässä!).
  Tuosta kylmäkäsittelystä on hyvät ja huonot kokemukset, en ole jääkaappimenetelmällä onnistunut juurikaan, mutta kun olen viennyt lumeen ulos pakkaseen, niin osa lähteen. Hankalia lajeja on paljon, ja pitäisikö niiden kanssa odottaa 2 vuotta, en tiedä. Itsekin tilasin pink sphere verbenaa, saa nähdä miten käy. Siemenpusseja on tälle kesälle vain "reilu 120".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän oletkin jo oikein konkari pelakuiden siemenkasvatuksessa! Onko sinulla omaa blogia, jossa jakaisit kasvatusvinkkejä ja kokemuksia, niin voisin tulla oppimaan lisää? Kovasti odotan tätä pelakuun siemenkasvatuksen tulosta, olen tyytyväinen, jos ylipäätään saan Inspire Salmonin kukkaan asti.

   Poista
 15. Minä en vielä tänä vuonna ole ehtinyt kylvää mitään, mutta viime vuonna kasvatin pelakuita siemenestä. 20.2 kylvin `Inspire White´
  ja `Inspire Pink´ lajikkeet ja ne kasvoivat hyvin, mutta vain valkoiset kukkivat. Nyt seuraan saanko talvetettua ne ja uudestaan kukkimaan. Uusia pelakuu lajikkeitakin tekisi mieli kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taisin vähän kiirehtiä noiden pelakuiden siemenien kanssa, kun sunnuntaina kylvin, niin tänään oli jo pystyssä kaksi parisenttistä vihreää tiittiä!

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!