lauantai 22. maaliskuuta 2014

Vuoden parveke

Nordiska Trädgårdar -messuilla oli esillä 12 erilaista inspiraatioparveketta. 
Vuoden parvekkeeksi nousi André Blomqvistin suunnittelema The Plant.
Nimellä hän viittaa sanan kaksikieliseen merkitykseen: kasvi ja tehdas.


Tuomariston mukaan voittajaparveke osoittaa,
miten elintärkeää viljely on maailmanlaajuisesti myös kaupunkilaisille.
"Parveke osuu teemaltaan keskelle teollista, urbaania, vihreää trendiä.
Tyylikäs, yksinkertainen ja ennennäkemättömän esteettinen."
Noin vapaasti käännettynä.André kertoo suunnitelleensa tilan detroitilaiselle nuorelle miehelle,
joka on muuttanut hylättyyn taloon ja yrittää viljellä niin paljon kuin pystyy.
Kasvatusastioina toimivat purkit ja purnukat,
joita mies löytää kotoa ja kaupungilta.
Kierrätysmateriaaleja käytössä!
Sadevesi kerätään putkella talteen tynnyriin kasvien kastelua varten...


Parveke oli kyllä mielenkiintoinen kokonaisuus,
funky-sana tuli siitä minulle ensimmäisenä mieleen.
Ja Heinzin purkit toimii aina :)Jos sinulla on parveke tai terassi, pian saat lisää ideoita. 
Muut 11 parveketta ovat nimittäin vielä esittelemättä...
ehkä ne sitten vähän vähemmän tekstin kera.

29 kommenttia:

 1. Tosi ihana parveke olisi tuollainen, niin jos olisi parveke mutta kivaa kun tänä päivänä otetaan huomioon kaikki mahdollinen eli parvekkeet, terassit, pikkupihat ja sitten omakotitalojen pihat..näin jokaiselle on aina jotakin..meillä on rivarissa pikkuinen takapiha mutta etupäässä keskitytään laatikkokukkiin ja muutamaan tomaatintaimeen...sekä ensi kesäksi on tarkoitus hankkia paviljongi sinne. Nykyään halutaan esim just satsata parveke sisustamiseen enemmissä määrin ja tiedän yhden vanhan papan joka laittaa aina vihanneksia parvekkeelle ja saa siitä runsaasti satoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan mullakin puutarha- ja luontoaiheinen blogi, vaikka mulla ei olekaan omaa puutarhaa. On parveke ja vanhempien mökillä pieni kukkamaa, mutta molemmissa paikoissa voi toteuttaa silti monenlaisia puutarhaunelmia. Minusta on tosi mukavaa, että messuilla panostetaan myös parvekepuutarhojen esittelyyn! Ja näköjään ruotsalaiset osaavat senkin :) Rivaripihallakin pystyy toteuttamaan monenlaisia kokeiluja ja ruukkupuutarha on mitä mainioin, koska se on helposti muunneltavissa ja siirreltävissä. Huomenna ja ylihuomenna lisää parvekeideoita Tukholman messuilta....pysyhän matkassa mukana!

   Poista
 2. Kekseliäästi sisustettu parveke. Mukava huomata, että myös parvekkeen ja pikkupihojen viljelyä on nostettu esiin.
  Itsekin tykkään kierrätyksestä ja sain tästä muutamia ideoita terassilla toteutettaviksi. Ensi kesäksi ajattelin laittaa ainakin yrtit vanhaan laatikkoon ihan kesäkeittiön kupeeseen. Ei tarvitse aina lähteä erikseen ryytimaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatikoissa kannattaa muistaa salaojitus, jos ei ole porattuna reikiä pohjaan. Itse ainakin parvekkeella tykkään, että erilaiset kierrätyspurkit yms. toimii parhaiten, kun vesi ei vuoda ulos lattialle/matolle/pöydälle, joten laitan yleensä niihin kunnon kerroksen lekasoraa alimmaksi. On toiminut ihan hyvin eli saavat juuret happea eivätkä huku. Yrttejä kesäkeittiön kupeessa, kuulostaa hyvältä ja käytännölliseltä! Ne on sitten lähiyrttejä :)

   Poista
 3. Parvekeideat kiinnostaa. Oma parveke on aivan laittamatta, kun kesällä siellä ei ehdi juurikaan olla, mutta haaveilen kauniisti sisustetusta parvekkeesta. Ehkäpä näistä kuvistasi löydän ideoita. Muutenkin on ollut kiva seurata sinun ja Marjan reissua näin blogien kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parvekkeesta saa pienelläkin vaivalla oikein viihtyisän, ja jos ei ehdi kauheasti kastella kasveja kesän aikana, voi istuttaa ruukkuihin vähän veteen ja paahteeseen tottuneita mehikasveja. Juu, pysy vaan matkassa, niin parin päivän aikana tulee lisää ideoita parvekkeelle!

   Poista
 4. Kiitos Intianminttu, näitä kuvia tässä ihailen ja uusia kuvia odottelen.
  Parveke on nyt uusi aluevaltaus minun ajatuksissani, tosin ne pitkät kesän poissaolot ovat yksi suuri este.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisia kastelujärjestelmiäkin on olemassa poissaolojen varalle. Riippuu tietysti, kuinka pitkiä poissaolojaksot ovat :) Niitä on sellaisia narukastelujuttuja ainakin, itse en tosin ole kokeillut, kun olen yleensä pyytänyt vanhempia kastelupuuhiin, jos olen kesälomareissulla.

   Poista
 5. Kekseliäästi luotu parveke! Itselläni suuri lasitettu parveke ja uudet ideat ovat tosi tervetulleita!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasitettu parveke antaa kyllä upeat mahdollisuudet pidentää parvekepuutarhakautta molemmista päistä, keväällä aikaisin voi aloittaa sipulikukin ja syksyllä pitkään jaksavat kasvit kukkia, kun pakkaset pysyvät loitolla...Kyllä on vielä Tukholmasta tulossa inspiskuvia meille parvekeviljelijöille :)

   Poista
 6. IHANA, tuolla parvekkeella minäkin viihtyisin, vaikka tuon Amerikan lipun vaihtaisin ehkä kukkakankaaseen =) Onneksi minullakin on pienen pieni takapiha ja siellä yrtit purkeissa kasvamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä yrtit purkissa antavat suuren ilon, ja puutarhanautintoja saadakseen ei tarvitse isoa plaania, pieni takapihahan kuulostaa oikein kivalta! Tykkäävätkö sun kisut oleilla siellä?

   Poista
 7. Hienoja ideoita, kiitos. Olet saanut vierailla paratiisissa, minulta varmaan sekoaisi pää noilla messuilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta, oli pää aika pyörällä, kun silmien verkkokalvoille syöksyi osasto toisensa jälkeen mielettömät määrät ideoita, ihania kokonaisuuksia, kasvien runsautta sekä monimuotoisuutta...On tosi kiva, että saan jakaa Marjan ja minun bongaamia ideoita myös teille. Toivon, että olisin jaksanut raahata messuille myös paremman objektiivin, mutta ei olisi tainnut kädet riittää, kun kannettavaa oli sen verran muutenkin. Mutta eiköhän näistäkin kuvista nyt tunnelma välity, vaikka en tällä objektiivilla ihan kaikkia hienoja yksityiskohtia pystynytkään noukkimaan esille...

   Poista
 8. Tuo vanhoista laseista tehty kasvihyllykkö ja punaiset purkit on kyllä hienoja. Otetaan kaikki ideat kiitollisuudella vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä ihastuin kanssa tuohon vanhoista ikkunalaseista tehtyyn hyllykköön, se oli livenä vielä kivampi kuin kuvassa. Lisää inspiraatioparvekkeita tulossa, jokainen voi poimia niistä itselleen sopivia vinkkejä!

   Poista
 9. Tosi makee! Voi että nuo messut houkutteli, ehkä jonain keväänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä hieno kokonaisuus, ja poikkesi tunnelmaltaan muista parvekkeista. Erottui joukosta. Oli tyylikäs kokonaisuus, valitulle tyylille uskollinen.

   Poista
 10. Aaaah, ihana tuulahdus puutarhamessuja, kiitos kuvista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tuulahduksia täällä riittää useampana päivänä, ensin tiristetään Tukholman tunnelmat loppuun, sitten kurkataan Turun puutarhamessuille ja huhtikuun alussa vielä Helsingin messuille. Voidaan sitten tehdä vertailua, missä oli tämän vuoden kiinnostavin anti :)

   Poista
  2. Jees, Turun messuille mäkin ajattelin lauantaina ehtiä, perjantaina menisin mieluiten, mutta on töitä...Haluaisin myös Türin kukkamarkkinoille Virossa käymään, koitan saada tota miehekettä innostumaan ;)

   Poista
 11. Kivoja kuvia. Se on upeaa, että parvekkeetkin otetaan huomioon, ja aina voi monipuolisesti nauttia kasvun ihmeistä, vaikkei isoa puutarhaa olisikaan. Mukavaa, että persoonalliset ratkaisut pääsevät myös esille :) Varmasti paljon nähtävää siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan paljon nähtävää, vaikka Marjan mukaan messut eivät olleetkaan niin näyttävät kuin aiemmin. Minä kyllä nautin näiden parvekkeidenkin tutkailusta, kun uudet ideat ovat aina tervetulleita.

   Poista
 12. Vihreätä pitää olla, vaikka olisi puutarhan sijasta vain se parveke tai pelkkä ikkunalauta :-)
  Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 13. Oiii sä olet päässyt kunnon messuille, varmaa ihan toistamaata kun nämä meidän kotimaiset viritelmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan tyyliin siellä oli näytteilleasettajia kuin Suomessakin taimistoista puutarhayhdistyksiin, mutta lakumyyjä oli kyllä ihan peräosastolla, Suomessa he pakkaavat olemaan lähellä sisäänkäyntejä :) Ja näytteilleasettajia taisi olla joku 350 - 400, joten ihmeteltävää riitti eikä aivot ihan kaikkea tainneet ehtiä edes tajuta. Paljon enemmän tietysti näkyi esim. vain pelakuihin keskittyneitä taimimyyjiä, sellaisia ei Suomessa kauheasti ole. Ja erityisen kivoja olivat nämä parvekejutut sekä kohta tännekin näytille tulevat ideapuutarhat! Sellaista suurta yhtenäistä kukkaloistoa kuin Turussa oli taannoin yhtenä vuotena, en näillä messuilla nähnyt. Turku onkin seuraavana listalla, sen jälkeen Helsinki! Mutta oli kyllä aivan superia päästä tuonne Tukholman messuille ja vielä A-mestariluokan Nordiska-konkari oppaana sekä messuseurana. Oli kyllä hieno reissu!

   Poista
 14. On varmasti ollut upea reissu! kylläpä onkin inspiroiva parveke, hauskaa että palkinnon saa vaihteeksi tuollainen romuromanttinen ja kierrätyshenkinen kokonaisuus. Kivaa kun löysin blogisi, lähdenkin tästä tutustumaan siihen tarkemmin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa, Laura, Mielen Lumoon! Toivottavasti tulet toistekin, ovi on aina avoinna :)

   Kyllä oli kiva ja mieliinpainuva messukokemus, olen niin iloinen, että Suvikummun Marja otti minut matkaansa!

   Tämä parveke erottui kyllä edukseen persoonallisuudellaan! Ja kierrätys on hieno asia, joten mukavaa, että sitä myös julkisesti arvostetaan.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!