maanantai 14. huhtikuuta 2014

Kaunis kieli

Kaksitoista kappaletta laitoin näiden sipuleita viime syksynä multiin mökillä, yksi niistä oli viikonloppuna virittänyt itsensä kukoistukseen ja näytti minulle kieltään :) Tämä komistus on lumikurjenmiekka George (Iris histroides). Tuo kukan väri on niin hurmaava, että tilaan näitä sipuleita joka syksy uudestaan vain nähdäkseni hehkuvan värin seuraavana keväänä. Georget nimittäin taantuvat eivätkä ainakana meillä mökillä näköjään kuki kovin helposti uudestaan.


Georgella oli lumikellojen lisäksi kaverina pari jo melkein lakastunutta Katharine Hodgkin -iiristä sekä valkoisia, keltaisia ja liloja krookuksia. Helmililjojen nuppuja näytti myös puskevan ylös penkistä. Lisäilin vähän kananverkkoa kukkapenkkiin talvensuojahavujen keskeltä itsensä ylös punnertaneiden tulppaaninlehtien suojaksi. Siinäpä peurat ja puput ihmettelevät, mistä välistä turpansa sinne sekaan saisi...

Luonnon omista kevätkukkijoista olivat alaniityllä heränneet pystykiurunkannukset, mutta järkyttävän kovan ja hyisen kylmän tuulen vuoksi valokuvausyritykset kannuksista siirtyivät suosilla pääsiäiseen. Lämpimämpiä ja vähätuulisempia kevätkelejä odotellessa...

28 kommenttia:

 1. Upea George! Eikä haittaa vaikka näyttää kieltään...päinvastoin.
  Oli tosiaan kurja ilma eilen, minunkin piti kuvata puutarhassa kun en lauantaina kauniilla ilmalla ehtinyt. Mutta kyllä kuvaus jäi.
  Pienet virpojatkin kalisivat virpoessaan, ei sää suosinut heitäkään eilen.
  Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä saisi olla oikein kuoro kieltä näyttämässä, en panisi pahakseni :)

   Aurinkoa myös sinun viikkoosi, Riina! Kiva, kun jätit puumerkin käynnistäsi :)

   Poista
 2. Upea kukka! Viime viikolla oli jo mukavan lämpimiä päiviä, mutta sunnuntaina puhalsi taas kylmästi. Toivottavasti pääsiäinen olisi taas lämmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mökillä on vielä todella viimaista ja jopa jäätävää....meri on vielä niin kylmä! Mutta meren äärellä nyt tunnetusti on viileämpää kuin sisämaassa, joten siihen on jo tottunut. Toisaalta toivon kovasti lämpöaaltoa mökkimaisemiinkin pääsiäiseksi, pidetään peukkuja sille, että sääennusteet nyt toteutuisivat!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Eikös? Onneksi edes yksi pinnisti itsensä maanpinnalle tusinasta!

   Poista
 4. Sinä saat jotenkin erityisen hyvin vangittua kaikki lilan ja violetin sävyt, ilman että näyttävät liian punaisilta tai sinisiltä. Kurjenmiekat kuuluvat myös sille Kauniita kukkia-listalleni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten taas on joitakin pinkin sävyjä, joita en tunnu millään saavan toistumaan niin kuin ne silmilläni näen. Kurjenmiekat ovat kyllä upeita ja hätkähdyttävän kauniita lähietäisyydeltä katsoessa.

   Poista
 5. Upea kuva upeasta kurjenmiekasta. Lumikurjenmiekan lajin perusmuoto on kestävämpi. Myynnissä on yleisemmin risteymiä, kuten esim. George jaharmony. Kevätkurjenmiekka on varma ja pitkäikäinen kukkija. Sitä on yleensä myynnissä violettikukkaisena, mutta myös sinisenä. Se tuoksuu hyvälle. Kukinta aikaan se saa kyllä katseen kääntymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jostain lueskelinkin noista lumikurjenmiekoista ja tästä Georgesta todettiin, että tämä lumikurjenmiekan lajike on risteymä kevätkurjenmiekan kanssa ja että hoidon ja kasvatuksen osalta se muistuttaa lähinnä kevätkurjenmiekkaa,

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Maistuukohan lumikurjenmiekkojen sipulit myyrille? Ihmettelen, kun näitä nousi vain yksi. Ehkä muut tulevat vähän myöhemmin kukkaan....toivotaan niin!

   Poista
 7. Ihanaa kun keväällä tietää odottaa väripilkkuja nousevaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan tajuttoman hienoa nähdä tämä väri muuten niin ruskeassa maaperässä näin aikaisin keväällä!

   Poista
 8. Niin kaunis, että mielellään moista kieltä katselee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin tuijottaa sitä useammankin tunnin, mutta valitettavasti tuuli oli niin kalsea, että piti jättää George kuin nakki kalliolle, vai miten se sanonta menee :)

   Poista
 9. Hurmaavat värit on Georgella! Oikein aistikas kieli!
  Meillä taitaa tulla vaan niitä keltaisia, Katharinejakin istutin syksyllä, eipä ole heitäkään näkynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aistikas on juuri oikea adjektiivi tämän kukan kohdalla!

   Minua harmitti, kun pari Katharinea oli jo ehtinyt lakastua, ehkä sieltä vielä uusia nousee pääsiäisenä, jos lämmintä piisaa.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!