keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Ekat auki!

Persikkapuun ekat kukkanuput aukesivat tänään! Piti oikein ajaa töiden jälkeen mökille pölyttämään nämä kaksi auennutta siltä varalta, että halla sattuisi korjaamaan muut nuput. Jos ainakin yhden persikan saisi tänä kesänä...joskus on tullut satakuntakin, mutta vuodet persikalla ovat olleet varsin erilaiset. Jossain vaiheessa jo luulin, että koko puu heittää veivinsä! Mutta siellä se nyt edelleen sinnittelee. Ihana puu!


Lisäksi pikaisen mökkivisiitin kruunasivat metsäkaurispariskunnan bongaus (ei ollut valkohäntäpeuroja, jotka tykkäävät mun sipulikukista) ja kurkipariskunnan ylilento! Nyt on niin virkeä olo, ettei väsytä vieläkään, vaikka kello lyö kohta yksitoista illalla.18 kommenttia:

 1. Ompa kaunis, en ole koskaan luonnossa nähnytkään. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on ihan käsittämätöntä, että näin pienestä, hennosta kukasta kasvaa lopulta pehmeänukkainen, punaposkinen, mehevä persikka :)

   Poista
 2. En ole minäkään koskaan nähnyt luonnossa. Todella kauniit, herkät kukat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppuja on tänä keväänä yllättävän paljon, nyt vaan lämpöä ja aurinkoa, kiitos.

   Poista
 3. Nuo persikan kukat on kyllä todella kauniita! Toivotaan, että pölytys onnistuu eikä halla vie kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nyt pitää olla tarkkana ja kärppänä paikalla, kun uusia kukkia aukeaa. Tähän aikaan ei vielä lentele tarpeeksi hyönteispölyttäjiä, joten pitää itse toimia kimalaisena :)

   Poista
 4. Mitä?! Onko persikkapuussakin noin kauniit kukat! Ja kasvaako Suomen oloissa persikkapuita jopa siten että voisi odottaa hedelmiäkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä joitakin persikkalajeja voi kokeilla Suomessakin, suotuisissa olosuhteissa viihtyvät hyvinkin. Meillä mökillä ei ole ihan ideaaliolosuhteet, mutta silti ollaan satoa saatu ja useampi persikkapiirakka sadosta pyöräytetty.

   Poista
 5. Todella upeat kukat persikkapuulla, enpä ole aiemmin nähnytkään. Ilmeisesti peurat eivät tykkää persikkapuun mausta, kun ovat jättäneet sen rauhaan. Vai oletko suojannut puun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa peurat ovat käyneet maistelemassa puun oksia, aina silloin tällöin jostain oksasta on napsaistu, mutta ilmeisesti ei maistu kovin hyvältä!

   Poista
 6. Vielä kiitos vinkkejä persikkapuun kasvatukseen. Pitääkö suojata talveksi havuilla tms.? Vaatiiko erityisen suojaisan paikan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun klikkaat oikeasta palstasta tagia persikkapuu, saat luettavaksesi kaikki persikkapuutani koskevat vanhat postaukset. Puu täyttää tänä vuonna 10 vuotta minun hoidossani, ekan kesän se vietti ruukussa mun parvekkeella ja ekan talven mökillä sisätiloissa. Seuraavana keväänä istutettiin se sitten mökille maahan ja sielläpä se on edelleen moninaisten vaiheiden jälkeen. Ei siinä enää ole jäljellä kuin kaksi paksumpaa eri suuntiin harottavaa pääoksaa ja niistä ylöspäin kasvavia oksia, joten on liian leveä ja korkea enää talvisuojattavaksi pakkaspeitteellä. Sen on siis täytynyt pärjätä omin nokin jo useampi talvi. Suomen kylmä ilmasto aiheuttaa puuhun melko pahoja "haavoja", niihin olen yrittänyt välillä laittaa haavavoidetta. En ole aiemmin leikannut persikkaa, kun se ei siitä oikein välitä, mutta viime talvena osaan oksista oli tullut jotain sientä tms. pientä oranssinpunaista pilkkua, lähinnä kuivuneisiin, kuolleisiin oksiin. Ne leikkasin nyt aikaisin keväällä kokonaan pois. Peruskalkitus ja kevät- sekä syyslannoitus. Kastelua kuivina kesinä. Eipä se puu paljon muuta hoitoa kaipaa! Persikkahan viihtyy lämpöisellä, tuulilta suojaisessa paikassa. Meillä ei mökillä sellaista ole tarjolla, mutta menestyy siis joten kuten myös kehnommissa olosuhteissa. Puu kasvaa mökillä metsän keskellä avonaisessa rinteessä, puuhun osuu eniten aamupäivän auringonsäteet johonkin runsaaseen puoleen päivään asti, jos nyt muistan oikein. Itse hedelmien suhteen on nähty monenlaista, joku vuosi osa niistä oli syöty suoraan puusta, vain siemenkivet olivat maassa jäljellä. Epäilen oravia tai peuroja. Välillä niihin kaivautuu jotain elukoita, välillä linnut nokkivat niitä, välillä joku kovakuoriainen imee niistä nestettä, välillä niihin iskee joku tauti, mutta yleensä osa hedelmistä on ihanan punaposkisia ja täydellisiä nukkaisia ihanuuksia, joista valmistuu maailman herkullisin persikkapiirakka!

   Poista
  2. Kiitos! Taidan uskaltaa hankkia meillekin vaikka puutarhan suojaisin paikka meni jo päärynälle.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Olen kyllä uskomattoman iloinen siitä, että puu taas kukkii!

   Poista
 8. Persikkapuusi on melkoinen ihme, se jaksaa sinnitellä Suomen talvet. Kauniit kuvat kaunottaresta.

  VastaaPoista
 9. Voi miten se on ihana! Tahdon tuollaisen meille!

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!