keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Muistiinpanoja

Muutama muistiinpano tältä keväältä mökkimaisemista:

Mökkitontin tuomien (Prunus padus) kukinta oli tänä vuonna ohi todella nopeasti. Tuomet notkuivat valkoisista, huumaavasti tuoksuvista kukkatertuista. Nyt osassa jo valitettavasti näkyy tuomenkehrääjäkoin toukkia. Niitä oli viime vuonnakin ja toivoin tämän kesän olevan välivuosi, mutta ilmeisesti näin ei ole. Tuomien kukinnot ikuistin jo 20.5.


Vielä tuomiakin aiemmin kukkivat metsäorvokit (Viola riviniana) ympäri mökkimaastoa. Aika hauskan monisanaisesti Luontoportti kuvaa metsäorvokin lehtiä, vai mitä mieltä olette?

"Lehdet: Tyviruusukkeena ja varrella kierteisesti, ruodillisia, korvakkeellisia; ruoti siipipalteeton. Lapa leveän herttamainen–lähes munuaismainen, nyhälaitainen, puhtaanvihreä. Korvakkeet tasasoukan suikeita, pitkäkärkisiä, tav. tiheään ripsihampaisia, hampaat siirottavia, kapeita."


Vuorijalavaksi (Ulmus glabra) pari vuotta sitten diagnosoitu puu jaksaa joka kevät mökkitontin nurkalla hämmästyttää limenvihreillä siemenpähkylöillään. Niistä muodostuu huikaisevan kauniita kukkia muistuttavia ryppäitä, jotka erottuvat hyvin, koska lehdet ovat vasta puskemassa itseänsä täyteen loistoon.


Pienen pihakuusen (Picea abies) raikkaanvihreät kerkät aloittivat kasvunsa toukokuun puolella. Minusta kuuset ovat juuri silloin kauneimmillaan, kun vaaleanvihreämmät vuosikasvut koristavat tummemmanvihreiden oksien kärkiä. Aina jaksan ihmetellä monien kasvien sinnikkyyttä, ei tuossa pikkukuusenkaan alla pahemmin maata ole sammalkerrosta enempää, alla on kovaa kalliota, mutta siinäpä kuusi yritteliäästi jatkaa elämäänsä. Eihän tuosta sisusta voi ottaa kuin mallia!


7 kommenttia:

 1. Upea laukkaneilikka, taitaa olla aika harvinainen meidän luonnossa, en ole koskaan nähnyt. Ehkä isompia voisi riipiä varovasti sen ympäriltä, mutta multaa se tuskin kaipaa, eikös ole kivikkokasvi. Sinulla on paljon erikoisuuksia mökkipalstallasi. Juuri noinhan sitä tulisi kuvailtua jos joku kysyisi millainen lehti on metsäorvokilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy tunnustaa, että aloin uudestaan tutkia tuota kuvaa kukkapuskasta ja kyllä nyt päädyin siihen näiden harvempien kukkavanojen puolesta, että tämä kuitenkin on vain mäkitervakko. Ehkä se valtava kukintorypäs hämäsi tunnistamista pari vuotta sitten, mutta noin harvemmalla kukinnolla määrittely kaartuu mäkitervakon suuntaan.

   Poista
  2. Olen samaa mieltä. Tarkista kuitenkin vielä, olisiko kasvi suht harvinainen pikkutervakko. Pikkutervakon varsi ei ole tahmainen ja kukat tuoksuvat. Se on korkeudeltaan mäkitervakkoa matalampi.

   Poista
 2. Ihanat värit tuossa vuorijalava-kuvassa! Limeä ja sinistä taivasta, upea on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti toinen vuorijalavista, se pienempi, ehkä menehtyi, kun joutui siirretyksi tienkaivuutöiden alta viime vuonna. Tämä isompi nyt on jäljellä!

   Poista
 3. Metsäorvokki on pieni, mutta kaunis kasvi :) Ehkä en ihan noin sen lehtiä olisi itse osannut kuvailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olisin ehkä kuvannut lehtiä sanalla pyöreähköjä :)

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!