perjantai 13. kesäkuuta 2014

Nähdään vuoden päästä

Oho, nyt se tulppaanien aika on jo ohi, aika haikea olo. Tulppaanien jälleennäkemistä pitää taas jaksaa odottaa vuoden. No, onneksi on muistona kuvia, joiden pariin voi aina halutessaan palata.

Viime syksynä ostin kuvaston kuvien perusteella joitakin uusia tulppaanilajikkeita. Muutaman lajin myyntikuvat eivät lopulta vastanneet todellisuutta. Tuli mieleen, että kuvastossa on ehkä kuvat vaihtaneet vahingossa paikkaa, tuskin on ollut tarkoitus johtaa asiakasta harhaan.

Kuvastossa haasteena lienee myös se, että osa tulppaaneista muuttaa väriään aika huomattavasti vanhetessaan ja riippuu sitten ajankohdasta, jolloin kuva on myyntikuvastoa varten napattu, että minkä värisenä laji kuvastossa esittäytyy.

Tämän pionikukkaisen Finolan luvattiin olevan kaunis vaaleanpunaisen eri sävyissä, pitkään Finolan pääväri oli kuitenkin valkoinen  - ennen punastumista. Mutta tulppaani kukki rehevästi ja melko pitkäänkin hellejaksosta huolimatta, oikein kaunis, tykkäsin kovasti!

 Tässä samat Finolat vähän myöhemmässä kukintavaiheessa, sadepisaroita koristeena.Yleiskuvassa näkyy, 
ettei värisuunnittelu uusien tulppaanihankintojen kanssa mennyt ihan putkeen. 
Noiden kirkuvanoranssien papukaijatulppaanien piti olla
sekoitus valkoista ja aprikoosia
ja noiden punertavan lilojen tummanpuhuvampia.
Mutta tällainen suloinen sekametelisoppa oli kuitenkin se näky, joka keväällä odotti :)


Toisin kuin kuvastossa oli,
ei kerrottukukkainen muoto Queen of Night -tulppaanista kyennyt toistamaan mustantummaa väriä.
Lajike Black Hero esittäytyi mökin kukkapenkissä lilan eri sävyissä varsin hempeänä
eikä ollenkaan nimensä mukaisesti "mustana":


 
Tilasin myös Chinatown-nimistä tulppaania, jonka piti kuvaston mukaan olla erikoinen vihreävalkoinen kerrottu viridifloralajike. No, tämä ei ollut alkuunkaan samanlainen kuin kuvastossa, vaan muistutti huomattavasti enemmän samassa lehdykässä ollutta Greenland-viridiflooralajiketta.
No, oli mikä oli, mutta ihan kiva tuttavuus tämäkin!


Ja tästä en millään meinaa edelleenkään uskoa,
että olen saanut oikeaa tilaamaani lajiketta.
Tämä ei ole yhtään sennäköinen kukka kuin kuvastossa.
Piti olla papukaijatulppaani Apricot Parrot,
mutta kuvaston kuvien perusteella muistuttaa enemmän esimerkiksi Glasnostia.


Jotta ei nyt tule mitään vali,vali-oloa tästä postauksesta, niin korostan, 
että aivan ihastuttavia kukkapenkin sulostuttajia olivat kaikki tulppaanit.
Jokainen on talvikuukausien jälkeen ehdoton ilo silmälle ja sielulle!
Ja kovin iloinen olin, kun vanhoista kerrotuista tulppaaneista jaksoi vielä
kaksi polkkakarkkia pinnistää itsensä kukkapalleroksi.
Näitä pitää hankkia lisää, Carnaval de Nice on niin raikas piristys!


28 kommenttia:

 1. Vau miten upeita tulppaanisi ovat vaikkei värit olleetkaan ihan sitä mitä mitä odotit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitettiin istutusvaiheessa sipulikukkien lannoitetta, jospa se antoi vähän extrapuuhtia, oikein terhakoita olivat nämä uudemmat.

   Poista
 2. Huh, mä jo pelästyin, kun luin postauksen otsikon.... Onneksi oli vaan tulppaaneista kyse :D Ihan kertakaikkisen upeita ilmestyksiä nämäkin, eikä ylläripylläreistä ole kuin iloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, on sitä välillä tullut harkittua täältä blogilandiastakin jonkinnäköistä breikkiä, mutta ainakin toistaiseksi jatketaan entiseen malliin :) Taisin menettää sydämeni pionitulppaaneille, niitä olisi kiva hankkia lisää, mutta ei ole oikein paikkaa, mihin niitä laittaisi kasvamaan syksyllä, kun kukkapenkki on täynnä!

   Poista
 3. Minullakin Carnaval de Nice on ollut luotettava, niitä kukkii pihallani yhä muutama, vaikka ovat lähemmäs kymmenen vuotta sitten istutettuja. Noista muutama on ihan varmasti toista lajiketta kuin mitä piti, esimerkiksi Black Hero on todellakin kuivuneen veren musta eikä tuollainen purppura. Harmi, mutta toisaalta tuo purppurakin on huippukaunis. Minulla on ihan samannäköistä, jonka sipulit ostin syksyllä Bauhausista, se on lajiketta Royal Acres ja todella sen pitikin näyttää juuri tuolta. Aina tulee yllätyksiä ja ne tietävät siirtoja... tuleepahan kaivettua sipulit kesäksi kuivumaan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo papukaijat voisin kyllä tuosta siirtää muualle...jos löydän niille jonkun toisen paikan.

   Poista
 4. Mielettömän kauniita ovat tilaamasi tulppaanit! Kuvasto voi yllättää, mutta niin luontokin, joten otetaan kiitollisena vastaan kaikki yllätykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta olisi kiva saada sitä, mitä tilaa ja mistä on maksanut. Mutta kauniita olivat nämäkin, ehkä nuo papukaijat eniten harmittivat, kun tuo väri ei minuun iskenyt.

   Poista
 5. Kauniita tulppaaneja ovat, hieno tuo pionikukkainen. Mulla eivät tulppaanit jostain syystä kukkineet oikein hyvin tänäkesänä. En tiedä liekö syynä vähäluminen talvi vai mikä. Raitatulppaani ei auennut ollenkaan, kun rankat vesisateet tulivat kaiken kukkuraksi. Ehkä olsii myös pitänyt lannoittaa penkki, vaikka en ole lannoittanut ennenkään. Aina ei kaikki mene putkeen, mutta on tietysti harmi, jos ostokset ovat muuta mitä luuli ostavansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ihastuin pionikukkaiseen, on varsin näyttävä nuppuvaiheesta lähtien. Minä laitoin sipulikukkalannoitetta sipulien istutuksen yhteydessä ja tökin joukkoon valkosipulin lohkoja myyrien karkottamiseksi.

   Poista
 6. Tulppaanien sävyt ovat aina vähän yllätyksiä -ihania sellaisia. Kylläpä ovatkin ihania nuo kerrotut! Finola ainakin menee hankintalistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olispa ihanaa, jos voisi perustaa sellaisen kunnon tulppaanipellon! Ja sinne erilaisia kerrottuja ja eri aikaan kukkivia tulppuja!

   Poista
 7. Kyllä ovat kauniita, vaikka eivät olisikaan sellaisia kuin piti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kaikkia tulppuja ei tullut esiteltyä kuvissa, mutta ehkä nämä olivat tänä vuonna ne näyttävimmät kukinnaltaan.

   Poista
 8. Niin kauniita. Tulppaanit on kyllä ihan mun lempikukkia - tai yksiä niistä :) Mulla meni tulppaanikuvaukset ihan plörinäksi tänä vuonna, kun menivät niin hirmu nopeasti ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit ovat kauniita alkukeväällä leikkona ja loppukeväästä puutarhassa!

   Poista
 9. Olipas siinä kauniita tulppaaneita. Harmi kun en itse saa niitä kukkimaan vuodesta toiseen. Tai onkohan se vain tulppaanien "vika"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika nopeasti ne tuntuvat taantuvan meillä mökilläkin. Joka vuosi kutakin lajiketta nousee entistä harvempi ylös maasta kukkimaan. Pitäisi jaksaa nostella niitä ylös, mutta ei sellaiseen oikein tahdo aika riittää...

   Poista
 10. Kiitos tästä postauksesta! Istutin viime syksynä tulppaaneja ekaa kertaa ja nyt suunnittelen lisäistutuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon mukaan sait vinkkejä, millaisia tulppaaneja voisit seuraavaksi harkita hankkivasi omaan puutarhaasi. Kiva, kun jätit kommentin, Marjukka. Onnea tulppaanimeren kasvatukseen!

   Poista
 11. Aina värimaailmat eivät mene niinkuin on ajatellut. On toisaalta aika harvoja tulppaaneja, joita suorastaan inhoaisi. Vain pari on eksynyt pihalleni, joista en nyt oikein jaksa ihailla. En silti raaski niitä hävittääkään, jos kerran kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa ei tullut pussissa ihan sitä, mitä olin ostanut ja lopputulos oli tällä kertaa tällainen. Mutta pystyn elämään sen kanssa :)

   Poista
 12. Todella kauniita ylläreitä kaikki! Tästä saa kivasti vinkkejä. Kiitos kun esittelit :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näitä hankintoja on vähän kirjata ylös, jotta muistaa, mitä on tullut vuosien varrella kokeiltua ja mistä itse eniten tykkäsi, voi sitten joskus suosikkien taannuttua hankkia niitä lisää. Ja kiva, jos sait isekin vinkkejä!

   Poista
 13. Todella upeita.
  Mukavaa viikonloppua sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionitulppaanit ovat kyllä ihan tulppaanien kuningattaria! Kiitos samoin, hauskaa viikonlopun jatkoa sinulle!

   Poista
 14. Voikohan maan ph vaikuttaa väriin? Minulla kasvoi Toronto-tulppaaneja ensin toisessa paikassa ja niiden väri oli ihan muuta kuin sipulipussin kyljessä. Sitten siirsin tulppaanit, paikka oli enemmän kalkittu kuin ensimmäinen, ja nyt kukkivat luvatussa värissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea sanoa. Nämä tulput kasvaa ihan kukkapenkissä, jonka kalkitsen lähes vuosittain. Ja on ihan kohopenkki, puutarhamultaa.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!