tiistai 3. kesäkuuta 2014

Pinkistä tiilenpunaiseksi

Aina ei saa sitä, mitä tilaa ja aina kaikki ei ole sitä, miltä näyttää. Siemenpussin kuvan mukaan akileijojen (Aquilegia hybrida ´Rose Star´) piti olla kirkkaan pinkkejä valkoisella keskuksella. No, kahden vuoden odotuksen jälkeen kukinta alkoi toukokuun hellejakson aikana, ja kyllä minun silmääni kukkien punerrus pinkin sijasta vivahti tiilenpunaiseen, voisi sanoa jopa karmiininpunaiseen. Tästä ensimmäisestä akileijasta oli kadonnut jonnekin viides valkoinen sisuslehti eli kukka oli vähän vajaa, mutta kuvasin nyt kuitenkin, kun oli ihan eka itse kasvattamani akileijan kukka :)

Akileijoja voisi itse kasvattaa siemenistä lisääkin ja paljon erilaisia, jos olisi tilaa, mihin niitä taimia sitten istuttaisi. Nämä Rose Star -akileijat eivät ensimmäisenä vuotenaan kukkineet, muodostivat vain runsaan ja rehevän lehtipehkon, jonka rusakko tai peura parturoi maan tasalle viime syksynä. Onneksi akileijat eivät ottaneet nokkiinsa, vaan ovat nyt melkoisen täynnä tiilenpuna-valkoisia kukkanuppuja!

20 kommenttia:

 1. Aika erikoisen näköisiä nuo akileijat :) Tuo väritys ei kyllä ole lainkaan hullumpi, joten tuskin hirveästi harmittaa ylläripylläri kukat. Pitääkin itsekin oikein tutustua näihin, kun ovat erikoisuudessaan aika kiehtovia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei harmita kauheasti, kun tuo on oikeastaan ihan tyylikäs väriyhdistelmä.

   Poista
 2. Hienon näköisiä! Käsittäkseni akileija on kasvi, jonka siemenistä kasvaa helposti erivärisiä taimia kuin itse emokasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eli jos tämä siementää, ei tiedä, minkälaisia ovat jälkeläiset väriltään. Jää nähtäväksi!

   Poista
 3. Kaunishan tuokin on! Akileijat ovat varsin innokkaita itsekin lisääntymään siemenistä, kukkapenkit ovat keväisin täynnä innokkaita pikkuisia siementaimia, kukkien väri niissä on aina yllätys:).
  kiitos e-meilistä, matkalla ollaan parhaillaan...ja kerron kyllä terkkuja tutuille ;)
  Kiva, jos tykkäät aquarelloista, mulla on ollut niitä jo monena kesänä...
  Se valkoinen on Tango white improved. Sen pinkkililan nimeä en muista, mutta voin huomenna töissä tarkistaa, jos siellä olisi vielä jossain tietoja tallessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan nätti on, sillai tyylikkäällä tavalla :)

   Hauskaa iltaa, taidatkin olla siellä riennoissa parhaillaan!

   Aquarellot ovat niin kauniita. Kiva, jos viitsit tarkistaa, löytyykö pinkeille nimeä. Kiitos!

   Poista
 4. Pirtsakka akileija, enpä ole tuollaista ennen nähnyt, mutta niitähän onkin monenlaisia. Ostin "siivouspäivä"-tapahtumassa katukirppikseltä vanhalta mummulta punaisen akileijan siemeniä, saapi nähdä millaisia niistä tulee, ehkäpä juuri tuollaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijoja on todella moneen lähtöön, ehkä seuraavaksi yritän jotain muunlaista akileijaa siemenistä. Taitaa yksi siemenpussi olla jemmassakin.

   Poista
 5. Kaunis tämäkin on!
  Minäkin innostui akileijoista tässä pari vuotta sitten. On tullut hankittua lisää taimia ja tosiaan ajoittain lisättyä siemenestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari kerrottua akileijaa (barlow-sukua) hankin taimina joku vuosi sitten, toinen on tainnut kuollakin jo, ovat ilmeisesti liian kuivassa ja liian aurinkoisessa paikassa. Pitäisi siirtää, mutta kun ei oikein ole paikkaa.

   Poista
 6. Kaunis, vaikkei olekaan sitä mitä piti. Kasvimaailmassa parasta ovat juuri nuo yllätykset. Yllätys oli myös tämä kiva blogisi, johon mutkien kautta löysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva yllätys oli myös se, että jaksoit jättää minulle kommentin. Se ilahdutti kovasti! Tulehan toistekin visiitille :)

   Poista
 7. Hieno akileija, vaikka olisikin "väärä". Luin jostakin, että akileijojen kasvattaminen on vaikeaa, koska ne risteytyvät helposti keskenään, eikä koskaan tiedä, mitä värjeä minnekin tulee. Minua se ei haittaisi, kunhan kirjo pysyisi runsaana ja monipuolisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se värien kirjo tietenkään haittaa, mutta tulee vähän sellainen olo, että tämän lajikkeen varmaan kuuluukin olla tuon värinen, mutta siemenkauppias on laittanut pussiin väärän kuvan.

   Poista
 8. On kyllä voimakkaan punainen kukka, akileijan mieltää aina sellaiseksi hennon sävyiseksi.
  Varmasti upean näköinen rehevänä kukintona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malttaisi odottaa, että pääsen mökille katsomaan tämän akileijapuskan kukintaa!

   Poista
 9. Kaunis sävy tuossakin vaikka ei ole toivomasi väri, taitaa noita akileijoja olla maailmalla valtaisa värivalikoima:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä väri on ihan tyylikkään kaunis tuollaisenaan. En siis valita kukan väristä, vaan siitä, että siemenkauppias myi siemenet väärällä kuvalla varustettuna.

   Poista
 10. Kauniit on värit vaikkei sitä mitä pussin kuvaus antoi odottaa. Akileijat on helppoja kasvatettavia, eikä yllätyksiltä voi välttyä. Innolla odotan viime kesänä kylvettyjen akileijojen kukintaa, osassa oli jo lupaavat nuput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittäviä kasveja todella, kun jälkikasvu voi olla mitä sattuu :)

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!