sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Yön kuningatar

Hyvää yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää kaikille!  

Päivän teemalaji on tänä vuonna voimakkaasti varsinkin öisin tuoksuva valkolehdokki (Platanthera bifolia). Se on alueellisesti uhanalainen Koillismaalla ja monin paikoin harvinaistunut. Nykyään valkolehdokki on rauhoitettu, joten jos näet luonnossa tämän ihastuttavan kukan, ole kiltti ja älä yritä siirtää sitä puutarhaasi tai poimia vaasiin, vaan anna sen kukoistaa omalla luonnollisella kasvupaikallaan. Kämmeköiden heimoon kuuluvan valkolehdokin kukinta alkaa mökkimaisemissamme yleensä juhannuksen tienoilla. Eilen laskin, että lehdokkeja on tulossa kukkaan ainakin seitsemän, yksi niistä aloittelee jo kukintaansa, muut ovat visusti nuppuvaiheessa.


Luonnonkukkien päivänä järjestetään vapaaehtoisvoimin 95 kasviretkeä eri puolilla Suomea. Retket ovat 2–3 tunnin mittaisia ja avoimia kaikille. Kurkkaa myös Luonnonkukkien päivän retkikalenteriin!


10 kommenttia:

 1. Kaunis on hän :) Mukavaa Luonnonkukkien päivää sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää juhannuksena käydä uudestaan yöllä katsomassa, joko tuoksu tavoittaa nenän :)

   Poista
 2. Meillä kasvoi paljon valkolehdokkeja, niiden kukinnan tunnisti ensin tuoksusta saunapolulla. Metsän harvennuksessa ne katosivat, toivottavasti vielä palaavat kasvupaikoilleen. Päivän kunniaksi taidankin tehdä kierroksen metsässä tutkimassa tilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että olet postannut aiemmin valkolehdokeistasi. Kamalaa, jos ovat kadonneet. Toivon mukaan elpyvät. Ovat niin kovin epävarmoja ja hitaita lisääntymään siementämällä.

   Poista
 3. Kiitos samoiin sinulle! Vietän teemapäivää omassa pihassa keräämällä kotiloita meidän tontin ja kunnan maan rajalta. Siellä kukkivat myös niittyleinikit ja myöhemmin horsma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen toistaiseksi löytänyt vasta muutamia kotiloita, kirvantorjuntaa sen sijaan on ollut runsaasti. Sormustinkukan joka kukkavarren oli miehittänyt mustien kirvojen armeija, vihreät olivat löytäneet satamäärin yli 30 vuotta vanhaan punaviinimarjapensaan lehdistöön.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos. Tuli kuvattua vähän hätäisesti, mutta kyllähän tuosta kasvin tunnistaa :)

   Poista
 5. Ihana kuva valkolehdokista! Olet onnellinen, kun sitä kasvaa mökkimaisemissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todella onnellinen, että niitä löytyy mökin läheltä muutamia. Ei meidän tontilta, mutta läheltä. Niittokone pörräsi mökkitietä pitkin ja olin jo valmiina asettautunut syöksymään traktorin eteen pelastamaan valkolehdokit, mutta onneksi kuski teki ennen sitä uukkarin ja jatkoi alkutienosan riipimistä. En ole niittokoneiden ystävä, kun mielestäni tienvierustojen heinikot ja luonnonkukat eivät olleet vielä kasvaneet haitallisen korkeiksi turvallisuus-näkökulman osalta.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!