torstai 18. syyskuuta 2014

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin

Mennyt kesä oli surkea päiväperhoskesä. 


Ympäristö.fi-sivun mukaan kesä oli päiväperhosille 2000-luvun heikoimpia. Runsaslajisin perhonen meillä mökillä päin oli tesma. Ympäristö-sivustolla kerrotaan, että useimmat päiväperhoslajit ovat esiintyneet tavanomaista vähälukuisempina, esimerkiksi niittysinisiipi ja nokkosperhonen.

Eipä mökillä kovin montaa neitoperhostakaan tänä vuonna lennellyt, yhden amiraalin bongasin nyt loppukesästä, samoin yhden herukkaperhosen ja kesän aloitukseksi isonokkosperhosen ja pari kangasperhosta. Suruvaippaa en tainnut nähdä kertaakaan. Kaali- ja lanttuperhosia on ollut jonkun verran, alkukesällä näin yhden Auroran ja muutamia hopeatäpliä pitkin kesää. Näköhavaintoja kertyi myös piippopaksupäästä, lauhahiipijästä, nokkosperhosesta ja virnasinisiivestä. (Lue lisää perhoskesä 2014 -raportista Ympäristö.fi:n sivuilta: KLIK)

Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin! 


Elokuun alussa kävelyllä ollessani näin jotain pientä lepattavan metsän ja pellon laidalla ojassa ohdakkeiden joukossa. Perhonen oli melkoisen kaukana, ja jouduin kuvaamaan lisäksi kirkkaaseen vastavaloon, mutta muutama otos sentään onnistui jotenkin. Ainakin lajitunnistus oli kuvien avulla mahdollista tehdä. Kyseessä on ruostenopsasiipi (Thecla betulae). Ihan ensimmäisen kerran elämässäni sellaisen näin! Upea juttu!


Perhostutkijain seuran mukaan laji on jokseenkin harvinainen eteläisimmän Suomen perhonen.
Tosin muiden nopsasiipien tapaan perhonen on melko huomaamaton,
mikä antaa ehkä kuvan todellista harvinaisemmasta lajista.
Ruostenopsasiipi ei ole kovinkaan innokas lentelemään ja
kuulemma etenkin koiraat oleskelevat pääasiassa puiden latvustoissa,
joten eipä niitä sieltä tule helposti havaittua.


6 kommenttia:

 1. Hieno kuva ja perhonen. Täälläpäin kyllä amiraaleja oli minusta tavallista enemmänkin, sain usemmankin kerran niitä kuviin :) Nokkosperhosia ei täälläkään näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että teillä oli amiraalien joukko ilahduttamassa!

   Poista
 2. Upeat kuvat sait tuota harvinaisemmasta kaunottaresta. Ainuttakaan en tänä kesänä nähnyt. Alkukesästä lajeja oli enemmän. Katsoin juuri oman tilastoni ja 40 lajia olen tänä kesänä nähnyt, useat eri lajeja kuin aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, aikamoinen tilasto sinulla! Täällä ei kyllä moiseen määrään pääse...

   Poista
 3. Perhoset ovat kauniita. Hyvänä kesänä on näkynyt isojaki perhosia täälläkin, pari. Nyt on näkynyt mustia karvasia toukkia.... Eivät ne ehdi kuoriutua täällää. Tai niin mä ainski oon aina aatellu et ne on perhosen toukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joistakin karvaisista toukista kasvaa ainakin ruostesiipiä. Ei näitä kuvissa olevia ruostenopsasiipiä, vaan pelkkiä ruostesiipiä :)

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!