perjantai 10. lokakuuta 2014

Katsotaan, mitä niistä tulee

En ole koskaan aiemmin kasvattanut miekkaliljoja, mutta isäni oli keväällä saanut jostain lahjaksi pussillisen gladioluksen mukuloita. Ne löysivät alkukesästä paikkansa mökillä kasvilavalaatikosta, jonne mukulat tuli tyrkättyä sillä filosofialla, että katsotaan, mitä tulee. Koko kesän miekkaliljat kasvattivat lehdistöä, johon joku vihreä mato teki ahkerasti reikiä. Repaleisten lehtien joukosta työntyi yllättäen syyskuun puolivälin jälkeen kukkavanoja. Pelkäsin yöpakkasten vievän kukat, joten leikkasin pullistuneimmat nuput kehittäneen oksan itselleni kotiin maljakkoon. Monta pinkkikuvioista, valkoista kukkaa ehtikin maljakossa avautua. Pokkarilla ikuistettu kaunis syksyn yllätys!
Netistä luin, että gladiolukset kannattaa yleensä leikata maljakkoon, kun kukkavarren kolme alinta kukkaa ovat avautuneet. Loput kukat avautuvat maljakossa ja kestävät noin 10 päivää.

Nyt pitää pohtia, jaksaisiko yrittää mukuloiden talvetusta! Mukulat kuulemma nostetaan maasta, kun ensimmäiset pakkaset ovat vieneet maanpäällisen kasvuston. Ja varastointi kävisi varmaan jääkaapissa, kun muuta kylmätilaa ei ole? Jostain ohjeesta luin, että  noin +5 astetta olisi paras lämpötila.

14 kommenttia:

  1. Miksiköhän sitä vierastaa noita miekkaliljoja? Ovatko ne kenties liian prameita? Yhden ainoan kerran olen istuttanut niitä, mutta siitä on jo niin pitkä aika, etten muista lopputulosta.
    Nuo sinun kukkasi ovat kauniita ja saavat miettimään, josko sittenkin kokeilisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkona mökillä kukkii vielä yksi vana, aivan valtavan suuria kukkia siinä! Onhan se aika pramea, mutta tervetullut myöhäissyksyn piristäjä!

      Poista
  2. Kaunis on! Mä sain talvetettua omani jääkaapissa, mutta istuttaminen meni niin myöhäiseksi, että vasta yksi ehti tehdä kukkaa. Nyt siellä näkyy kyllä nupullisia varsia, joten ne pitää varmaan kerätä sisälle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo jääkaappikonsti voisi olla ehkä kokeilemisen arvoinen, kiitos tiedosta, että sinulla se ainakin onnistui!

      Poista
  3. Kaunista!
    Mä olen talvettanut miekkaliljat aika rempseään tapaan. Nostan mukulat lyhennettyjen varsien kera paperikassiin ja laitan autotallin hyllylle. Teen samoin mun daalioille. Sitten keväällä istutan ne suoraan maahan. Esikasvatuksella kukinta aikaistuisi, mutta aina ovat ehtineet kukkimaan eivätkä varret ole kasvaneet liian pitkiksi.
    Tämä tapa ei ole suoraan oppikirjasta, mutta olen saanut ne silti kukkimaan.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenköhän lämmin se teidän autotalli on talviaikaan? Meidän vanhempien tallissa ainakin on varmasti liian lämmintä. En varmaan itsekään jaksa tuota esikasvatusta, mutta jos kokeilen talvettaa ja lykkään alkukesästä maahan ja sitten katsotaan, mitä tulee! Hauskaa viikon jatkoa, Riina! Kiva, kun jaksat kommentoida. Tietää ainakin, että joku näistä mun horinoista välittää :)

      Poista
  4. Kaunis!
    Joskus olen kasvattanut, kukkivat tosiaan myöhään. Minullakaan ei ole ollut talvetuspaikkaa, joten taisin antaa mukulat tädilleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ovat aika hätkähdyttäviä, meilläkin kukkivat laatikossa metsän laidalla. Aika jännä yhdistelmä, kun eksoottisen miekkaliljan taustalla on supisuomalainen kuusi :)

      Poista
  5. kaunis! Minä talvetan varastossa, jossa lämpötila on kovilla pakkasilla noin + 12 ja muulloin lämpimämpi. Tähän mennessä ovat selvinneet

    VastaaPoista
  6. Kaunis kukka tuossa! Viime talvenakin talvetin kuivat mukulat pahvilaatikossa jääkaapin päällä, siis ylhäällä komeron päällä lämpimässä. Säilyihän nuo ja kukkivat kesällä. Ensi talveksi en enää niitä ottanut vaan jätän ulos. Ostan sitten keväällä uudet jos siltä tuntuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, onnistuit ihan noin lämpimässä paikassa talvettamaan. No, sittenhän ei ole huolen häivää :)

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos! Tulin, luin ja inspiroiduin. Sekä vastasin haasteeseen :)

      Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!