lauantai 8. huhtikuuta 2017

Tukholma

Sen piti olla hauska kevätretkipäivä Tukholman puutarhamessuille. 
Perjantaipäivä sai eilen kuitenkin toisenlaisen sävyn ja jäi ikuisesti mieleen, ikävimmällä mahdollisella tavalla. 
Tukholma kietoutui iltaan viisi tuntia terrori-iskun jälkeen,
kun sekavin tuntein katsoin laivan ikkunasta taakse jäävää kaupunkia.


Omistan Tukholman keskustassa
eilen rauhalliseen aamuun heräävässä kaupungissa
kuvaamani
Kungsträdgårdenin kirsikkapuiden kukat
iskun uhreille ja heidän omaisilleen.
Aamu ei tiennyt, mitä iltapäivä toi tullessaan.


Mutta kuten tukholmalaiset ovat jo eilen ja tänään ennättäneet todeta,
heitä ei murreta terrorilla, elämä jatkuu.
Myös eilen ennen virallista messujen päättymisaikaa suljetut
Nordiska Trädgårdar -messut jatkuvat tänään normaalisti.
Messujen aukiolosta päättivät messuorganisaation turvallisuusvastaavat ja poliisi.

–Självklart går våra tankar i första hand till offren för detta fruktansvärda dåd och till deras familjer. Men vi känner, precis som många andra, att livet måste få fortsätta som vanligt i Stockholm. Därför önskar jag alla besökare välkomna tillbaka i morgon lördag, säger Stockholmsmässans vd Patric Sjöberg
Samaa filosofiaa noudatan ja lupaan, 
että messukuvia ja -tunnelmia näette kohta Mielen Lumossa.
Senkin tukholmalaiset nimittäin taitavat:
hyvien puutarhamessujen järjestämisen.
Erityisesti tällä kertaa mieleen jäivät parvekenäyttelyn muutamat ehdokkaat. 

Kiitos messuseurasta mukana olleille
ja erityiskiitos turvallisesta kuljettamisesta vastanneelle kuskillemme! 

18 kommenttia:

 1. Eiliset uutiset järkyttivät ja tekevät sen varmasti vielä pitkään. Uutiset kuullessani ajattelin myös monia blogituttuja, joiden tiesin matkanneen messuille ja toivoin, että heistä kukaan olisi loukkaantunut. Maailma on mennyt todella merkilliseksi, eikä oikein enää edes tiedä, miten kaikkeen suhtautuisi. Viha ja eristäytyminen ei kuitenkaan auta. Täytyy mennä rohkeasti eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurasin uutisointia paluumatkalla laivalla lähes koko yön, kun uni ei kerta kaikkiaan tullut. Siinä ehti yksikseen kelata asiaa useammalta kantilta.

   Poista
 2. Tukholmaa ja tukholmalaisia ei todellakaan murreta terrorismilla.Pahinta olisi jos terrorimin antaisi lamaannuttaa yhteiskunnan. Tänään olimme Ulriksdalissa, ihmisiä oli siellä enemmän kuin milloinkaan ennen olen nähnyt. Tukholma jatkaa elämäänsä. Meillä alkaa olla auto täynnä kasveja..... Kiitos sinullekin ihanasta seurasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raukkamainen teko, jonka perimmäisiä syitä on vaikea ymmärtää. Tuohon iltapäivän hetkeen asti meillä oli ihana päivä, siitä kiitän sinua sydämestäni.

   Poista
 3. Kyllä aika järkytys oli tuo isku. Ei ole mukavaa, kun perusturvallisuus järkkyy tuollaisella tavalla. Kaikki elämä kuitenkin jatkuu. Mutta kovasti nuo asiat mietityttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu täällä eli mietitty on. Varsinkin, kun itse oli samassa kaupungissa iskun tapahtuessa, tilanne jäi kalvamaan mieltä syvältä.

   Poista
 4. Muistin eilen että muutamia blogikavereita oli lähdössä messuille, ja toivoin parasta!
  Se elämän normaali jatkuminen, niinkuin toivotaan, on aika iso haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, iso haaste, mutta siitä voi selvitä yhteistyöllä ja yhdessä.

   Poista
 5. Laivan ikkunasta kotimatkan alkaessa katsoessamme tytär totesi, verenpunanen auringonlasku, päivään sopien. Tukholma ja tukholmalaiset tuskin lannistuvat, yhtäköyttä vedetään pahuutta vastaan yhdessä heidän kanssaan. Matka jäi toki muistoihin poikkeuksellisena. Onneksi saimmme tyttären kanssa enkelipuhelun ettemme joutuneet myllerrykseen tuonne keskikaupungille.

  Olipa mukava tavata, kiitos matkaseurasta ja yhdyn kiitokseesi tuosta turvallisesta matkastamme satamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila, sinulle ja tyttärellesi paluumatkaseurasta! Oli tosiaan kiva tavata ja saada kasvot bloggaajalle, jonka blogia olen jo pidempään seurannut. Toivottavasti tavataan jossain yhteydessä. Ihania juhlia ja upeaa kesää sinulle! Terkut mukavalle tyttärellesi myös! Onneksi ollaan kaikki turvassa!

   Poista
 6. Tukholman iskut olivat kyllä järkyttävä uutinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tieto siitä tuli meille Suomesta, messuilla ei sillä hetkellä asiasta tiedotettu mitenkään. Me olimme varmasti ensimmäisten joukossa, jotka siitä kuulivat. Pysäyttävä hetki.

   Poista
 7. Tukholmassa on aina siellä käydessä ollut minusta hyvä tunnelma. Tämän kamalan tapahtuman kautta hyvä kuvani Tukholmasta vahvistui, kun uutisista kuulin, miten tukholmalaiset olivat ottaneet mottiin jääneitä ihmisiä koteihinsa yöksi! Se osoittaa oikeanlaista avoimuutta ja toisista välittämistä, joka saattaisi myös helposti piiloutua siellä koetunlaisen hullun pahuuden takia. Onneksi pääsitte turvallisesti kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli tosiaan hienoa, että sekä kaupunki että kaupunkilaiset tarjosivat yösijoja. Siellä messukeskuksessakin oli vielä paljon väkeä iskun aikana, joten aika monelle oli varmasti haasteellista päästä messuilta kotiin illan mittaan. Onneksi meillä oli oma kuski, julkisilla ei olisi onnistunut millään ja taksejakin sai vartoa.

   Poista
 8. Tuota päivää ei varmasti tule ikinä unohdettua kaikessa kaameudessaan. Oli kiva tavata, vaikkakin olosuhteet eivät olleet parhaimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä unohdu. Sinäkin vain tovi aiemmin niillä seuduilla. Onni matkassa. Toivon mukaan treffataan toistekin, mutta turvallisemmissa merkeissä.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!