keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Miten ihmeessä te onnistutte?

Nyt kaikki tuoksuherneiden kanssa onnistuneet,
antakaa vinkkiä, miten teette sen?
Mökillä omat tuoksuherneet kukkivat joka kesä tosi myöhään, 
ekat kukat taisivat tänä kesänä ilmestyä elokuun loppupuolella.
Kukinta ei ole yltäkylläistä, vaan niukkaa. Joka kesä sama juttu.
Olen kokeillut esikasvatusta, olen kylvänyt suoraan.
Olen kasvattanut kukkapenkissä, olen kokeillut ruukussa.
Mikään ei oikein tunnu tepsivän.
Tosin täysin aurinkoista kasvupaikkaa minulla ei ole niille tarjota,
voikohan se vaikuttaa niin paljon kukintaan?
Siemeniä olen tilaillut Englannista, 
ostanut Tukholman messuilta tuoksuherneguru Cecilia Wingårdilta 
sekä ihan kotimaasta puutarhamyymälöistä.
Kylvänkö väärään aikaan, mihin aikaan sinä teet kylvöt? 
Miten lannoitatte?
Onko joku kokeillut kasvattaa lasitetulla parvekkeella?


Tänä vuonna kaiken kukkuraksi tuoksuherneisiin iskivät sekä härmä että kirvat.
Ja loput söivät peurat. Nämä ehdin kuvata.








20 kommenttia:

  1. Minä kasvatin muistaakseni ensimmäistä kertaa tuoksuherneitä tänä kesänä. Sain siemenpussin yllätyksenä Betweenin lähettämänä (ihana yllätys). Kylvin siemenet esikasvatukseen vasta 4.5. sillä taimia oli ikkunat täynnä. Istutin taimet säiden lämmettyä korkeaan kasvulavaan reunakasviksi. Paikka on aurinkoinen. Selasin äsken kuvia ja löysin kuvan, missä tuoksuherne oli kukassa ja kuva oli otettu 23.7. Kukinnan alettua se oli runsasta aina ensimmäiseen pakkaseen syyskuussa. Kesällä suojasin hallaharsolla kylminä öinä samassa suuressa laatikossa kasvaneet kesäkurpitsat, lehtikaalia ja tuoksuherneet. Laatikon pohjaan olin kerroksittain latonut oksalehtisilppua, vähän karjanlantaa, oksalehtisilppua, kompostia ja päällä multa. Kesän aikana kastelin laatikon kasveja ( meillä oli tosi kuivaa). Jossain vaiheessa taisin vähän lannoittaakin, mutta lähinnä pärjäsivät tuolla hyvällä mullalla. Luullakseni aurinkoinen paikka on aika tärkeä kukinnalle. Varmaan aurinkokaan ei auta jos häviävät peuran masuun ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, meilläkin tuoksuherneitä kasteltiin ja annettiin lannoitetta ruukussa oleville. Muuten voivat mainiosti ja rehevästi, mutta kukinta jäi vaisuksi määrältään. Veikkaan, että meillä se suurin syy huonohkoon kukintaan on auringonvalon puute.

      Poista
  2. Tuoksuherneet ovat niin upeita!
    Minun tuoksuherneeni ovat olleet aina hieman vaatimattomia ja laihoja menneinä vuosina, sekä ruukuissa että maassa kasvatettuna.
    Tänä keväänä kylvin ne suorakylvönä paksuun multakerrokseen ja kasvilavaan köynnösseinäksi. Ja voi mikä kasvu olikaan! Ne kasvoivat ja kukkivat melkein ihan itsestään upeasti.
    Eli paksu ja ravinteikas multakerros näytti olevan niille ainakin mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta olen joskus lukenutkin, että tuoksuherneet pitävät isosta multatilasta, koska juuret kasvavat syvälle. Täytyy vissiin ensi kesänä askarrella niille oma kasvilava ja laittaa sinne oikein muheva multa ravinteita täynnä. Ja tehdä suorakylvä suoraan lavalle.

      Poista
  3. Minä en saa tuoksuhernettä edes kunnolla itämään, vaikka olen liottanut ohjeen mukaan. Nyt keväällä kokeilin viimeksi ja ihan oli uudet siemenet, muutama iti. Mielenkiinnolla odotan minäkin neuvoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni täällä neuvoi, että älä liota. Olen liottanut ja ovat kyllä itäneet hyvin, mutta ehkä ensi keväänä sitten kokeilen liottamatta.

      Poista
  4. Kokeneempien vinkkejä kaipaan minäkin. Omat tuoksuherneeni kyllä kukkivat kohtalaisesti muistaakseni elokuun lopulta alkaen, mutta jurottivat melkein kaksi kuukautta ennen sitä. Esikasvatin niitä kolmisen viikkoa ja se onnistui vielä ihan hyvin, mutta maahan siirrosta eivät tykänneet, vaikka ne oli totutettu ulkoilmaan samalla lailla kuin muutkin taimet. Ensi vuonna taidan kokeilla suorakylvöä. Eivät ne nyt sen myöhempään voi kukintaa aloittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, suorakylvöä kasvilavalle ajattelin itsekin kokeilla. Aiemmin olen tehnyt suorakylvön isoon ruukkuun, mutta kokeillaan nyt lavaakin. Tsemppiä sinnekin!

      Poista
  5. Sinun tuoksuherneesi ovat kauniita, vaikka niitä vähän olisikin.
    Otan ilolla vastaan kaikki hyvät vinkit tuoksuherneiden suhteen. Tänä vuonna esikasvatin ne ja ainakin kukinta alkoi suorakylvöä nopeammin. Kivasti kukkivatkin, mutta ei sentään mitään valtaisaa ilotulitusta. Ehkä taimia pitää olla runsaasti ja hyvällä paikalla. Seuraan mielenkiinnolla, millaisia vinkkejä tänne tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli kyllä aika paljon määrällisesti niitä taimia ja kasvu muutoin oli rehevää, mutta kukintaa ei ollut. Alan pikkuhiljaa kallistua siihen, että auringolla on iso merkitys tuoksuherneiden saamisessa rehevään kukintaan. Aika kivoja vinkkejä tänne jo kertynytkin, eikös?

      Poista
  6. Sama juttu, eivät ehdi meillä kukkia. Epäilen, että se johtuu varjoisasta pihastamme, auringonvaloa ei ole riittävästi. Voisiko lajikkeissa olla myös eroa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli monenlaisia erilaisia lajikkeita, mutta en huomannut niiden välillä eroa kukinta-ahkeruudessa.

      Poista
  7. Tänä vuonna kylvin hajuherneet tarkasti Cecilian ohjeiden mukaan, ihan vaan vähän sovelsin.
    Olisikohan ollut huhtikuun puoliväli, kun kylvin ne. Cecilia neuvoo kylvämään 9 cm ruukkuun parikymmentä siementä, kylvösyvyys 2-3 cm. Huom! siemeniä ei lioteta! Ruukku laitetaan muovipussiin jonka suu jätetään avoimeksi. Pussi laitetaan valoisaan paikkaan (20-23 asteen lämpötila on hyvä).
    10 päivässä pitäisi olla pienet taimet pinnalla.
    Minä kylvin siemenet kennoihin, yhden siemenen aina omaan lokeroonsa, peitin kylvöksen ilmavasti kirkkaalla muovilla ja vein risuverstaalle ikkunan eteen. Hyvin itivät siellä.
    Kun taimet olivat muutaman sentin mittaisia vein ne kasvihuoneeseen karaistumaan. Hajuherne ei ole ollenkaan kylmänarka, kestää hyvin muutaman pakkasasteenkin. Koska kennoissa on melko pieni multatila lannoitin niitä miedolla kastelulannnoitteella.
    Cecilia karaisee taimia myös ulkona ja koulii ne omiin ruukkuihinsa ennen kukkapenkkiin istutusta.
    Istutin taimet ulos touko-kesäkuun vaihteessa.
    Hajuherneet tarvitsevat hyvin lannoitetun, riittävän syvämultaisen kasvualustan ja aurinkoisen kasvupaikan. Niitä kannattaa myös lannoittaa kesän mittaan.
    Istutin hajuherneitä kolmeen eri paikkaan, lavakauluskasvimaalle kahteen eri kohtaan ja teehuoneen päätyyn n. 40 cm korkuisiin puulaatikoihin.
    Lavakauluskasvimaalla ne kasvoivat oikein innokkaasti ja alkoivat kukkia heinäkuun lopussa. Teehuoneen päädyssä ei ilmeisesti ole riittävän aurinkoista, siellä on varjoisaa iltapäivään asti. Ilmeisesti multatilakin saisi olla syvempi. Siellä kasvu oli selvästi heikompaa. Siellä ne kuitenkin ovat edelleen laatikoissaan, eilen kuvasin viimeksi hajuherneen kukkia siellä, kohmeisia, mutta kuitenkin....
    Kukkia kannattaa kerätä maljakkoon ahkerasti, ne intoutuvat kukkimaan sitä enemmän, mitä enemmän keräät. Jos niiden antaa tehdä siemenkotia, kukinta hiipuu.
    Oho, tulipa pitkä selostus; osa on omaa kokemusta, osa Cecilian kirjasta luntattua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla ne lavakauluskasvimaan tuoksuherneet ovat aina olleet komeat! Se taitaakin kyllä olla varsin aurinkoinen ja suojainen paikka. Kiitos perusteellisesta selostuksesta, siitä varmasti moni saa hyviä vinkkejä! Itsekin kokeilin esikasvatettavien kanssa tuota, että laitin ne ruukut muovipussiin ja pussin suu auki, mutta muuton vuoksi en ehtinyt niitä parvekkeella niin kovin usein tsekkailla, joten niissähän veti sitten multa ihan homeeseen. Sinulle ei tietysti käynyt niin? Lannoitan, aika syvä kasvualustakin ollut, on esikasvatettu ja suorakylvetty, kasteltu ja lannoitettu ja poimittu maljakkoon. Mutta ei, näistä kaikista huolimatta kukinta on melko vähäistä! Alan kallistua siihen, että meille mökille tontille ei vaan paista riittävän paljon aurinko.

      Poista
  8. Kasvilavan aurinkoisin pääty sai meilläkin kukinnan aikaan. Kylvin ne suoraan lavaan.
    Missään muualla, koskaan aikaisemmin en ole niiden kanssa onnistunut. Nyt sai poimia maljakkoon monta kertaa ihanan tuoksuvia kimppuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mistähän sitä auringonpaistetta saisi lisää?

      Poista
  9. Olipa hyvä että tuli vinkkejä, mullakin hankaluuksia näiden ihanuuksien kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, kun osa lukijoista on jaksanut laittaa tänne vinkkejä siitä, miten onnistua tuoksuherneiden kanssa!

      Poista
  10. Minulla kasvoi viime vuonna hyvin, tänä vuonna huonosti. Syyksi epäilen liian vähäistä kastelua sillä helteiden loputtua intoutuivat vielä uuteen kasvuun. Itämään olen saanut hyvin, myös itse kerätyt siemenet. Kylvän kylvömultaan ilman liotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan missään muualla kenelläkään tuoksuherneet joutuneet peurojen suuhun? Meillä jos selättää kaikki muut ongelmat, se on se pahin, koska tuppaavat käymään kukkamaalla öisin ahmimassa vatsansa täyteen.

      Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!