lauantai 29. syyskuuta 2012

Aasialaista

Exlibrikset, kirjanomistajamerkit, ovat usein pieniä taideteoksia. Niiden aiheet kuvaavat elämän tärkeitä asioita, ja merkkejä on sen vuoksi kutsuttu myös sielun peiliksi. Tutustuin taannoin näyttelyyn, jossa oli esillä 200 aasialaista exlibristä. Japanista, Kiinasta ja Taiwanista peräisin olevat kirjanmerkit oli tehty puupiirrostekniikalla perinteisin menetelmin. Minulla oli mukanani vain pokkari, ja koska exlibrikset olivat pieniä ja lasin takana, oli kuvaaminen vaikeaa. Tässä kuitenkin muutama mielenkiintoinen poiminta sinunkin iloksesi.
15 kommenttia:

 1. Wau miten ihania pieniä taideteoksia! Mukavaa viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nämä on todellakin pieniä ja niitä pitää tarkastella läheltä, jotta hiffaa kaikki yksityiskohdat :)

   Poista
 2. Kalamerkki sopis minulle oikein hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä keksisin montakin asiaa, jotka exlibrikseeni haluaisin, mutta kyllä kukat ovat aika vahvoilla :)

   Poista
 3. Ihania, tuo pöllö sopis mun kirjanmerkkiini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli sellainen toinenkin pöllömerkki esillä, siinä ne pöllöt olivat, eivät viisaan, vaan vihaisennäköisiä :O

   Poista
 4. Upeita exlibriksiä *huokaus*!

  Luin jostain vähän aikaa sitten jutun exlibriksistä ja ajattelin, että olisipa hienoa saada oma sellainen. Mutta mitä siihen tulisi, se olisikin vaikeampi päättää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla olisi tekijäkin lähellä. Olen kuullut hänen suunnittelevan, että voisin saada häneltä ylläriexlibriksen...Jos itse pitäisi päättää, mitä merkkiin tulisi, olisi valinta vaikea, mutta minulle kasvit ja kuvat ovat kyllä tärkeitä, mutta niin on moni muukin asia.

   Poista
  2. Oijoi, tuo kuulostaa ihanalta! Ylläriexlibris onkin huikea juttu, mahtavaa nähdä, mitä joku toinen kaikesta kiinnostavasta ja tärkeästä kuvitukseen valitsee...

   Poista
 5. Upeita exlibriksiä. Taisi olla Hesarissa tuo Geraniuminkin mainitsema juttu, jossa oli muutama suomalainen esimerkki. Ovat nämä meidän exlibrikset oikeastaan aika vaatimattomia noihin aasialaisiin verrattuna.
  Minullakin on oma exlibris, jonka teki kauan kauan sitten hollolalainen naivistitaiteilija Asta Pulkkinen. Silloin hän taisi olla vielä aloitteleva espoolainen taideopiskelija, eikä muistaakseni ollut oikein perillä exlibriksen merkityksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa hauska nähdä merkkisi, onko se naivistinen? Sellainen ote voisi olla exlibriksessä tosi hauska!

   Poista
 6. Ihan mielettömän upeita! Missä tuollainen näyttely on ollut? En ole koskaan noin taideteosmaisia exlibriksiä nähnyt :o Ylin kuva ja tuo "kalat" ovat lemppareitani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttely liittyi Naantalissa loppukesästä järjestettyyn kansainvälisen exlibrisliiton FISAEn kongressiin, näyttely oli esillä Raision kirjastossa.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Varsinkin, kun puupiirrostekniikka ei ole niitä helpoimpia!

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!