tiistai 1. tammikuuta 2013

Syreenin tuoksua

"Ensimmäisten hyasinttien rinnalla joulutunnelmaa kotiin tuotiin ennen vanhaan syreeneillä ja kieloilla. Sen jälkeen, kun vuodenaikaan paremmin soveltuvia lajikkeita alettiin viljellä, ei näitä kesäkukkia ole enää jouluaikaan ollut saatavilla. Nykyihmisen silmin syreenit näyttäisivätkin oudolta lanttulaatikon vieressä."

Lainaus HS.fi:n artikkelista Ensin oli hyasintti 13.12.2009.

Nyt noita entisaikojen jouluihanuuksia on taas saatavana talvisinkin. Kieloja en paikallisissa puutarhamyymälöissä vielä bongannut, mutta valkoisen, ihanan herkästi tuoksuvan syreeninoksan kiikutin kotiin välipäivinä. Ajattelin testata, jos syreenin tuoksu kävisi vähän vähemmän nenän päälle kuin hyasinttien. Vielä ei ainakaan ole ollut ongelmia, tuoksu on niin paljon vienompi,


Olen neuvojen mukaan vaihtanut syreenioksalle kuumaa vettä maljakkoon aamuin illoin. Lisäksi tein oksaan veitsellä uuden imupinnan. Jestas, se olikin kova homma. Oksan varsi on varsin tanakka, joten siinä oli kovassa puussa veistämistä! Ei ihme, että syreeneistä on valmistettu soittimia ja puukonkahvoja.


25 kommenttia:

 1. Kauniisti kukkii syreenikin jossain joulunaikaan:)
  Kieloja on aina pöydällä. kun tasavallan presidentti pitää uuden vuoden puheensa, niin tänäkin vuonna:)

  VastaaPoista
 2. Onpas ihana!
  Vaikka kesällä meinas tulla migreeni tuoksun kanssa ... saas nähdä kuinka ensi kesänä kun toinen iso syreeni on pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sun alasleikkaama syreeni olikin valtava, joten ei ihme, että tuoksu oli varmasti huumaava.

   Poista
  2. No oli - ja vieressä toinen samanlainen!
   Sekin vedettiin syksyllä puoleen entisestään :)
   Jos ei ihan taju lähtis ensi kesänä...

   Poista
 3. Onpa ihana! Mulla kyllä varmasti tekisi tiukkaa tämänkin kanssa - en voi kesällä tuoda syreeninoksia sisään. Sinnittelen kyllä hyasinttien kanssakin, joten ehkä jos jonain jouluna näitä löydän niin matkaan tarttuu kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyt kyllä minun nenääni ihan kovin paljon tuoksu tuo syreeninoksa, aika lähelle saa mennä, että alkaa tuoksua kulkeutumaan nenuun aistittavaksi asti :)

   Poista
 4. Ihastuttava talvikukka! En tiennytkään, että niitä on käytetty joulukukkina kuten kielojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt. Mutta minulle kelpaa kyllä joulukukaksikin!!!

   Poista
 5. Niin ihana on tuo syreeni ♥
  Ostin eilen kimpun, jossa on valkoinen syreenin oksa ja valkoisia ja vaaleanpunaisia ranunculuksia. Kimpun vihreät ovat kissat jo suunnilleen syöneet tähän mennessä...
  Yhtään ei haittaa minuakaan syreenin tuoksu, vaikka hyasinttejä en voi minäkään pitää sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, varmasti suloinen kimppu! Olisinpa nähnyt...

   Poista
 6. No jopas, en ole meilläpäin nähnyt syreeninoksia myynnissä. Kieloja kylläkin.
  Sopii hyvin joulun koristeluihin tuo valkoinen väri..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain sovikin? Valkoinen on kaunis väri kukissakin...

   Poista
 7. Oi, miten sievä oksa ja varmasti myös ihanan tuoksuinen! Ostaisin meillekin maljakkoon, jos jostain sattuisin löytämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattumalta näin muiden leikkokukkien joukossa, piti oikein myyjältä varmistaa, että ovatko nuo todella syreenin oksia :)

   Poista
 8. Kevät tulee mieleen .. En kestä sisällä syreenin tuoksuakaan.. On niin kaunis ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kova kaipuu kevääseen...tämä lievittää sitä vähän!

   Poista
 9. Tänään näin ulkona hetken auringonvaloa ja nyt täällä syreenejä. Kesää kohti mennään selkeästi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, minusta tuntuu, että viimeksi näin kajon auringosta pilviverhon takaa jouluaattona. Sen jälkeen on ollut tasaisen harmaata ja pimeää.

   Poista
 10. Ihanaihanaihana! Hauska tarinanpätkä tuo Hesarin lainaus, mistä ihmeestä ne ovat ennen wanhaan syreenejä saaneet, tiedätkö? Toisaalta eipä niitä kielojakaan metsässä joulukuussa kasva, joten ulkomailta tai kasvihuoneista nekin ovat olleet.

  Syreenit näyttäisivät mun mielestä aivan huikean upeilta lanttulaatikon vieressä, paitsi että meillä ei sitä looraa jouluna koskaan ole. Mutta siis noin ajatuksen tasolla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppapuutarhaliiton sivulta selvisi mielenkiintoista infoa:

   1890-luku: kielo ja syreeni
   Joulun perinteiden joukkoon yleistyi 1880-1890-luvuilla kaksi nykyäänkin tuttua kasvia, kielo ja syreeni - nekin muuten tuoksuvia kukkia! Etenkin kielosta tuli nopeasti suosittu, sillä sen saattoi paitsi hankkia kukkakaupoista myös kukittaa itse keräämällä syksyllä talteen kielon talvilepoon asettuneita silmuja, joista puhkesi juuri jouluksi kauniita valkoisia kukkia. Tästä antoivat tuon ajan lehdet paljon asiantuntevia ohjeita.

   Ulkomailla - lähinnä Saksassa - syreeneistä viljeltiin taimistoissa pieniä pensaita, jotka saatiin erityisen kylmäkäsittelyn avulla hyödettyä kukkaan jo joulun aikaan. Lehtiä näihin ruukuissa kasvaviin pensaisiin ei tullut, mutta valkoiset komeat kukinnot toivat juhlatunnelmaa - ja lupauksen aikanaan koittavasta keväästä. Syreenit ja kielot ovat lähes syrjäytyneet valikoimista.

   Poista
 11. Voi kun kaunis! En tiennytkään että syreenejä saa muina vuodenaikoina kuin alkukesästä. Täällä Alankomaissa niitä ei ainakaan ole näkynyt. Kiikuttaisin heti kotiin jos näkisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä viime vuosina talvisin ole pahemmin täälläkään ollut tarjolla, mutta nyt näin ja heti nappasin mukaan!

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!