torstai 4. huhtikuuta 2013

Hoya, hoya!

Tämä kasvi lumosi minut lähietäisyydeltä siellä kasvitieteellisessä. Jollain teistä onnellisista näitä posliinikukkia kasvaa tietysti siellä kotonakin. Katsokaa, miten monimuotoisia nuo pikkukukat ovat! Aivan herkkuja!Löysin sattumalta Posliinikukkasivut, josta oheinen lainaus:

"Vuonna 1808 skotlantilainen kasvien tutkija Robert Brown loi Asclepiadaceae-nimikkeen joukolle kasvisukuja, joihin myös Hoya kuuluu. Posliinikukan suku on saanut nimensä 1800-luvun lopulla eläneen englantilaisen Northumberlandin herttuan puutarhurin Thomas Hoyn mukaan, hän oli Brownin ystävä ja myös innokas botanisti. Hoya-suvun lajeja tunnetaan n. 200 - 300. Suomeen hoyat ovat saapuneet luultavasti 1800-luvun lopulla. Kaikkein yleisintä lajia, isoposliinikukkaa (Hoya carnosa) on kasvatettu 1800-luvulla turkulaisessa Kupittaan puutarhan kasvihuoneessa ja sen jälkeen useissa kaupunkilaiskodeissa."


Ja huomenna vapaapäivä töistä - suuntana puutarhamessut :)
Saatte kuvasatoa jossain vaiheessa...

11 kommenttia:

 1. Posliinikukka on kyllä niin kaunis. Äidilläni on valkoisilla kukilla kukkiva, mutta hänen täytyy aina poistaa ne kukat. Tuoksuvat niin voimaakkaasti, että hän saa päänsäryn.
  Ahaa, menet siis huomenna messuille, minä olen menossa lauantaina. Kiva nähdä kuvaataanko samoja kohteita.....

  VastaaPoista
 2. Tuota Kupittaan juttua en tiennytkään, mielenkiintoista. Olisikohan sieltä periytyvää posliinikukkakantaa vielä jäljellä.

  Ihana, jos näemme kuvia messuilta:)

  VastaaPoista
 3. Posliinikukka on niiiin ihana. Äidilläni oli muinoin kampaamossaan aivan mahtava kukka, joka peitti yhden seinän. Muistan, että se kukki "aina" ;) Mihin lie sittemmin joutui... ja yhtään pistokasta ei tietenkään otettu talteen :(
  Parisen vuotta sitten hommasin kolme hoyaa, mutta niistä enää yksi on elävien kirjoissa... Kunpa se sentään joskus kukkisi. Mukavia messuja!

  VastaaPoista
 4. Meillä on sekä iso- että pikkuposliinikukka, mutta molemmat on niin pikkuruisia ettei tämmöistä kukkaloistoa ole vielä nähty (sitä odotellessa:D).5 pikkukukan nivaska kuitenkin nähtiin ja täytyi kyllä tosiaan todeta luonnon ykstyiskohtien olevan uskomattoman upeita:)

  VastaaPoista
 5. En edes tiennyt olevan.. siis aivan ihana..

  VastaaPoista
 6. I used to have one of these plants years ago. The flower has a lovely honey fragrance if I remember correctly. Your pictures are just beautiful.

  VastaaPoista
 7. Ihan kuin karkkeja. Ja en uskalla katsoa kovin kauan, ettei vaan tuu mitään hurahdusta :) Ei mahdu....

  VastaaPoista
 8. Voi mitä karvaisia söpöläisiä, mulle tulee ihan koiranpennun tassu mieleen :) Huomenna olis myös mulla messut ohjelmassa!

  VastaaPoista
 9. Ihailin posliinikukkaa eilen käydessäni Gardeniassa, Helsingin Viikissä. Ja se tuoksu, aivan ihana. Minulla on posliinikukka, mutta jostain kumman syystä se kasvaa aivan mahdottoman hitaasti, eikä ole kukkinut vielä kertaakaan. Mikä lienee syynä?

  VastaaPoista
 10. Ne voivat olla aika vaativaisia olosuhteidensa suhteen. Mä sain faijalta vanhan, ison posliinikukan joka ei ole kukkinut kunnolla viiteentoista vuoteen, mutta mun ikkunalla siinä on miltei koko ajan 10-20 kukkaterttua ja se täyttää koko ikkunan. Kai se on vaan nyt sopivaan ilmansuuntaan päin. Tai maisema miellyttää...

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!