torstai 25. huhtikuuta 2013

Uusia tuttavuuksia

On mukava haastaa itsensä ja kokeilla kasvattaa siemenistä jotain sellaista, mitä ei ole koskaan aiemmin testannut.

Chilien suosio on kasvanut Suomessa vuosi vuodelta, itse päätin aloittaa niiden kasvatuskokeilun sieltä helpoimmasta päästä: kuusi taimipottia on tulossa espanjalaistyylistä, vihreänä mietoa tapas chiliä, maustepaprikaa (Capsicum annuum var. longum ´Padron´). Otan mielelläni vastaan vinkkejä, kannattaako näitä latvoa vai ei.


Tässä on neljän basilikan rivistö: sitruuna- ja kanelibasilikaa, tavallista ja punalehtistä basilikaa (Ocimum basilicum). Itivät supernopeasti! Uusia tuttavuuksia itselleni ovat kaksi ensin mainittua. Näitä en aikonut koulia, vaan saavat kasvaa "puskiksi".


Jännittävä kokeilu: jättiverbena (Verbena bonariensis). Pitäisi olla erittäin hyvä perhoskasvi! Pussissa sanotaan sen olevan hieman haasteellinen kasvatettava. Kylvin sen jo 22. tammikuuta, ensin siemenet olivat runsaan kuukauden jääkaapissa kylmäkäsittelyssä ja sen jälkeen lämpimässä. Vain neljä niistä iti. Ja todella hitaasti kasvavat.


Uusi silpoydinherne-tuttavuus (Pisum sativum ´Kelvedon Wonder´) parvekeviljelykokeiluun. Kyseessä on varhainen ja runsassatoinen lajike. Makoisia herneitä odotellessa...


Tällä muskatellisalvialla, nykyään kuulemma myskisalvian (Salvia sclarea) nimellä tunnetulla kasvilla on aivan ihanan pehmoiset lehdet. Karvanukka tekee siitä supersöpön. Minulle ei ole oikein selvinnyt, onko tämä yksi- vai kaksivuotinen kasvi. Jostain luin, että se kukkisi vasta toisena vuotenaan, mutta toisaalla sitä väitettiin yksivuotiseksi. Onko jollain infoa tästä?


20 kommenttia:

 1. Hyvässä kasvussa:)

  Jättiverbana on todella kaunis,Ruissalon kasvitietellisessä olen sitä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole jättiverbenaa koskaan livenä nähnyt, joten odotan kovasti, että saisin näistä edes yhden "aikuisen" kasvin aikaiseksi :)

   Poista
  2. Hei! Olen kasvatellut jättiverbenaa muutaman kerran, viimeksi viime kesänä. Ja kostea kesä kun oli, niin pisin taisi olla melkein kaksimetrinen:) Hitaasti tuntuvat kasvavan, mutta kun ne sitten istuttaa maahan melko aikaisin toukokuussa ja unohtaa sinne, niin loppukesästä voi nauttia niiden ihanasta pitkään jatkuvasta kukinnasta. Ne voimistuvat ja puskevat kyllä kukkavartensa muiden yläpuolelle. Ja vin vink...ota syksyllä kypsiä siemeniä talteen, ne itävät paljon paremmin kuin kaupan siemenet. Harmittaa, kun unohdin tämän itse. Kaupan siemenet eivät itäneet, joten minulla jää tämä kesä väliin. Mutta ihan varmasti onnistut noin hyvän näköisillä taimilla.

   Poista
 2. Hauskanen pörröyrtti :D Chileistä ajattelisin, että en latvoisi tai en ainakaan ajatellut omiani latvoa. Viime vuotiset paprikat ainakin kasvoivat ja haaroittuivat ihan omin nokkineen reheviksi puskiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minäkin sitten annan noiden vaan porskuttaa..

   Poista
 3. Hei. Sinulle on tunnustus blogissani :)
  www.hopealusikkapuussa.blogspot.com
  Terveisin Marianne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Tulen kurkkaamaan, kunhan vain ennätän...

   Poista
 4. Voi miten ihanat kasvun ihmeet...:)
  Itse laitoin viime vuonna chiliä ja sitä tuli yli oman tarpeen....tänä vuonna yritän sitten paprikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mullakin on paria laatua paprikaa tulossa, mutta ovat vasta ihan pikkuruisia taimia. Saa nähdä, ehtivätkö tuottaa satoa.

   Poista
 5. ♥ oi,niin ihania taimia! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa viikonvaihdetta myös sinulle, Riitta Sinikka!

   Poista
 6. Hienosti voivat yrtit ja muut kasvit siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja, etten mokaa hommaa karaisuvaiheessa!

   Poista
 7. Taimesi ovat varsin tanakan ja hyvinvoivan näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä voi kohta osan lahjoittaa eteenpäin, tuskin saan näitä itse kaikkia minnekään mahtumaan.

   Poista
 8. Mielenkiintoisia kasvatuksia, ja niin hyvässä kasvussa. Mulla on myös tuota kanelibasilikaa ja tummalehtistä basilikaa tulossa. Myskisalviaa mulla oli muutama vuosi sitten, kukki toisena kesänä. Toivon kovasti, että siementäisi paikalleen uusia, mutta näin ei käynyt. Eli kannattaa ottaa siemeniä talteen aikanaan. Kaunis kyllä oli. 2-vuotiset ovat mulle haastavia, mutta sormustinkukkia pitää olla ja tänä vuonna kylvin myös salkoruusuja (Visbyn innoitamana kai).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli myskisalvia on kuin onkin kaksivuotinen! Kiva, kun kerroit, niin tiedän, ettei kukkia tarvitse odotella tänä kesänä...

   Poista
 9. Pakko uteliaisuuttani kysyä, että kuinka isoiksi nuo myskisalvian lehdet kesän aikana kasvoivat? Olisi tarkoitus kylvää myskisalviaa ensi viikolla ja mietin kuinka paljon sille pitäisi myöhemmin jättää kasvutilaa kukkapenkissä. Jos mun kylvökset nyt ylipäätään niiden suhteen onnistuvat... ;) Vaikuttavan näköinen kasvi siitä tulee, ainakin mitä on nettimaailmassa päässyt ihailemaan. Sä pääsetkin ihailemaan sitten kukintaa ihan livenä tänä kesänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myskisalvian lehdistä tuli valtavan kokoiset. Istutin taimet ensinnäkin liian lähekkäin ja ihan väärään paikkaan eli sellaiseen pienehköön istutuslaatikkoon, jossa kasvoi myös herneitä ja kehäkukkia ja muistaakseni vähän jotain muutakin. Siitähän seurasi lopulta katastrofi ja yleinen sekasotku. Niinpä veikkaan, että en pääse valitettavasti ihailemaan kukintaa, kun kasvit nuupahtivat tilanpuutteeseen. Laatikko oli syksyllä todella täynnä juuria, multa oli ikäänkuin kadonnut kokonaan :) Jätä siis reilusti tilaa, ja tosiaan, kukkapenkki on hyvä paikka, ei mikään laatikko, vaikka vähän isompi olisikin. Onnea kasvatukseen!

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi! :) Sitä minä vähän pelkäsinkin, että isot lehdet tulee... Sen perusteella mitä olen netistä yrittänyt eri kuvia analysoida. Aika vähän myskisalviasta ylipäätään mitään tietoa löytää. Täytyy varmaan istuttaa sitä eri puolelle pihaa, kun ei tiedä, että kuinka varma/epävarma talvehtija se on. Jospa sille löytyisi jokin paikka missä se menestyisi siihen asti, että näkisi kukinnankin joskus.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!