perjantai 26. huhtikuuta 2013

Voivatko olla?

Viime viikonloppuna mökillä huomasimme kahden isomman linnun kaartelevan pidemmän tovin meren yllä kaislikon reunassa. Linnut olivat niin kaukana, että silmämääräisesti niitä ei voinut tunnistaa. Yritin täysin riittämättömällä "putkellani" ottaa linnuista kuvia, mutta olin auttamattomasti too far away. Lisäksi aurinko paistoi suoraan silmiin niin kirkkaasti, että vesi valui noroina silmäkulmista. Sekin vaikeutti tarkennusyrityksiä.

No, sen verran nyt kroppasin noita kuvia, että sain muutaman otoksen, jotta saisin teiltä varmistuksen, että ovatko nämä kalasääksiä? Vai kenties jonkun sortin haukkoja? Edit la 27.4.: Saraheinän tavoin alan kääntymään siihen uskomukseen, että nämä ovatkin ruskosuohaukkoja eivätkä sääksiä.

Ylemmässä kuvassa ylempi lintu näyttäisi varikselta, mutta alimmassa kuvassa näkyvät ne kaksi isoa lintua samassa kuvassa. Tiedän, että kuvien laatu on järkyttävän kehno, mutta ehkä näiden avulla nyt lajimäärityksen kuitenkin saa tehtyä...

10 kommenttia:

 1. Kuvat ovat hienoja...mutta sen voin vain varmasti sanoa, että talitinttejä nuo eivät ole...eikä muitakaan pikkulintuja...:D

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia tarkennuksista viis! Kalasääksiltä näyttävät minunkin silmiini! Wau!

  VastaaPoista
 3. taitavat munkin mielestä olla sääskiä, katoin viel googlesta kuvahaulla, noiden siipien alapinnasta sen tunnistais

  VastaaPoista
 4. Minäkin veikkaisin sääksiä. Luonnossa en ole koskaan nähnyt, mutta näin keväisin on tullut seurattua pariakin pesäkameraa.

  VastaaPoista
 5. Sääksiä veikkaisin minäkin, niillä on valkea vatsapuoli.

  VastaaPoista
 6. Minä luulisin, että nämä ovat ruskosuohaukkoja. Sääksellä on vaaleampi pää ja vatsapuoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse googlailin eilen ja päädyin myös tuohon mahdollisuuteen, että voisivat olla myös ruskosuohaukkoja. Sehän olisi hienoa, koska niitä ei ihan hirveästi Suomessa ole ollut, vaikka laji on kuulemma runsastumaan päin. Birdlifen sivuilta luin, että vuoden 2005 kartoituksessa ruskosuohaukkoja arvioitiin olevan 700-800 paria.

   Poista
  2. Tutustuin vielä lisää tuohon ruskosuohaukkaan ja alan kääntymään sen puoleen mm. tuon värityksen ja ehkä koonkin suhteen. Suomen lintuatlaksen sivuilta löytyi vielä tuoreempaa tietoa lajimäärästä Suomessa: Vuonna 2010 tehdyn uhanalaistarkastelun yhteydessä maamme pesimäkannan kooksi arvioitiin noin 800–850 paria ja laji luokiteltiin elinvoimaiseksi.

   Poista
 7. Tunnistamaan en ryhdy, mutta komeita lintuja kuitenkin.

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!