maanantai 13. toukokuuta 2013

Perinteiset liihottelijat

Kevääseen kuuluvat ehdottomasti perhoset! Nämä perinteiset päiväperhoset bongasin nauttimassa iltapäivän auringosta mökkimaisemissa viime lauantaina 11.5.

Perhoset eivät olleet kovin kiinnostuneita meden nauttimisesta, eniten mielessä näyttivät olevan reviirirajojen puolustaminen ja aurinkoenergian kerääminen.

Vaikein kuvattava oli ehkä sitruunaperhonen: se ei tahtonut lopettaa lentämistään, vaan rynnisteli metsän laidalla niityn päästä toiseen kuin maratonjuoksija. Tämä kuvaan ikuistamani on naaras, se kirkkaankeltainen koiras oli liian vikkeläsiipinen.

Neitoperhonen näytti menettäneen pieniä palasia toisesta yläsiivestään ja sen toisesta alasiivestä puuttui vähän isompi biitti, mutta repaleiset siivet eivät sen lentoa haitanneet.


Neitoperhonen (Nymphalis io, syn. Inachis io)


 Nokkosperhonen (Nymphalis urticae)


Sitruunaperhonen (Gonepteryx rhamni)

Ihanien lepattajien lisäksi näin sunnuntaina kevään ensimmäisen sisiliskon!
Olipa vielä melkoisen isokokoinen...

Ps. Jos joku osaa auttaa sahramien nimien kanssa, 
kurkatkaa vielä edelliseen postaukseen, kiitos!

18 kommenttia:

 1. Perhosten kuvaaminen on välillä tosi turhauttavaa... juuri, kun on saanut tarkennettua jatkuvasti liikkuvaan kohteeseen, se lehahtaa lentoon. Olet saanut hyviä kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, totta, saa harjoittaa kärsivällisyyttä siinä hommassa!

   Poista
 2. Hienosti olet saanut kuvattua perhoset!
  Meidänkin pihalla näin jo situunaperhosen yksi päivä...:)
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin nähdä kerralla yhden päivän aikana enemmän perhosia kuin koko viime kesänä!!!

   Poista
 3. Perhosjahtiin en oikeastaan ole vielä edes päässyt. Ne ovat kuin koruja! Mitkä värit!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit hohtivat voimakkaasti melko "kovassa" auringon valossa! Ja ajatteles, seuraavaksi odotellaan superlentäjiä - sudenkorentoja. Niiden kuvaamisessa olet oikein velho :)

   Poista
 4. Sitruunaperhosia on vaikea alkukesästä kuvata ja niistä ei saa koskaan sellaista kuvaa, että siivet olisivat auki. Ihania perhosia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä taitavat olla niitä talvehtineita ja ovat ehkä siksi onnesta sekaisin, kun kevät on vihdoin koittanut ja saavat lepattaa siivillään sydämensä kyllyydestä!

   Poista
 5. Saitpas hienot kuvat..minä en tiedä koskaan noita nimiä..mutta lieko siitä haittaa, te osaatte tunnistaa kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa, vaikkei nimiä tiedä. Itse olen sellaista "tutkailijatyyppiä", että haluan aina selvittää vähän taustoja uusista asioista, ja tällä kertaa halusin kirjata ylös nuo tavisperhosten latinankieliset nimet.

   Poista
 6. Sattuipas kivasti. Sinulla on täällä upeita perhosia luonnosta, ja tein juuri postauksen askertelemistani perhosista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä tulla kurkkaamaan, minkälaisia perhosia teit! Kiva, kun kerroit!

   Poista
 7. Hieno kattaus upeita siivekkäitä! Kyllä tekee niiiiin hyvää nähdä kaikkia kesän airuita, näitäkin on ollut jo kova ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, todella kova ikävä. Varsinkin, kun viime kesä oli todella vähäperhosmainen (ei ihan oikea sana, mutta tiedät, mitä tarkoitan).

   Poista
 8. Hienoja perhoskuvia. Luovutin tuossa eräänä päivänä perhoskuvaussessioni, kun nokkosperhospariskunta vain kisaili ilmassa, eivätkä suostuneet laisinkaan laskeutumaan kuvattaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa paritanssia vetivät ilmassa täälläkin :)

   Poista
 9. Ihanat perhoset ! Niitä saisi tulla pihaan vaikka kuinka ja paljon.
  Kyllä musta tuo ylin krookuksesi on Tricolor, joksi sen nimesitkin. Mulla on samaa vaaleankeltaista pientä krookuksta, joka on minusta muka keltaisen vihaajasta todella kaunis :) Veikkaisin että se on ehkä chrysanthus Cream Beauty, omani on muistaakseni sen nimistä, kuulostaako tutulta ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pivi, oi kiitos, se tuo tosiaan on, kermankeltainen minisahrami Cream Beauty. Heti muistin nimen, kun sen kommentissasi mainitsit. Jippii, nyt uupuu nimi enää tuolta kirkkaankeltaiselta isän suosikilta...

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!