perjantai 26. heinäkuuta 2013

Ruskeanpuoleista

Sen verran vähän on satanut, että täällä päin maa on todella kuivaa ja nurtsit, sammalikot, niityt sekä kedot kellertävät, ruskeaakin jo näkyy...KÄÄK! Ruskeanpuoleisia ovat myös seuraavat kuvaamani perhoset.

Tesmaperhonen (Aphantopus hyperantus) on Suomen tavallisimpia perhosia, mutta minä olen varmuudella bongannut tänä kesänä vain tämän yhden yksilön mökkimaisemista. Tesma on yksi harvoista päiväperhosista, joka lentelee pilviselläkin kelillä. Kuva on otettu juuri sellaisena todella pilvisen harmaana päivänä, perhonen poseeraa nokkosen lehdellä.


Tämän yksilön lajimäärityksessä päädyin etelänkärsäyökköseen (Herminia tarsicrinalis). Saa korjata, jos määritys ei ollut oikea :) Kärsä on ainakin isonpuoleinen ja käyrä - ylöspäin. Edit 28.12.2015: Perhostuntijan avustuksella laji varmistui viirukärsäyökköseksi (Herminia tarsipennalis).


Punaruskea lauhahiipijä (Thymelicus lineola) on vilahtanut tänä kesänä Mielen Lumon kuvissa jo kerran aiemminkin. Nämä kuvat ovat toisesta yksilöstä, joka lenteli ojanvarsien ketokukkien parissa ennen niittokoneen saapumista.13 kommenttia:

 1. Olet jälleen onnistunut upeasti näissä perhoskuvissa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen ihan tyytyväinen näihin, sillä putkessa, jolla kuvaan, ei ole kuvanvakaajaa, joten tuon tarkempiin en pysty käsivaralta.

   Poista
 2. Upeita perhoskuvia!

  Luonto kaipaisi tosiaan monissa paikoissa nyt kipeästi vettä, moni koivukin jo kellastuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rutikuivaa suorastaan. No, tänään saatiin täällä vähän vettä ja tiistaina on luvassa lisää...

   Poista
 3. Hienot kuvat! Meillä on ollut viime aikoina sellaiset helteet että oksat pois, mutta on ainakin perhosia näkynyt ihan mukavasti :-) Minun perhostuntemukseni on kyllä hyvin heikko...

  Oikein hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ihanaa löytää joku perhosniitty, josta löytyisi montaa lajia kerralla!

   Poista
 4. Lähdin tänään perhoskuvausreissulle, ensimmäiseen puoleen tuntiin ei näkynyt ainuttakaan, meinaisn jo kääntyä kotimatkalle kun sitten niitä alkoi ilmestyä, tosin aika paljon samoja lajeja, mutta kumminkin. Innostuin niin, että ei tiedä, vaikka menis iltapäivästä uudestaan! :)

  Tykkään erityisesti kuvasta nro 4, tosi tarkkoja kuvia kun tuo piippopaksupää on tosi pieni perhonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä merituulen tuivertamissa mökkimaisemissa perhoset ovat melko vähissä, joku hyvä perhosmesta olisi kyllä kiva löytää. Ehkä yritän sellaisen bongata ensi kesänä jostain automatkan päästä...

   Poista
 5. Onpa hienoja kuvia :) Iloista helleviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa!

   Poista
 6. Minusta jännä kuulla, miten eri puolilla Suomea esiintyy eri perhosia. Täällä puolestaan on tänä kesänä näkynyt valtavasti nimenomaan tesmaperhosia. (viime kesänä vain pari kertaa näin ja vain tietyssä paikassa).
  Minäkin olen bongannut nyt tuon lauhahiipijän tänä kesänä ja alkanut tykätä siitä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauhahiipijä on aika söpö, kun se on niin pieni.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!