perjantai 19. heinäkuuta 2013

Taas laukkaillaan

Lupaus on pidettävä, joten laukkojen parissa jatketaan tänäänkin!

Näitä jättiläiskokoisia tähtilaukkoja (Allium christophii albopilosum) ei noussut maasta kuin kaksi, vaikka syksyllä istutinkin kolme sipulia. Ei haittaa, tähtilaukka on täyteen loistoonsa auetessaan varsin komeankokoinen pallo, vaikkakin aika harva. Ja mielestäni myös hyvin kuvauksellinen kaikissa vaiheissaan.

Tämä seuraava laji on hyvin läheistä sukua laukoille, joten kelpuutetaan se nyt tähän samaan postaukseen, eikö vain?

Hajulaukkaa (Nectaroscordum siculum) istutin viime syksynä kuuden sipulin verran, niistä kolmesta ponnisti kukka ihastuttamaan kesäkuussa. Nimestään huolimatta hajulaukka on mielestäni varsin sievä kellomaisine kukkineen, ja väritys on hyvin mökkimaastoon sopiva. Ja mikä parasta: myyrät karttavat sen sipulin voimakasta hajua! Näitäkin olisi kiva istuttaa lisää...

14 kommenttia:

 1. Mä olen joutunut hieman jopa hävittämään tuota hajulaukkaa,koska sehän haisee!😊 Istutin viime syksynä 2 ukkolaukkaa,joista toinen vaan kukki. No,jos vuoden päästä molemmat! Mukavaa viikon loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en huomannut laukassa mitään hajua! Ehkä meillä tuulee mökillä aina sen verran, etten siksi sitä huomaa...Toisaalta olen ymmärtänyt, että lähinnä se on hajulaukan sipuli, jossa se voimakas haju on. Kivaa viikonloppua myös sinulle! Näillä tuulilla ei täällä kyllä kuvailla yhtään sudenkorentoa eikä perhosta, tuulet kun puhaltavat 10 m/s joka päivä, jollei jopa välillä enemmän :(

   Poista
 2. Kauniita laukkoja! Laitoin miniä muistiin, jospa syksyllä löytäisin näiden sipuleita. Minullakin oli hajulaukkaa tänä vuonna mökillä, kukassa en tuntenut hajua, mutta sipulihan haisee. Yksi hajulaukan varsi katkesi nuppuvaiheessa ja laitoin sen maljakkoon, jossa kukka aukesi normaalisti (eikä haissut :) ), eli nämä ovat leikkokukkinakin hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva vinkki tuo leikkohomma, ensi vuonna kokeilen, jos laukat suostuvat silloin kukkimaan!

   Poista
 3. Laukat ovat kaikki todella kauniita!

  VastaaPoista
 4. Jälleen mahtavia laukkoja. Ajattelin tilata meillekin aino laukka pläjäyksen täksi syksyksi. Oletkos tilannut laukkojasi maailmalta vai löytänyt ihan kaupoista. Olen katsahdellut Eurobulbin valikoimia ja siellä näyttää olevan aika makeita laukkoja ja kohtuu hinnoilla =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä olen tilaillut lähinnä kotimaisista myymälöistä netin kautta ja sitten paikallisista myymälöistä ostellut irtosipuleita. Käynpä kurkkaamassa tuolla Europulbissakin...kiitos vinkistä!

   Poista
 5. Jaahas, laukkaa taitaa ollakin syksyn ostoslistalla enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyy varmaan itsekin tehdä jonkinnäköinen ostoslista tässä loppukesän aikana!

   Poista
 6. Laukat ovat ilmeisesti vähän omapäistä väkeä; juuri nyt muistin, että istutin syksyllä edellisessä postauksessasi olleita valkoisen Gracefull Beautyn sipuleita. Eipä ole heitä sen koommin näkynyt!
  Isot siniset tähtilaukat kyllä lähtivät kaikki kasvamaan ja muutama muukin.
  Hajulaukka katosi viime talven aikana, vaikka oli jo monta vuotta kukkinut samalla paikalla. Lienee sateisella viime kesällä ja syksyllä osuutensa asiaan.
  Kauppilan kuvastossa hajulaukka on nimellä hunajalaukka, mikä minusta sopiikin sille paremmin, on se niin kaunis, eikä kyllä haise yhtään. Ja kimalisten lemppari oli se myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mullakaan kukkinut moni viime kesänä kukkineista laukoista, tiedä, mihin ovat kadonneet. Talviko vei?

   Toivon kovasti, että hajulaukka jaksaisi ilmestyä ensi kesänäkin. Pitänee vissiin varmistaa ja hankkia muutama sipuli lisää! Hunajalaukka, aika hauska nimi ja kuvaa varmaan sitä, miten kiinnostuneita kimalaiset ovat siitä. Meilläkin moni kimalainen kävi päivittäin hajulaukan kelloissa visiitillä :)

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!