sunnuntai 4. elokuuta 2013

Pikkuväkeä

Viikonloppuna näkyi aivan valtavasti leppäkerttuja joka puolella mökkitien vierustaa. Kirva-ateriat odottivat pirkkoja katetuissa pöydissä. Tämä muurahainen oli kuitenkin sitkeä ja kävi siekailematta samoille kirva-apajille tulleen leppäkertun kimppuun. Arvaa, kumpi pakeni paikalta? Kyllä se tuo isompi oli, muurahainen jäi lypsämään kirvojansa.

 
Ruutukärpänen (Diptera sarcophagidae) viihtyi nepalinhanhikissa.


Heinäsirkat ovat sirittääneet kuivassa heinikossa jo pidemmän aikaa. Niitä on vaikea bongata niittokoneen silpoman ojanpiennarryteikön keskeltä. Tämä oranssiperäinen veijari soitteli sen verran aukeammalla paikalla, että bongasin pikkusirkan kuviin. Veikkailen, että kyseessä on joko aho- tai ketoheinäsirkka. Lajeja on aika vaikea erottaa toisistaan, kun ovat niin samannäköisiä ja viihtyvät samantyyppisissä ympäristöissä.Jännitystä sunnuntaihin toi mökillä sisätiloihin eksynyt lepakko. Kokosimme porukalla vaatekaappia pystyyn, kunnes yksi meistä totesi, että hei, täällä sisällä lentää lepakko. Tuvassa tehdyn lentonäytöksen jälkeen lepakko päätyi lopulta makuuhuoneeseen, josta se epäonnistuneiden kiinniottoyritysten jälkeen salaperäisesti katosi jonnekin hirsien väliin. Onko teillä ollut vastaavia kokemuksia, että lepakko olisi jostain päässyt sisätiloihin?

14 kommenttia:

 1. Meillä asustelee jossain nurkissa pari nahkasiipeä, joiden iltaisia lentonäytöksiä on kiva seurailla. Siätiloihin eivät kuitenkaan ole eksyneet. Kaverin luona lepakko asui savupiipussa ja teki kierroksia myös sisällä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minullekin lepakoiden lentonäytökset kelpaavat ulkona, tykkään niitä katsella hyttysjahdissa, mutta livenä ahtaissa sisätiloissa se ei ole järin mukavaa.

   Poista
 2. Meillä oli savupiipussa orava mökillä. Sellaisessa, mitä emme kesäaikaan lämmittäneet. Se rassu pysytteli päivisin aika hiljaa, mutta kun tuli yö ja hiljaisuus, se rassukka aloitti vimmatut yrityksensä ulos hormista. Onnistuimme saamaan sen pois sieltä kampeamalla auki yhtä luukkua hellan päältä. Se uskaltautui ulos, kun lapse olivat naapurissa ja minä odottelin isännän kanssa hiiren hiljaa paikallani. Mökissä sisällä se juoksi sataatuhatta pari lenkkiä ja ulos päätä pahkaa ovesta. Kovin oli pieni ja nälkiintynyt!

  Luin muuten samalla useampia aiempia postauksiasi. Kiitos myös niistä, ihania kuvia oli vaikka kuinka. Taamisaari ja Hanko kiinnostavat kovasti. Taamisaaresta tunnen vain Dragsvikin varuskunnan alueen ja Hankoa en ollenkaan! Menevät kesäpaikkojen listalle ehdottomasti! Uimakopit olivat suloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onneksi kurre pääsi pinteestään. Hienosti toimitte!

   Kiva, jos sait aiemmista postauksistani vinkkejä tuleville kesäretkillenne!

   Poista
 3. Niin kauniita luontokuvia. Meilläkin on nyt leppäkerttuja viliseen jokapaikassa. Kiva vaan, ovat hyödyllisiä ja vieläpä niin veikeän näköisiä väripilkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän vähän leppäkerttuja on näkynyt mökin "virallisessa" kukkapenkissä, enemmän ne viihtyvät tienpientareen luonnonkasveilla. Tosin siellä niitä kirvojakin näyttää olevan enemmän, onneksi niin päin.

   Poista
 4. Kukahan juuri kirjoitti blogissaan, että kaksi lepakkoa löytyi uuninluukkujen takaa rapistelemasta.
  Muistan, että joskus kun olin lapsi alkoi lepakko metelöidä yöllä makuuhuoneessa, se oli silloin aika pelottavaa. Lepakko voi tulla sisään hyvin pienestä raosta. Kannattaa vain avata ovet ja ikkunat, kyllä se löytää tiensä ulos.
  Kiva taas katsella noita kuviasi kaikkein pienimmistä. Totta kai muurahainen hermostuu jos joku käy sen karjan kimppuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luin, että vielä kahden sentin raosta lepakko mahtuu menemään. Ehkä tämä yksilö kaivautui jonkun hirren ja kattoparrun välistä huoneesta ulos, mutta minne, siitä ei ole tietoa.

   Poista
 5. Kauniit kuvat, ei täällä noita vilise tietääkseni kummemmin..ehkä vain en hoksaa.
  Lepakko sisällä, pelottavaa kuitenkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun jaksoit jättää kommentin käynnistäsi. Kyllä minunkin mielestä lepakot ovat söötimpiä ulko- kuin sisätiloissa.

   Poista
 6. Kiva postaus, ensimmäinen kuva on todella hieno makro muurahaisesta ja leppiksestä! Vastaavaa lepakkokokemusta ei kyllä ole, jonkin verran niitä pikkuisia nahkasiipiä lepattelee iltaisin kotimme ulkopuolella - sisään eivät kuitenkaan ole ikinä eksyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aika mielenkiintoista seurata, miten ärhäkkäästi muurahainen kävi leppiksen kimppuun. Eniten se yritti purra pirkkoa jalkoihin, liikkuivat kuitenkin sen verran, etten makron vähäisen terävyysalueen kanssa pysynyt niiden kannoilla, mutta tuo yksi otos on sieltä tarkemmasta päästä.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!