lauantai 12. heinäkuuta 2014

Ei-toivottu

Tulipa kameralla yllätettyä ei-toivottu vieras mökkimaisemista: minkki. 


Oppiminen.yle.fi-sivuston mukaan villiminkki on haitallinen tulokaslaji,
joka vähentää luonnon monimuotoisuutta.
Minkin on katsottu syrjäyttäneen aiemmin lajistoomme kuuluvan lähes saman näköisen vesikon.
Minkki hakeutuu usein järvien rannoille, purojen varsille ja saariin,
missä ravintoa riittää ympäri vuoden.
Sivustolla kerrotaan, että minkit tuhoavat lintujen pesiä
ja vaikuttavat paikallisesti lintumääriin, jopa linnuston lajirunsauteen.
Koska kanta lisääntyy nopeasti,
voi alueelle pesiytynyt minkki tehdä nopeasti selvää alueen lintupoikueista.


12 kommenttia:

  1. Voihan kurjuus. Pikkupeto on kyllä suloinen, mutta näin maalaisena tiedän hänen julmuutensa pahimmat puolet. Lapsuudessa noita kerättiin paikalliselle tarhurille häkeillä. Onneksi meidän nurkissa ollaan saatu olla rauhassa minkeiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhtenä vuonna meillä ravasi mökkirannassa useampia minkinpoikasia, liekö tämä sitten niistä aikuiseksi kasvanut yksilö.

      Poista
  2. Jostakin muistan lukeneeni, että nuo ovat alunperin lähtöisin turkistarhoilta...karanneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lainaus Wikipediasta: Ruotsiin ensimmäiset minkit tuotiin vuonna 1928 ja muihin Pohjoismaihin vuonna 1929. Suomessa ensimmäiset villiminkit tavattiin vuonna 1932 silloisen Kymen läänin alueella. Sotien aikana turkiseläimille ei ollut Suomessa saatavilla riittävästi ruokaa, joten niitä päästettiin vapauteen. Suomeen vaelsi myös itärajan taakse istutettuja yksilöitä.

      Poista
  3. Hmm...luonnon luoma, kai se tappaa elääkseen kuten kaikki lihansyöjät. En osaa inhota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut, että minkki varastoi ruokaa muiden näätäeläinten tapaan huonompien aikojen varalle. Tämä käyttäytymistapa kuulemma saattaa tehdä minkistä tietyissä olosuhteissa pahan pedon, jopa varsinaisen massatappajan: minkki voi tappaa mielin määrin saalista, ja suurin osa saattaa jäädä syömättä. Normaaliolosuhteissa pohjoisamerikkalaisessa ympäristössä, johon minkki on sopeutunut, tällaista käyttäytymistapaa ei ilmeisesti esiinny.

      Poista
  4. Juuri tänään uutisissa kerrottiin, kuinka Tanskassa on päässyt 1000 minkkiä karkuun joltain tilalta. Takana saattaa myös olla eläinaktivistien aukaisemat portit. Kummastelin sitä, kuinka uutisissa kerrottiin, ettei minkki selviydy luonnossa. Olen ymmärtänyt, että meilläkin minkki olisi päässyt turkistarhoilta karkuun ja sitten asettunut luontoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä osa niistä tarhatuista, vapautetuista minkeistä on aikoinaan sopeutunut Suomen luontoon ja siitä on muokkautunut villiminkki. Olen myös kuullut, ettei tarhattu minkki välttämättä selviydy luonnossa.

      Poista
  5. Eläinkuiskaaja! Minkkikin jäi poseeraamaan sulle :)... Mutta vakasti nämä vieraslajit on kyllä persiistä. Kasvit ja eläimet molemmat. Vaikka onkin söpö, niin ei se tänne kuulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattumalta tuli mökkimaisemissa vastaan ja nousi välillä haistelemaan meitä takajaloilleen, tuollaisesta nuuskuttelutilanteesta on tuo kuvakin.

      Poista
  6. Harvinainen kuvauskohde, ja niin söpö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei joka päivä luonnossa näe. Tämä yksilö ui merestä rantakivikkoon ja luulin sitä ensin sen uidessa piisamiksi, mutta kun se nousi maihin, tajusin, että se onkin minkki.

      Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!