torstai 22. tammikuuta 2015

Kukkii, kun käki kukkuu

Viime kesänä mökkimetsässä taisi kukkua useampikin käki. Kerran sain laskettua sataan, mutta kun kukkuminen vaan jatkui, luovutin :) Ihailemani heleän pinkinvioletinvärisen käenkukan kukinta alkaa yleensä niihin aikoihin, kun käet ovat palanneet muuttomatkaltaan Suomeen ja aloittavat kukuntansa. Viime kesän sää taisi olla otollinen mökkipihan käenkukkakasvustolle, sillä se oli tuuheampi ja komeampi kuin koskaan!

Luontoportin mukaan käenkukka on jokseenkin yleinen vain Etelä-Suomen lähteiköissä, lähdekorvissa ja kosteilla niityillä. Maatalouden myötä käenkukka levisi ihmisen elinpiiriin: metsälaitumet, ranta- ja suoniityt sekä peltojen avo-ojat moninkertaistivat käenkukan kasvupaikkojen määrän. Mutta maatalouden muutokset ovat olleet tällekin kasville kohtalokkaita ja niinpä käenkukka on harvinaistunut. Onneksi ei meidän mökkimaastossa, sillä tämä on todella hyvä mesikasvi pörriäisille. Kasvaako käenkukkaa teillä päin?19 kommenttia:

 1. Minulle täysin tuntematon tuo käenkukka. Kiitos uuden kasvin esittelystä, tulipa tänäänkin opittua jotain uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva, jos tuli ennestään tuntematon luonnonkasvi tutuksi...tämä blogilandia on kiva paikka, kun eteen voi tupsahtaa aina jotain itselleen uutta ja yllätyksellistä. Tai muuten vaan elämyksellistä.

   Poista
 2. Hyvin tuttu kukka, eikä ihme kun Etelä-Suomessa asustelen.
  Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kaaliperhoset ja tesmat pitivät viime kesänä näiden medestä, minusta luonnonkasvien vaaliminen on kannatettava asia, joten kiva kuulla, että teillä päin tätä löytyy!

   Poista
 3. Ihanan rehevä käenkukka, meillä sitä kasvaa harvakseltaan ja käkikin jo kukkuu, harvakseltaan, mutta niin, että pääsee laskemaan hyvin onnenvuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käenkukka oli kyllä voimissaan viime kesänä, en tiedä, mikä tuon kasvupyrähdyksen aiheutti. Sen sijaan rinteessä edelliskesänä runsaasti kukkineet päivänkakkarat taas kukkivat viime kesänä huomattavasti vähemmän.

   Poista
 4. Kun katsoin nopeasti niin tuli mieleen että muistuttaa vähän mäkitervakkoa. Kiva uusi tuttavuus, en muista kyllä nähneeni :)

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Muistan, että kuvanottopäivä oli kuuma ja todella kesäinen! Auringonvalo ihan huokuu kuvasta!

   Poista
 6. Tuttu kukka. Länsiväylän muutostöiden ja metrorakentamisen alta tuon kukan kasvupaikkaa on Espoossa tuhottu suuret alueet.

  VastaaPoista
 7. Mulla kasvoi yksi mun rytöisessä avo-ojassa viime kesänä. Ilahduin suuresti ja harkitsin jo pihaan siirtämistä. Näitä maatalousympäristöjen muuttumisen seurauksena väheneviä on koko ajan enemmän. Osa jo vaarrantuneita tai seurattavia. Mä seuraan myös näitä hupiani vapaa-ajalla.

  Mä lopetin edellisen blogin, koska työni on nykyään niin näkyvä, etten halunnut blogista ihan niin avointa lapsineen kakkineen. Helpompi oli aloittaa ihan alusta, kuin poistaa osa postauksista. Mutta täällä taas :D ... Ajattelin, että blogitauko on kiva, mutta ikävähän tätä hommaa tulee. Ja kaikkia tuttuja blogiin liittyen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa siellä ojassa kasvaisi tänä vuonna jo kaksi :)

   Kiva saada sinut taas "linjoille"!

   Poista
 8. Aivan ihanat käenkukat!
  Niitä en olekaan vuosiin nähnyt enää meidän mökillä Tammisaaressa!
  Kiitos vierailustasi blogissani ja tervetuloa Mantelilaakson tunnelmiin mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tylsää, että ovat mökkimaastostanne hävinneet! Luonnonkukat kun ovat niin kauniita ja monimuotoisia. Tulen kyllä toistekin Mantelilaaksoon, oli kiva löytää sinne!

   Poista
 9. Kauniita ovat, ja nimi on tuttu. Kasvia itseään ei varmaan täälläpäin kasva. Kun saisi siemeniä voisi kokeilla kasvattaa kukkapenkissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen lukeneeni, että käenkukasta olisi kehitetty myös puutarhalajikkeita, mutta ovat ilmeisesti talvenarkoja.

   Poista
 10. Ihania kesäfiiliksiä näissä postauksissa, joissa näkyy myös auringossa kimaltavia korentoja...
  Kiitos kesähetkestä <3

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!