keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Kuin kolibri

Syysmyrskyn kynnyksellä on ihana palata juuri päättyneen kesän kohokohtiin muistellen ja kuvia katsellen. Yksi loppukesän mieleenpainuvin kohtaaminen oli etelänpäiväkiitäjän (Macroglossum stellatarum) vierailu mökkimme kukkaistutuksessa. Uskomaton siivekäs minisuihkari, kuin perhosen ja kolibrin risteytys.


Etelänpäiväkiitäjä ei laskeutunut kukille, vaan työnsi pitkän imukärsänsä suoraan lennosta kukkiin. Netistä löytämäni tiedon mukaan tämän kiitäjän siivet lyövät 50 - 80 kertaa sekunnissa, joten ei ihme, että se singahteli silmänräpäyksessä paikasta toiseen. Laji on kuulemma nopeimpia perhosiamme ja saavuttanee ainakin 70 - 80 km/h lentonopeuden. Kiitäjän valokuvaan ikuistaminen ei siten ollut kovin helppo homma, mutta joten kuten sen kuvista kuitenkin hahmottaa.


Upea, melkoisen harvinainen päiväkiitäjä. En ole koskaan ennen tavannut...enkä tiedä, koska seuraavan kerran moisen huikean otuksen näen. Vieläkin sykähdyttää!

3 kommenttia:

 1. Ein bisschen gruselig dein Schmetterling-Kolibri.
  Liebe Rosinengrüße

  VastaaPoista
 2. Rosine, in deed it was at first a little bit odd-looking and a little bit frightening, too. But actually it was finally just amazing!

  VastaaPoista
 3. Huh,mikä otus :o En ole minäkään koskaan moista tavannut,mutta varmasti näkemisen arvoinen. Suomen kolibri ;)Hauskannäköinen.

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!