perjantai 13. huhtikuuta 2012

Se erikoisin

Lupasin esitellä mielestäni tämänkertaisten Turun puutarhamessujen erikoisimman ja kiehtovimman kasvin. Se on wollemia (Wollemia nobilis), joka kuuluu araukariakasveihin. Tämän muinaisen kasviheimon lajirunsaus oli suurimmillaan jura- ja liitukausilla. Suurin osa lajeista kuoli sukupuuttoon samoihin aikoihin, kun dinosaurusten valtakausi hiipui.


Wollemia löydettiin vasta vuonna 1994, sitä ennen tämänkin havupuulajin uskottiin olevan sukupuuuttoon kuollut. Wollemiapuita kasvaa enää kolmessa pienessä metsikössä Australiassa. Metsien sijainti on pyritty pitämään salassa, koska kyseessä on erittäin uhanalainen laji.

Vanhimmat wollemiyksilöt voivat olla yli 1 000 vuotta vanhoja, tällaisia vanhoja puita on alle 100 yksilöä. Vanhin tunnettu wollemia-fossiili on ajoitettu 90 miljooonan vuoden taakse. Lajin turvaamiseksi Australian valtio on kasvattanut uusia wollemian taimia ja lahjoittanut niitä kasvitieteellisiin puutarhoihin. Australianwollemian taimia myydään kuulemma myös kaupallisesti, tulojen pitäisi päätyä lajin luonnonvaraisten yksilöiden suojeluun.

Lähteet: wollemiaan messuilla liitetty infotaulu ja wikipedia

5 kommenttia:

 1. Voihan Wollemia, hauska oli tutustua. Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Enpä ole minäkään moisesta kasvista ennen mitään kuullut...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut kasvista. Toivottavasti sen säilyttäminen ja levittäminen onnistuvat!

   Poista
 3. Eipä todellakaan ole joka puutarhan kasvi!
  Todella hienoa, jos tämä saadaan säilytettyä.
  Kaunis puu ja näyttääkin ihan dinosaurusten metsikköön kuuluvalta :)

  VastaaPoista
 4. Wautsi! Dinosauruskasveja! <3 En ole aiemmin kuulutkaan!

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!