lauantai 9. helmikuuta 2013

Ojasta allikkoon

Ostin netin kautta sen enempää kirjaan etukäteen perehtymättä Suomen kukkakärpäset ja lähialuiden lajeja -teoksen, kun ajattelin sen avulla olevan helpompaa tunnistaa kesäaikaan valokuviini päätyvät erilaiset kärpäset. 


Mutta homma taisikin mennä vaikeammaksi...jo postissa paketin painosta tajusin, että kyseessä onkin vähän paksumpi teos. Tässä on 647 sivua!!!!!! Tuohon sivumäärään mahtuu jo aika monta kukkakärpästä!
 

Tuli vähän sellainen "ojasta allikkoon" -olo....eihän näitä 347 lajia millään voi kaikkia oppia erottamaan toisistaan! Kun jollain on enemmän musta kuin keltainen nilkka takaraajoissa, vai oliko se nyt eturaajoissa...haastavaa, mutta kiinnostavaa samalla.


Muutaman kukkakärpäsen onnistuin jo kuitenkin tunnistamaan ja lisäilin nimiä vanhoihin postauksiin (virhemarginaali huomioitava). Teos on muuten Antti Haarton ja Sakari Kerppolan käasialaa. Kukkakärpäsellä on hauska nimi englanniksi: hoverfly. Senkin opin kirjasta, itse asiassa jo kannesta.

14 kommenttia:

 1. Tiedämme siis kenen puoleen kääntyä kukkakärpäsasioissa ;D

  VastaaPoista
 2. Hih. Sinusta tulee nyt kyllä kärpäsekspertti

  VastaaPoista
 3. Jassoo, tänne sinulta sitten ensi kesänä kyselemään neuvoa, että minkäs kärpäsen sitä tulikaan kuvattua?! Äkkiäkös sinä sen tuosta opuksesta löydät!

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Tulisipa kesä ja kärpäset...:)

  VastaaPoista
 5. Tuosta opuksesta en tiennytkään. Täytyykin katsoa, saako sitä karjastosta.

  Vähän on siinä kyllä opettelemista:)

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa. Tulevana keväänä ja kesänä saamme siis kenties tarkempia tietoja näistä kukkien pörriäisistä. Uusi tietohan on aina tervetullutta. Kuten tuo hoverfly. Hiukan nauratti millaisen tiiliskiven olet hankkinut ;D Mutta voihan sitä aloittaa helpoista pörriäisistä ja siirtyä haastavampiin. Ei käy kirja nopeasti tylsäksi :)

  VastaaPoista
 7. Heh, kukahan tuon opuksen on koonnut ja kuka jaksanut tutkia noin monta kärpästä? Mahtaa olla melkoisia persoonia :D En oo kyllä kärpäsfani, mutta jos tulee jotain mieleen niin laitan viestiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olihan ne kirjoittajatkin mainittu sun tekstissä, turhan huolettomasti luin :)

   Poista
 8. Heh, ensi kesänä saatkin ajan hyvin kulumaan tutkimalla kukkakärpäsiä :)

  VastaaPoista
 9. Huh, onhan tuossa kukkakärpäsiä kerrassaan :) Luulin, että niitä on vain yhdenlaisia. Biologian tunnit on tainnut mennä nukkuessa ;)

  Tuo sinun otsikkokuva on ihana, niin kaunis!

  iloista viikonloppua

  VastaaPoista
 10. Kirja on varmaan aika kattava, eikä jokaista kärpästä tarvitse heti tunnistaa, kunhan hakee kirjan hyllystä aina uuden otuksen tavattuaan. Vaan enpä olisi tiennyt, että pelkästään kukkakärpäsiä voi olla noin paljon - Suomessa.

  VastaaPoista
 11. Ei helkkari! Kuka nuokin on kaikki jostain bongannut ja todennut, että joo tää on kaks milliä pienempi kuin se mikä me nähtiin siellä toisessa paikassa.

  VastaaPoista
 12. Kun nuo kaikki opettelet, voitkin sitten varmaan jo yletä professoriksi hyönteisten alalla! Aika opus.

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!