maanantai 22. huhtikuuta 2013

Sinistä suloa

Pellon vieressä metsän laidassa läikehti sinistä! Bongasin eilen mökkimaisemista kevään ensimmäiset sinivuokot. Pakkohan ne oli pikaisesti ikuistaa, vaikka ojanpientareelle loikkiessa kengät kastuivatkin pahasti.


Mökkitontilla sinistä suloa saa odottaa vielä tovin, paikka on varsin varjoisa. Lisäksi vuokkoja jouduttiin kaivuutöiden vuoksi viime keväänä siirtämään toiseen kasvupaikkaan, joten en tiedä, paljonko ottivat nokkiinsa.

Nauratti viime viikonvaihteessa, kun väkerrettiin kananverkoista lisää "katiskoja" mökkitontille...pitää yrittää suojata jäljellä olevat sipulikukkien alut peuroilta ja pupuilta. Naapurilta kuulin, että viikolla tontillamme oli käyskennellyt neljä peuraa. Luin muuten yhdestä kirjasta kanadalaisten käyttämän konstin kauriiden karkottamiseksi puutarhoista: kaksi kananmunaa sekoitetaan veteen ja annetaan litkun käydä. Sen jälkeen töhnä levitetään tontin reunoille, niin peurojen pitäisi pysyä muissa maisemissa. Pitäisiköhän kokeilla? Joku sanoi, ettei siellä sitten viihdy kyllä ihminenkään. Mutta eihän se nyt niin paljon voi haista, jos maahan laittaa?


6 kommenttia:

 1. Hankalia tuholaisia nuo peurat. Meidän mökillä ei ole peuroja, mutta muita tuholaisia kylläkin; mies oli viikonloppuna ollut mökillä ja koska mökkitie oli vielä luminen, hän jätti auton kylätien varteen. Autolle oli tehty viikonlopun aikana ilkivaltaa. Mökki sijaitsee todella korvessa, joten on aika ihmeellistä, että sinne kulkeutuu tuollaista huligaaniporukkaa.

  VastaaPoista
 2. Voi, sinivuokoista tulee niin takuuvarmasti aina lapsuus mieleen. Meillä oli yksi erityinen paikka missä näitä kasvoi ja siellä piti usein käydä ihastelemassa, että jokos kohta ovat kukkimassa.

  VastaaPoista
 3. Hienosti kukkivat sinivuokot meilläkin. Täälläpäin ei oikein valkovuokkoja näykkään:)
  Meilläkin joskus puput söivät kaikki orvokkini, vähän harmitti.

  VastaaPoista
 4. Kannattaa kokeilla kaikki konstit peuroja varten.. jospa kukkasi saisivat olla rauhassa

  VastaaPoista
 5. Ostin joitakin vuosia sitten, taisi olla ruotsalaista tököttiä, jota laitettiin keppien nokkaan tontin reunoille. Se haisi kamalalle, mutta vain läheltä. Peura tietenkin haistoi sen jo kaukaa ja pysyi poissa. Nyt ne ovat oppineet pysymään pois pihalta, joskus näkyy jäljet reunamilla, mutta silti vahdin silmä kovana kasvejani. Mökillä on vähän eri asia, siellä on ihmisten poissaollessa niin rauhallista, että peurat uskaltavat tutkia paikkoja.

  VastaaPoista
 6. Wau, en ole vielä nähnyt missään sinivuokkoja.

  Mädät kananmunat haisevat kuuleman mukaan kauhealle. Voi olla, ettei siinä tuoksussa peurojen lisäksi viihtyisi muutkaan.

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!