maanantai 19. elokuuta 2013

Jättistoori

Nyt tulee teille blogikamuille oikein jättisuuri tarina jättiverbenasta, kimalaisten ja perhosten jättihyvästä mesibaarista (jonne moni ei näköjään tietään löydä)!

Kylvin viime tammikuussa jättiverbenan (Verbena bonariensis) siemeniä hajakylvönä muovirasiaan. Pidin kylvöstä ensin lämpimässä 1 - 2 viikkoa ja sen jälkeen työnsin koko multakepun jääkaappiin, jossa se tönötti muovin alla 5 - 6 viikkoa. Kylmäkäsittelyn jälkeen otin kylvöksen taas huoneenlämpöön ja kappas, tämän valtaisan manööverin tuloksena iti neljä jättiverbenan tainta. Neljä.

Esikasvatus oli jättipitkä, ja taimet saivat kasvilampusta lisävaloa, mutta olivat kevään koittaessa aika rimpuloita. Istutin kaksi taimista ruukkuun, jonka laitoin parvekkeelle ja kaksi tainta matkasi mökille kukkapenkin päähän.

Jättiverbena on kyllä melko erikoinen kasvi, sekä parvekkeella että mökillä maassa taimista tuli lopulta yli 1,5 metriä korkeita jättiläishujoppeja. Yhdestä varresta sojottaa sivulle kurottavia oksia joka suuntaan ja latvakin on kolmihaarainen. Jokaisen varren päähän kehittyy puoliympyrämäinen kukkapallero, jonka väri vaihtelee vaaleanhaaleanliilasta vaaleanpunertavanliilan kautta sinisävyiseen liilaan. Kukat tuoksuvat yksinkertaisesti jätti-ihanalta! Sen tuoksun kun saisi talveksi purkkiin, josta voisi aina välillä käydä nuuskuttelemassa...

Jättiverbenaa ei tunnu vaivaavan mikään tuholainen, sen varsi ja lehdet ovat karkeapintaisia, niissä on lyhyitä karvoja ja vanhetessaan lehdet tuntuvat hiekkapaperilta. Peurat ja puput jättivät verbenat mökillä rauhaan. Kukinnan aloittivat heinäkuun alussa parvekkeella kasvaneet yksilöt, mökillä olleet seurasivat jonkin ajan perästä.

Kyllästyin parvekkeella alkuelokuusta väistelemään joka suuntaan sojottavia jättiverbenan oksia, joten tein rajua karsintaa. Nyt oksat ovat hienosti haaroittuneet. Ehkä se leikkaus olisikin pitänyt tehdä jo aiemmin, en vain tajunnut, sillä pelkäsin menettäväni latvoihin kehittymässä olleet kukinnot.

Parvekkeella jättiverbenan kukilla vierailivat kimalaiset, yhtään perhosta en nähnyt. Melko kehnolta vaikutti perhossaldo verbenan ympärillä mökilläkin, kunnes huomasin kukissa eräänä heinäkuisena päivänä peräti kaksi perhosta ruokailemassa. Se oli jättiylläri! Toinen oli tsirpakka neitoperhonen ja toinen joku hopeatäplä, jonka siivet olivat vähän huonossa hapessa, mutta siitä huolimatta perhonen oli oikein pirtsakka tapaus.Vähän myöhemmin toinenkin huonosiipinen hopeatäplä tuli samoille mesiapajille ja baaritiskillä vietetyn ajan jälkeen nämä risasiipiset hopeatäplät löysivät toisensa ja päätyivät yhteiseen lemmenleikkiin. Jättiromanttista!

Tämän jättipitkän sepustuksen jälkeen voitkin uppoutua jättimäiseen kuvakavalkadiin jättiverbenan ja perhosten maailmaan!

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Aika paljon niitä tuli, mutta en osannut jättää mitään poiskaan :)

   Poista
 2. Upeita kuvia!

  Verbana on minusta yksi kauneimmista, olen useasti ihaillut sitä Turun kasvitieteellisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ollut mitään kokemusta kasvista ennen tätä omaa kasvatusprojektia. Sitä huisimpaa oli todeta, miten jätti tästä kasvista voikaan tulla!

   Poista
 3. juuri, kuten Sussi, minä myös voin ihailla Verbenoita(kin) Turun kasvitieteellisessä. Mahtava kuvasarja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy käydä niitä Ruissalossa joskus ihailemassa!

   Poista
 4. Upeeta ja taitaa tulla mun pihalleni ens kesänä jos siis vaan löydän puutarhaliikkeestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä päin en löytänyt näitä viime vuoden keväällä mistään puutarhamyymälästä, joten siksi päätin kokeilla niiden kasvatusta ihan itse.

   Poista
 5. Ihana tarina ja upeita, upeita kuvia! Voi, kaksi risasiipistä löysi toisensa verbeenasi ansiosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä niin söpöä, kun risasiivet kohtasivat romanttisissa merkeissä jättiverbenan huomassa.

   Poista
 6. Romantiikka loppukesällä :) Ostin vasta alesta jättiverbenan siemeniä, mutta mitenkähän onnistun niiden kanssa jos manööveri on noin monimutkainen. Perhosten vuoksi aion kuitenkin yrittää ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, puutarhastasi päätellen sinulla ei tule olemaan mitään ongelmia näiden kasvatuksessa :)

   Poista
 7. Kauniit perhoskuvat ja hienosti kuvattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tykkäsit kuvista ja mukavaa, että jätit kommentin. Arvostan kovasti.

   Poista
 8. Upeita kuvia perhosista!
  Verberat aina kiinnostaneet perhosia, mutta tää jättiverbera kuulostaa oivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän enemmän kyllä odottelin perhosia jättiverbenan kukille, mutta ehtiihän tässä vielä näin loppukesästäkin...

   Poista
 9. Hienoa, että onnistuit jättiverbenojen kanssa! Kokeile ottaa näistä siemenet talteen ja jätä ulos kylmäkäsittelyä saamaan. Itse olen saanut kerran parhaan itämistuloksen juuri näin. Siemenet eivät tarvinneet enää kylmäkäsittelyä, vaan itivät viikossa sankoin joukoin.

  VastaaPoista
 10. Mä olen niin kade, kun katselin sun ihania perhosia. Minulla on niin huonoa tuuria nykyään perhosten suhteen, etteivät ne kamerastani tykkää ...

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!