maanantai 9. joulukuuta 2013

Pieni ilopilleri

Kesäisten kohtaamisten muistelut jatkuvat: yksinäinen kultasiipi vietti mehukestejä viime elokuun puolivälissä kirkkaankeltaisten pietaryrttinappien keskellä mökkimaastossa.

Yritin saada tehtyä näin jälkikäteen tarkemman lajinmäärityksen, mutta se osoittautui haasteelliseksi. Onko tämä iso-, luhta-, keto-, loisto- vai pikkukultasiipi? Päädyin viimeisimpään sen perusteella, että Luontoportin sivuilla todetaan näin: Pikkukultasiiven erottaa muista kultasiivistä etusiipien yläpinnan neliön muotoisten täplien ja takasiipien alapinnan melko epäselvästi erottuvien pienien pisteiden perusteella. 

Pikkukultasiipi (Lycaena phlaeas) on kaksi - kolmesenttinen pikkuruinen ilopilleri, ja kuulemma melko nopea lentäjä ja saattaa juuri siksi usein jäädä bongaamatta. Näin samannäköisen perhosen myös kesäkuun alussa ja se lienee ollut saman lajin ensimmäisen sukupolven edustaja.

Jaa, taisi siellä mesibaarissa vähän ruuhkaakin tulla,
samalle baarijakkaralle perhosen kanssa on änkeämässä myös ampiainen :)14 kommenttia:

 1. No onkos tullut kesä nyt talven keskelle.... Alkoi ihan välittömästi soimaan päässä :D
  Ihania kuvia taas kerran, olet sinä aika mestari tällä saralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepi, on ihme, että ylipäätään huomasin tuon perhosen, on se niin pieni! Ja se oli vielä sellaisessa jyrkässä mereen laskevassa rinteessä, jotenkin silmäni sen kuitenkin onnistuivat bongaamaan...en ollut ennen tätä lajia nähnytkään!

   Poista
 2. Aivan uskomattoman upeita kuvia!! Oikeita mielenvirkistäjiä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielelle tarvitaan virkistystä pimeyden keskelle :) Kiitos, Margsan, ystävällisistä sanoistasi!

   Poista
 3. Great fotos in yellow and orange colours.
  JetteMajken

  VastaaPoista
 4. Perhoset on ihania ja tervetulleita vieraita myös puutarhassa. Kivat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy taas kohta pohtia, mitä uusia perhoskasveja sitä saisi mökkipuutarhaan mahtumaan. Eniten perhosia kuitenkin houkuttivat nämä luonnon omat antimet!

   Poista
 5. Kiitos näistä aurinkoisista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoa, iloa ja valoa tarvitaan, joten ole hyvä, Between!

   Poista
 6. Taitavat kuvat pienestä perhosesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä yllättävän pikkuruinen, ja ihan ensimmäistä kertaa ikinä sellaisen tänä kesänä havaitsin. Ja jopa kahdesti, alku- ja loppukesästä. Söpöinen pakkaus!

   Poista
 7. Excellent photos on your posting. I am so happy to see them. I have a number of bees and butterflies that I have posted this summer. The details in those "creatures" is always interesting to me. Here on the shores of Lake Michigan in USA we have many many different kinds of "bugs". Glad I was able to visit. JC

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I am pleased to hear that you liked the photos. If you ever visit here again, you can look at the tag "luonto" (nature) and you can find more pictures of finnish "bugs" and butterflies and also some birds...if you are interested in.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!