keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Raw?

Välillä ihmettelen, miten hassu oikein olen. Jouluisia puuhia olisi jonoksi asti, mutta yllätin kuitenkin itseni tänään kuvaamassa iltamyöhään valtavan kaunista valkoista, kerrottua amaryllistä ihan vaan sen vuoksi, että halusin kokeilla raw-kuvan ottamista ja käsittelyä ensimmäistä kertaa elämässäni. Tähän asti olen ottanut kaikki kuvat jpg:llä, mutta nyt olen päättänyt testailla raw-puolta. Käsi on niin kipeä vieläkin, ettei kuvaaminen onnistu oikein mitenkään, mutta sain nyt kuitenkin yhden otoksen koekaniiniksi. Kumpia sinä kuvaat: jpg- vai raw-versioita? Tällä valkeiden terälehtien vyöryllä toivotan sinulle rauhaisaa joulun odotusta!


Sitten, kun joku vielä tulisi ja kalibroisi läppärin näytön, niin voisi olla vähän varmempi värien ja sävyjen oikeasta toistosta. Osaako joku antaa neuvoja kalibrointiin? Miten se onnistuu kotikonstein? Ps. Ärsyttävää, kun Blogger tekee kuvien ympärille automaattisesti tuollaisen laatikkokehyksen enkä ole keksinyt mitään keinoa saada sitä pois. Erityisen tyhmännäköinen se on syvättyjen kuvien kohdalla. Höh.

18 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa etten edes tiedä mistä on kyse, mutta kuva on kaunis!
  Mulle riittää jpegit, välillä menee hermo huonoon kuntoon kun joutuu muutaman mutkan kautta muuttelemaan pngit jpegiksi, mutta muista minen tiedä mitään :) eikä mun tarvitsekaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei todellakaan tarvitse tietää :) Digikamerat ovat nykyään niin ihania, että niillähän kuvaa vaikka mitä kaikkea kivaa ilman sen kummempia säätöjä, mutta olen harrastuksenomaisesti kiinnostunut valokuvaamisesta ja haluan syventää oppejani kuvaamisen tuhansien eri mahdollisuuksien parissa. Raw-kuva on vähän niin kuin entisajan negatiivi ja säilyttää kaiken informaation, siksipä se viekin muistikortilta huomattavasti enemmän tilaa kuin jpg-kuvat. Joten en varmasti jatkossa jaksa olla vaihtamassa muistikortteja niin tiuhaan, joten taidan kuitenkin joissakin tilanteissa tyytyä edelleen niihin jpg-kuvienkin ottamiseen. En muuten edes löytänyt pokkaristani tuota raw-mahdollisuutta, se on vain tuossa vanhassa järkkärissäni.

   Poista
 2. Minä kuvaan edelleen jpg-kuvia, mutta siihen tulee muutos tuossa heti vuoden vaihteen jälkeen. Silloin alkaa nimittäin valokuvauksen jatkokurssi ja sen myötä alkaa jälleen uusien asioiden harjoittelu ...

  Olen muuten harmitellut tuota samaa bloggerin kehystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen jatkokurssi olisikin varmaan todella mielenkiintoinen...ehkä joskus pääsen osallistumaan sellaiselle, mutta juuri nyt ei anna käsi myöden eikä kyllä aikakaan.

   Poista
 3. Kaunis kuva. En ole ottanut vielä raw-kuvia, vaikka se olisi kyllä ilmeisesti parempi. Olen lukenut jostain, että läppärin näyttöä ei voi kalibroida samoin kuin pöytäkoneen. Sain syksyllä uuden näytön pöytäkoneeseen ja kalibrointiohjeet löysin netistä googlettamalla. En enää muista tarkemmin miten se tapahtui, mutta tietokoneen ohjauspaneelin kautta se on mahdollista. Meidän läppärissä on ihan kamala kuvan laatu verrattuna pöytäkoneeseen, joten eroja niissä kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin sen verran, että kyllä kannettavankin näytön voi kalibroida. Löysin ohjeenkin, mutta siellä todetaan, että näytön välikalibrointi ei välttämättä anna yhtä hyvää lopputulosta kuin se, että käyttää erillistä kalibrointilaitetta ja -ohjelmistoa. Täytyypä vielä miettiä, jos ryhdyn tuohon puuhaan...Ainakin nyt näytössä näkyvä kuva ei vastaa sitä, jonka tulostan. Ja blogini kuvat näyttävät kotikannettavassa varsin erilaiselta kuin esim. työpöytäkoneen kautta katsottuna.

   Poista
 4. Minun on pitkään pitänyt opiskella raw-kuvien ottoa ja käsittelyä, aika ei ole vain riittänyt. Kuulemani mukaan kuvien korjaaminen onnistuu huomattavasti paremmin raw-kuvista kuin jpegeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä siinä kuvausvaiheessa mitään eroa ole, kuvaako raw- vai jpg-kuvia, paitsi, että muistitila täyttyy todella paljon nopeammin raw-kuvilla :)

   Itselläni on Photoshop Elements ja siihen kuuluvalla Camera Raw -ohjelmalla kuvia voi käsitellä, mutta ei kylläkään niin monipuolisesti kuin varsinaisella Photoshopin C6:n Camera Raw:lla. Vähän enemmän siihen käsittelyyn tuntui kuluvan aikaa, tosin ekaa kertaa testailin, joten kai se on luonnollistakin :)

   Poista
 5. Itse kuvaan juurikin makroja rawilla- näin saa kuviin enemmän sävyjä ja jää enemmään pelivaraa kuvankäsittelyyn. Minulla on käytössä Photshop elements-ohjelma, jolla voi myös jpeg-kuvia käsitellä rawformaatilla. On nopeaa ja helppoakin.
  Ja bloggerin kehyksiin en myöskään ole tyytyväinen...
  Ihailen suunnattomasti kuviasi- sinulla on silmää ja taitoa saada kuviisi tunnelmaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margsan, ei minullakaan muuta ole kuin tuo Elements, raw-kuvien käsittely onnistuu, mutta ei ihan yhtä monipuolisin työkaluin kuin varsinaisella Photarilla. Mutta se on aivan liian kallis ohjelma hankittavaksi ainakin minun kukkarolleni, joten elementsin varassa ollaan. Ja ihan hyvin sillä tosiaan saa kuvia käsiteltyä valoisuuden ja sävyjen osalta.

   Poista
 6. Kuvaan edelleen jpg-kuvia. Hyvistä aikomuksista huolimatta valokuvausopintoni eivät ole edenneet yhtään minnekään ja painin kaiken aikaa etenkin tarkennuksen kanssa. En vain onnistu saamaan tarkkoja kuvia.
  Valkoinen amaryllis on niin kaunis. Aika hyvin olet onnistunut saamaan sävyt esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytätkö automaatti- vai käsintarkennusta? Itse olen siirtynyt automaatista lähes tyystin käsintarkennukseen. Se vaan sopii jotenkin paremmin ainakin lähikuvaukseen. Tuo amaryllis oli kahdessa vanassa täydessä kukassa ja kukat olivat niin painavat, että varret painuivat tänään kasaan ja leikkasin molemmat oksat omiin maljakoihinsa. Pääsevät niissä edukseen.

   Poista
 7. Minä tyydyn jpg-kuviin toistaiseksi.. sinulla aivan mahtavia kuvia aina

  VastaaPoista
 8. Miten paljon sävyjä onkaan valkoisessa kukassa. Kuvaan enimmäkseen jpg-kuvia, mutta jos tarvitsen parempaa laatua niin turvaudun raw-formaattiin. Nuo raamit sain pois html-koodia muokkaamalla, mutta tähän hätään en muista mikä koodi, mihin kohtaan, koska tein sen lähes kolme vuotta sitten. Luulisi netistä löytyvän ohje tuohonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy googletella, kun on aikaa...jos saisi kuvakehykset pois, ottavat pattiin!

   Poista
 9. Mä en kuvaa muutakuin raw:ta koska isompi ja parempi formaatti. Blogiin työnnän kuvani nykyään png:nä ei pakkaa niin pahasti kuvaa kuin jpg.
  Ihana amaryllis ja juuri tälläisisä pelkissä valkoisen sävyn kuvissa kannattaa käyttää rawta:)
  Ihanaa joulua teille ja nautiskelkaa pyhistä, itse olen aaton töissä.
  Halaus<3

  VastaaPoista
 10. Minäkin olen juuri alkanut tutustua tuohon raw -formaattiin, ja olen aivan totaalisen innoissani. Luulen kuitenkin, että jatkossa kuvaan vain haastavammat ja tärkeämmät aiheet raw:na koska se vie niin paljon tilaa. Jos on "helppo aihe", joka valottuu hyvin, ei sitä enää raw-editorissa paljoa sen paremmaksi saa.
  Mielenkiintoista on kuitenkin, onneksi netti on pullollaan käteviä ohjevideoita! :)

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!