tiistai 11. maaliskuuta 2014

Pönttö paikoilleen

Telkkä on kuulemma maailman "suomalaisimpia" lintuja, sillä lajin maailmankannasta n. 60 prosenttia pesii Suomessa. Monista lähteistä olen lukenut, että telkkä ei kerää pönttöönsä mitään pesäaineksia itse, höyheniään saattaa vähän nyppiä pehmikkeeksi, joten telkän pönttöön suositellaan laitettavaksi esim. sahanpurua pohjalle. Mökillä bongasimme viime viikonloppuna muutaman telkän, joten tuli kiire ripustaa rantapuuhun vuoden vaihteessa isälle joululahjaksi hankittu telkänpönttö. Isä säästyi nikkaroinnilta, tosin ripustustyöt jäivät hänelle :)


Nyt peukut pystyyn, että pönttöön saadaan asukkaita! Vanhoissa pöntöissä on syntynyt vuosien mittaan useita telkkäpoikueita. Kerran olen toisesta telkänpöntöstä nähnyt myös pöllön lähteneen lentoon, nekin kuulemma voivat omia tuonkokoisen pöntön itselleen. Ensi viikonloppuna pitäisi mallata paikalleen uusi kuusitiaisen pönttö...Pöntötyttääkö teilläkin?

10 kommenttia:

 1. Ei pöntötytä! Meinas kyllä, mutta kun muutenkin sai linnunpaskaa siivota pöydistä ja tuoleista, niin pöntötyshimot loppui siihen :)
  Riittää kun saa kattella räksiä muuten, ei meillä pal muita taida ollakaan....no, jotain pikkuzirpuja, mitä lie....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokakesäistä puuhaa se tiaisten ja peippojen kakkojen pyyhkiminen mökin terassilta on, mutta toisaalta on noista tipusista hyötyäkin mm. kirvoja napsivat, niin kukoistavat kasvit paremmin.

   Poista
 2. Ei pöntötytä täälläkään, mutta hyvä, että siellä pöntötyttää! Talviruokintaa toki jatketaan vielä niin pitkään kuin tarve vaatii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on kivaa tarjota linnuille pesäkoloja, koska niiden elämänmenoa on sitten hauska seurata!

   Poista
 3. Ne telkän pojat on niin sulosii. Juu, siitä on aikaa kun laitoimme joenvarrelle pöntön ja siitä olikin tosi kiva seurata poikasten kasvua syksyyn asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telkän poikaset on todella hellyttäviä ja pieni piipitys vaan kuuluu niiden nokasta...

   Poista
 4. Juu, meillä siivottiin linnunpöntöt viime viikonloppuna, tintit seurasivat vieressä kun mies putsasi!
  Meille ei kyllä telkänpönttöä kannata laittaa, kun ei ole telkkiäkään täällä metsässä......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä se siivous jäi nyt tekemättä, mutta syyskesälläkin kuulemma voi siivota, joten josko sitten silloin? Olis se kiipeily vähän miesten hommaa, kun itsellä on sen verran kremppaa, ettei tikapuilla kiipeily taida onnistua.

   Poista
 5. Kyllä pöntötyttää!:) ei ole kuin 3 pönttöä pihassa, viime kesänä yksi tippui puusta. Monesti oon miehelle sanonu, että oiskö pönttöjä lisää. Kai pitää sitten ite tehä, jos eivät lisäänny ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ostin pöntöt paikalliselta pönttöjen tekijältä. Oikein hyvää työnjälkeä oli, telkän pöntön sisälläkin "rappuset", joista telkänpoikaset pääsevät hyvin kiipeämään ulos pöntöstä, kun se aika tulee.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!