perjantai 21. maaliskuuta 2014

Vuoden pelargoni - ja muutama muu

Kiitos lukuisista jättämistänne hyvän messumatkan toivotuksista!

Olikin upea ja mieliinjäävä reissu, suurkiitos messumatkan onnistumisesta kuuluu ihanalle ja lämminhenkiselle Suvikummun Marjalle ja tietysti myös hänen mukavalle miehelleen! Pariskunta nouti minut kyytiinsä laivasatamasta, josta suunnistimme Älvsjövägenille Nordiska Trädgårdar -messuille. Vietimme viisi tuntia kukkien tuoksussa värien ja puutarhaideoiden keskellä tutustuen messuantiin. Sen jälkeen hurautimme viehättävään Slottsträdgården Ulriksdaliin ja päivän päätteeksi vielä vierailimme upeassa ja monipuolisessa Fotografiska-museossa. Täydellinen päivä mahtavan mukavassa seurassa - kiitos vielä tätäkin kautta, Marja!


Hih, kamerassa on runsaat 600 kuvaa reissulta :) Ajattelin poimia kuvista oleellisimmat ja purkaa teille messujen antia teemoittain. Mikä olisikaan parempi aloitus kuin vuoden pelargoni? Nordiska Trädgårdar -messuilla on vuodesta 2007 lähtien julkistettu vuoden pelargonin tittelin saava lajike, tänä vuonna nimikkeen sai Pelargonium x hortorum Moonlight-serien 'Katy 13'.


Olimme Marjan kanssa eturivissä todistamassa, kun kirjailija-toimittaja Göran Greider paljasti vuoden pelargonin. Puutarhaharrastajaksi tunnustautunut Greider totesi puheessaan: "Den som har en pelargon, lever i en vapenfri zon".


'Katy 13' on uuden sortin kotipelargoni - kasvattajanaan Selecta. Lajike sai raadilta kiitosta kauniista kaksivärisistä kukistaan ja kompaktista, pensasmaisesta olomuodostaan. 'Katy 13' on kuulemma runsaasti kukkiva, joten minulle ja Marjalle pitäisi olla luvassa taattua kukkaloistoa -  tämä vuolaasti kehuttu pelargoni päätyi molempien ostoskassiin.

Eikä 'Katy 13' ihan yksin joutunut tänne Suomeen matkaamaan, samaan kassiin sujahtivat myös Wibrant Trädgård Rockdalan osastolta hankitut pelakuutaimet. Laitan lajikenimet ylös postauksen loppuun, niin muistan ne sitten myöhemminkin. Arvaatkaa vaan, olinko haltioissani, kun Marja johdatti minut tämän näyn eteen...pelargonitaivas!Pelargonien runsaudesta messuilla tiesi todellakin olevansa Ruotsissa,
innokkaiden pelakuuharrastajien maassa! 
Tässä muutamia kuviin bongattuja pelakuita:


Wibrantilta hankkimani pikkutaimet:
 • tähtipelargoni I-W Corallina
 • tähtipelargoni I-Lotta Lundberg
 • munankuoripelargoni K-Peppermint Twist
 • riippapelargoni, hybridi E-rococo
 • englantilainen pelargoni D-Black Butterfly
 • miniatyyripelargoni O-W Lilla Trulsa 

27 kommenttia:

 1. Todellista pelargonien ilotulitusta.
  Eikös ole jännää tämä digiaika, valokuvia kertyy ihan mahdottomasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa meilläkin Suomessa yhtä mittavat pelakuuvalikoimat!

   Poista
 2. Hurja määrä kuvia :)
  Olitpa päässyt loistavaan reissuun. Kiva kun päästät meidät kuvalliseen massumatkaan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli kyllä todella oikein A-mestariluokan messumatka! Nordiska-messujen konkarikävijä oppaana ja taitava ajaja kuskina. Kuvia tosiaan riittää muutamaksi päiväksi...

   Poista
 3. Hurmaantuminen ja täydellinen hullaantuminen. Ja miten voikin olla suloiset pelargonikärryt!
  Lisää kuvia otetaan vastaan kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain laivamatka takaisin rajoitti ostoksiani, taimia olisi taatusti ollut enemmän, jos en olisi joutunut ajattelemaan, miten raahaan ne kaikki Suomeen :)

   Poista
 4. Oi, miten ihania kuvia!
  Kiitos kuvaterveisistä, pääsimme näin onnestasi osalliseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos kuvat tuovat iloa muillekin! Ei aina tarvitse itse mennä paikan päälle, kun kuvistakin voi poimia ideoita ja nauttia tunnelmasta...muista käydä kurkkaamassa myös Marjan messuotokset!

   Poista
 5. Voi ihanuus mikä vetolaukku :D
  No, on kukatkin!! Tottakai :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisen vetolaukun taisi saadan "kaupanpäällisiksi" (ilman pelakuita), jos osti jonkun puutarhalehden, en nyt muista, oliko vuosikerta tai joku tietty määrä niitä lehtiä...

   Poista
  2. Eikä!! Mä olisin ostanutkin tuollaisen!

   Poista
 6. Johan tuolla tulee valinnan vaikeus, vaikka eihän sitä perinteikästä kirkkaanpunaista pelargoniaa voita mikään =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin valita sellaisia taimenalkuja, joiden lajikkeita ei välttämättä löydy Suomesta ainakaan täältä meiltä päin...

   Poista
 7. Kiitos tästä upeasta postista. Kaunista kaunista.
  Ihanaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella erilaisia kaunottaria löytyy pelakuiden valtavan laajasta kirjosta! Kivaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 8. Ihana pelakuuvalikoima! Ja lajikkeissa on niin paljon. On helppoa uskoa, että naapurimaassa ollaan hurmaannuttu tästä kaunokaisesta :O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Suomessa ei kauheasti kaikkia eri versioita ole edes tarjolla. Ainakaan ihan tavispuutarhamyymälöissä. Harvemmin näkee esim. mitään miniatyyrilajikkeita kaupan.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Eikä tässä vielä tietenkään ollut kaikki, mitä esillä oli, joten valikoima on kyllä huikaiseva - en käsitä, miksei näitä ole paremmin tarjolla myös Suomessa.

   Poista
 10. Kuinkahan monta vuotta saadaan odottaa tuollaisen lajikemäärän rantautumista meille? Toivottavasti ei pitkään. Mahtoi olla elämys ihailla ja katsella kaikkia ihanuuksia. Eihän noista osaa asettaa ainuttakaan toisensa edelle. Niin upeita ovat kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Yleensä pelakuista on tarjolla sitä yhtä ja samaa kotipelargonia. No, maksavathan nuo erikoisuudet vähän enemmän, mutta itse ainakin tällaisena puutarhaintoilijana haluaisin välillä kokeilla kasvattaa joitain uusia lajikkeita ja nauttia uudenlaisista kukkaelämyksistä.

   Poista
 11. Aijaijai, miten ihania kuvia tässäkin! Muistelen lämmöllä meidän viime vuotista reissua. Itsehän en ostanut mitään kasveja sieltä, kun olisi ollut niin hankala niitä kuljettaa :) Toi Katy 13 muistuttaa tosi paljon kukinnoltaan "flower fairy white splash"-nimistä lajiketta, jota minullakin on, tai on ainakin ollut :) Kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, olisitpa nähnyt minut pelakuukassini kanssa, kun lähdin Tukholman satamasta. Se portti, jossa maihinnousukortin magneettijuova luetaan, sulkeutui kesken kaiken, kun olin kimpsuineni menossa siitä ja parkaisin isoon ääneen, kun pelakuukassini jäi ryttyyn sulkeutuvien porttien väliin. Siinä tuli virkailijalle kiire painaa open-nappia :)

   Poista
 12. Oooh, todellakin pelargonitaivas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se oli, olisi tehnyt mieli useampaakin lajiketta, mutta kun olin matkaamassa yksin ilman kantoapua Suomeen, en enää enempää voinut ostaa, vaikka mieli teki.

   Poista
 13. Kasvien määrä oli kaiken kaikkiaan runsaampaa kuin Suomessa. Lisäksi lajikkeiden määrä oli päätä huimaava. Tuntui että pelakoissa ja esim. liljan sipuleissa oli mieletön valinnanvara. Mä olisin halunnut noita pelakoita, mutta en ruvannut lentokoneeseen roudaamaan. Myös koristelussa olleet kasviyhdistelmät olivat ihania ja runsaampia kuin Suomessa. Ihastelin jopa Plantagenin osaston sommitelmia, mikä tuntui jokseenkin hölmöltä : P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plantsu taisi jopa saada Vuoden osasto -tittelin sommitelmiensa ansiosta. Olivat kyllä panostaneet siellä osastoihin kovasti, miksei samaa voisi tehdä täällä Suomessa? Jännityksellä odotan, miltä Turun ja Helsingin messut tuntuvat Tukholman jälkeen.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!