sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Sinisiä lepattajia

Lauantaina mökillä lenteli erilaisia sinisiipiä, jotka sinnittelivät melko haipakassa tuulessa. En tiedä, mistä kisailuissa oli kyse, lemmenleikeistä vai reviiritaisteluista, mutta tämä oli hauska pari, kun toinen lenteli koko ajan ympärillä hullun lailla ja toinen olla möllötti coolina apilanlehdellä.
Edit 27.12.2015: pariskunta on myöhemmin vahvistettu perhosasiantuntijoiden avulla virnasinisiipikoiraaksi ja -naaraaksi.


Ainakin yhden sinisiivistä tunnistin virnasinisiiveksi, joka on Suomen lajiston uhanalaisarvioinnissa 2010 luokiteltu vaarantuneeksi. Havainnostani on tämä valitettavan epätarkka kuva todisteena, mutta tuntomerkit erottuvat kuitenkin selvästi.


Luontoportin mukaan Etelä- ja paikoin Keski-Suomessa melko harvinaisena tavattavan virnasinisiiven hyviä, muista sinisiivistä erottavia tuntomerkkejä ovat (1) hohtavan sininen siipien yläpinta, (2) etusiipien alapinnalla sijaitsevat, takasiipiä kohden suurenevat mustat täplät sekä (3) takasiiven hohtavan vihreän turkoosi tyvialue.

14 kommenttia:

 1. Ah. Sanon, niin kuin itse sanot tuossa kommenttilaatikon yläpuolella, että Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä! Nämä sinisiivet tarinoineen lämmittivät mieltäni ihan hirmusti. Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suloisia, pienenpieniä lepattelijoita ovat! Jos ovat paikallaan siivet supussa, niitä hädin tuskin huomaa, mutta ovat melko arkoja ja lennähtävät karkuun pienestäkin liikkeestä. Yritin tänäänkin hiippailla näiden perässä, mutta oli vähän liian kirkas keli ja minulla kameran asetukset jotenkin hakusessa.

   Poista
 2. Kaikki ötökät ja eläimet hengaa sun Sussin (förmaaki ja puutarha) pihoissa :D Mistä ihmeestä se johtuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä varmaan ötökät tykkää, kun on luonnonkasveja ja luonnollista ympäristöä. Ei ole liian siistiä :)

   Poista
 3. Oletpa saanut napattua hyviä kuvia! Täytyy näemmä lähteä vanhojen talojen puutarhojen ohi kävelemään, jospa tulisi vastaan näitäkin sinisiipiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiirenvirnoissa tykkäsivät olla, nimensä mukaisesti :)

   Poista
 4. Upeita kuvia upeista perhosista! Varsinkin tuo toiseksi ylimmässä kuvassa oleva sinisiipi on ihastuttava. Kiitos tästä luontoelämyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos miellytti, vaikka kuvien laatu ei teknisesti ole kovin kummoinen. En ymmärrä, miten muut saavat näistä perhoskuvistakin piiruntarkkoja!

   Poista
 5. Hienoja kuvia. Tuossa ylimmässä näkyy upeasti perhosen kropan pehmoisen näköiset karvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siniset karvat! Jotenkin aika eksoottinen väri luonnoneläimellä Suomessa - sähäkkä sininen! No, onhan monilla linnuillakin sinistä sulissaan, mutta kokonaan sininen perhonen on aika vänkä, vaikka onkin pienenpieni.

   Poista
 6. Perhosilla on kyllä uskomattomat syviä nuo siipien värit. Kauniita liihottelijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos valo osuu oikein, perhosten väritys voi olla suorastaan huikea. Jossain toisessa valossa taas kaikki sävyt eivät tule ollenkaan esille. Kirkkaassa päivänpaisteessa perhosten kuvaus on mielestäni melko haasteellista, mutta sillä kelilläpä ne useimmiten ovat liikkeellä, eivät pilvisinä päivinä niinkään, vaikka silloin voisi saada valoltaan pehmeämpiä ja sävyt paremmin toistavia kuvia. Juuri tänään huokaisin, että kyllä minulla vielä niin kamalan paljon on opittavaa valokuvauksesta, kun en millään onnistunut saamaan hyvää kuvaa lennossa olevasta räystäspääskystä. Mutta aion onnistua vielä joku päivä, jos ei tänä vuonna, niin ehkä ensi vuonna :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, nämä ovat vikkeliä lentäjiä ja varsin pienikokoisia, joten haasteellisia kuvattavia :)

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!