tiistai 29. maaliskuuta 2016

Miksi eivät itäneet?

Kylvin helmikuussa kolmen eri orvokkilajikkeen siemeniä,
vain yksi lajikkeista on itänyt, muista ei ole mitään havaintoa.
Vähän laitoin siementen päälle kylvön yhteydessä multaa.
Itävätkö orvokit sittenkin valossa, eikö siemeniä olisi saanut peittää?
Vai jäivätkö liian syvälle?
Onko kenelläkään tietoa, mikä voi olla syynä
ja saisiko niitä uinuvia siemeniä vielä jotenkin heräteltyä?


Samoin kävi akileijoille, kahta lajiketta kylvin, mutta vain toinen on itänyt.
Itse asiassa eilen juuri koulin 10 Petticoat Pink -taimea (kuvassa) omiin ruukkuihinsa,
joten jotain karaisurumbaan on kuitenkin kasvamassa.

11 kommenttia:

 1. Aina surettaa jos joku ihanuus ei idä! Valitettavasti en voi neuvoakaan, en ole taimettanut koskaan akileijaa, kylvän ne suoraan syksyllä ja aina jotain jostain nousee, samoin orvokkeja, vaikka olen haaveillut vaaleansinisestä sarviorvokista jo kauan! Toivottavasti taimet kuitenkin nostavat päätään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mulla jäi sen ei-itäneen akileijan siemeniä vielä, niin voin viskoa ne ulos kukkapenkkiin syksyllä. Jos vaikka sitten itäisivät kunnon talven jälkeen. Ne yhdet orvokin siemenet, niitä olikin vain kymmenkunta sellaisessa muoviputkessa, niistä ei sitten tullut mitään ja siemeniä ei harmi kyllä jäänyt yhtään jäljelle :(

   Poista
 2. Orvokkeja en ole ikinä kylvänyt itse, mutta olettaisin, että niiden päälle ei tarvitse ainakaan kovin paljon multaa laittaa, varmaan riittää sekin, että ne vaan painelee siihen multaan. Yleensähän, mitä pienempi siemen, sitä vähemmän multaa peitoksi. Eihän kylvöksesi ole missään vaiheessa päässyt kuivahtamaan? Jotenkin minusta tuntuu, että tänä keväänä monet siemenet ovat itäneet tosi kehnosti, vaikka olen ihan kuukalenterin mukaan oikeaan aikaan kylvänyt! Jättiverbenat jouduin laittamaan uudelleen jääkaappiin, kuukausi ei riittänyt niille. Pari lisäviikkoa jääkaapissa ja nyt on n. 10 kpl itänyt. Yleensä aina varmoista ja nopeista päiviänsinistä on vasta pari itänyt ja ovat olleet ja vaikka kuinka kauan kylvettyinä! Tuksuherneet puolestaan yllättivät ja itivät oikein hyvin.
  Sinkohyppykurkun siemenet löysin muovikasvarista, unohtuivat sinne syksyllä. Kylvän sitten parin viikon päästä kun kuu on taas suosiollisessa asennossa :)
  Tuliko tässä nyt ollenkaan vastausta kysymykseesi........

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh! tuksuherneet....pitäis vaan keskittyä kirjoittamiseen, eikä samalla silitellä kissoja....

   Poista
  2. Tuksu, hih½ Kissoja kannattaa aina silitellä tilaisuuden tullen, se on niin rauhoittavaa ja poistaa stressiä. Juuri sellaista kissaterapiaa nyt kaipaisin. Onneksi kaveri tulee hoodeille huomenna kahden bortsun kanssa, ja ne ovat kyllä koiruleita sieltä ihanimmiasta päästä. Pääsen niitä rapsuttamaan, se on kiva se.

   Ei mulla kylvökset ole kuivuneet, pikemminkin pohdin, pidinkö ne liian märkinä. Taidan lykätä vielä ne ei-itäneet akileijan siemenet kertaalleen tuonne jääkaappiin, välillä niitä siellä viikon makuutin, mutta ei tepsinyt sekään konsti.

   Poista
 3. Minulla kävi viime keväänä samin ja nyt laitoin vain samettikukkia! Ne itävät varmasti:)
  Saattaa olla, että siemenissäkin on eroja, kun kesät ovat niin erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä siemenissä on eroa, mutta olisi nyt paristakymmenestä siemenestä edes yksi itänyt!

   Poista
 4. Nämä siemenkylvöt ovat kyllä joka vuosi yhtä kokeilua. Minä sain vasta ensimmäistä kertaa ikinä mustat orvokit itämään. Ilo on aina kuitenkin niistä jotka onnistuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiempina vuosina minulla on ollut tosi hyvä tuuri siemenkylvöjen onnistumisen suhteen. Siksi kai tämä orvokkien ja akileijojen itämättömyys tuli niin suurena yllätyksenä.

   Poista
 5. Minulle on monesti käynyt noin. Siemenet eivät aina idä, vaikka mitä tekisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkaisevaa kuulla, että muillekin viherpeukaloille käy joskus näin.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!