perjantai 28. lokakuuta 2016

Kaukomaille

Joutsenten, hanhien ja kurkien muuttoparvet
tuovat aina suuren haikeuden sydämeeni syksyisin.
Onnistuin tänä syksynä bongaamaan pari-kolme suurempaa kurkiparvea,
suurimman taisin nähdä ihan kotipihalla seistessä.
Laskin valokuvasta, että kurkia oli aurassa 298.
Tässä kuitenkin vain osa etelään menijöistä,
varsinaisena määränpäänä Pohjois-Afrikka, Etiopia ja Sudan.


Hurjan määrän kilsoja lentävät yhtä mittaa,
vaikka pysähtyvätkin ensin Eurooppaan.
Jostain kuulin, että kurjet voivat levätä myös lentäessään.
Liitävät eteenpäin jossain horrostilassa, 
jonka aikana toinen puoli aivoista on hereillä ja toinen lepää.
Wau!


Meidän ei-muuttajien on taas veivattava kelloja viikonloppuna!
Yleisesti käytetään termiä: siirrytään talviaikaan.
Mutta sehän on se entinen normaaliaika :)
Yksi hyvä juttu siinä on, tiedätte kyllä:
näin työviikon uuvuttamana univelkaisena yksi tunti lisää unta on ihanaa.


16 kommenttia:

 1. Isoja kurkiauroja on ihana bongata. Tykkään myös pihaan tulevista eläimistä. Ruokin ja teen suojia eläimille. Niiden määrä on 10 vuodessa kasvanut pihassa hurjasti.

  Ja onneksi on blogit. En tajua miten multa aina menee ohi noi kellonsiirrot. Mysteeri miten se on kaikille muille niin selviö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, kellot raksuttavat talviaikaa ja luntakin jo saatu. Yäks, sanoo kesäihminen :)

   Poista
 2. Muuttolintuja on ollut tosi paljon liikkeellä. Ensimmäistä kertaa 24 vuoteen isot hanhiparvet ovat pysähtyneet meidän lähipellolle tankkaamaan. Kyllä on ollut meteliä, mutta mieluista sellaista.

  Kellojen kääntö on minusta turhaa puuhaa ja voitaisi hyvin jäädä tuohon normiaikaan, joka ainakin meikäläiselle sopii tätä kesäaikaa paremmin. Säälin aina eniten noita naapureiden lehmiä, joille kellon kääntö aiheuttaa pitkäksi aikaa harmia. Eläimet tottuvat tiettyihin aikoihin lypsyissä ja kyllä on meteli melkoinen kun lypsäjää ei näy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, niitä hanhiparvia olisi ollut hieno päästä kuvaamaan, wau! Voin kuvitella, minkälainen kaakatus siellä on pelloilla kiirinyt.

   Poista
 3. Haikeus tosiaan hiipii aina mieleen noita muuttajia katsoessa. Ihan vähän huoli niiden selviytymisestäkin. On se luonto niin ihmeellinen ja kummasteltavaa riittää, niinkuin nuo lintujen muuttomatkat. Sitä muuttamista on joskus selitetty sillä, että siellä etelässä ei riitä niille kaikille ravintoa ja tilaa pesimiselle. Mutta on se valtava rasitus linnuille. Joka vuosi.
  Minulta ei tuo normaaliaikaan siirtyminen varmasti unohdu. Niin olen sitä jo odottanut. Kesäaika ei sovi minulle yhtään! t. aamu-uninen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjaa touhua se lintujen muutto kyllä on. Ja monihan niille matkoille menehtyykin :( No niin, sinulla on nyt sitten elämässä oikea rytmi, kun päästiin normiaikaan. Mukavaa marraskuuta!

   Poista
 4. Kurkiparvet ovat aina mieltä liikuttava näky. Tänä vuonna näin ensimmäisen elokuun lopulla ja viimeisen lokakuun alussa. Ja kellojen siirtely on mielestäni ihan turhaa puuhaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten odotan, että näen, kun ne kurkiparvet palaavat takaisin ja kuulen taas keväällä ensimmäisen kerran kurjen töräytyksen...Sitä odotellessa!

   Poista
 5. Lintujen muuttoparvet ovat aina mykistävää katsottavaa. Mihin ne ovat menossa ja mistä ne tietää, mihin pitää mennä? Kaukomaille minunkin tekisi mieli, mutta tyydyn siirtämään kelloa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olisi itse kiva lennähtää jonnekin etelämmäksi talven ajaksi...jos vain olisi mahdollisuus.

   Poista
 6. Muuttoparvet tuovat aina haikeuden mieleen ja toisaalta taas palaavat linnut keväällä ovat suuri ilon aihe, kuinka ihmeellä linnun elämä on tuollaiseksi muotoutunut, hirveä matka mennen tullen, kotimaan kaipuu kauas pohjoiseen etelän lämmöstä keväällä ja taas syksyllä kiireellä pakkasta pakoon. Yhtään kurkiauraa en sattunut näkemään, hanhia kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut ovat kyllä ihmeellisiä, osaavat suunnistaakin niin upeasti!

   Poista
 7. Vau, vielä voivat levätä lentäessään.
  Lintujen muuttoparvet ovat tosiaan mykistäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, samaa mykistelin ja ajattelin, että olishan se hienoa itsekin vaikka töitä tehdessä osata samalla lepuuttaa aivojensa toista puolta...

   Poista
 8. Toivotaan turvallista matkaa muuttolinnuille!

  VastaaPoista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!