tiistai 25. huhtikuuta 2017

Hyväksi havaitut perhoskasvit

Olen joka vuosi yrittänyt hankkia mökille
yhden uuden perhoskasviksi mainostetun perennan,
osa on toiminut hyvin tai jopa erinomaisesti,
osassa taas en ole nähnyt ikinä yhtään perhosta!

Tässä mökkimaastossamme hyväksi havaitsemiani perhoskasveja,
varmasti kaikille hyvinkin tuttuja.
Yksivuotisista kylvettävistä eniten vierailluin
on ollut parina viime kesänä pallerokiurunkukka!


Perennoista ehdottomasti suosituin perhosten keskuudessa
on ollut täpläpunalatva (alin ja ylin kuva).
Yllättäjä on orvokki.
Niitä en ole tainnut nähdä missään mainittavan perhoskasveina,
mutta meillä ainakin lanttuperhosille ovat kelvanneet.Myöhään keväällä ja alkukesästä perhoset ovat kelpuuttaneet
mesikasveikseen myös tähkä- ja palleroesikot...


...ja idän- ja espanjansinilijat!Mökin perhoskasvien TOP 3:een
pallerokiurunkukan ja täpläpunalatvan kanssa
pääsee kaunopunahattu!


Asteritkin kelpaavat perhosille toisinaan,
mutta mitenkään innosta sekaisin ne eivät näistä ole.


Valkoalpi, jättiverbena, hummelopähkämö,
heliotrooppi ja rantakukka ovat kiinnostaneet perhosia jonkun verran. 


Viime kesänä näin ekaa kerta perhosia myös pihlaja-angervon kukkatertuissa.


Olen valikoinut perhoskasvit siten, että olen viimeiseen asti 
yrittänyt välttää keltakukkaisten "houkutuslintujen" hankkimista.
Keltainen väri ei kuulu suosikkeihini, mutta kohta täytyy
ehkä antaa nauhuksille tai hirvenjuurille tilaisuus.
Ihan vain perhosten vuoksi :)

Perhoskasveiksi listatuista mökillä eivät ole toimineet
punatähkät, lehtosinilatvat, ketoruusuruohot,
värimintut, syreenit, isotähtiputket.


 Syyssädekukat ja varjoliljatkaan eivät ole houkutelleet perhosia.
Tosin varjoliljan pitäisi innostaa eniten yöperhosia,
samoin valkotupakan (ei tässä kuvaa)
Yöperhojen visiiteistä kukilla en tiedä, koska olen itse ollut öisin unten mailla :)


Ei meillä ole toimineet myöskään syysleimut eivätkä isomaksaruohot.

Olisi kiva kuulla,
mitkä kasvit sinun puutarhassasi
houkuttelevat eniten perhosia 
ja mitkä mesibaarit pysyttelevät
hyvästä maineestaan huolimatta hiljaisina?

33 kommenttia:

 1. Mäkimeirami on hyvä perhoskasvi. Sen lisäksi siinä on nätti kukinto ja lehdet voi kuivata mausteeksi mm. kaali- ja papuruokkiin. Se on ruoasulatusta tukeva yrtti, eli hoitavia vaikutuksiakin löytyy. Mäkimeirami on vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta se viihtyy aurigossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitain minttuja olen kokeillut, mutta eivät ne ole kiinnostaneet kuin pörrinkäisiä. Katsotaan, jos yrttipenkkiin ensi kesänä mahtuisi mäkimeirami.

   Poista
 2. Kiitos näistä vinkeistä ja kauniista kuvista! <3
  Meillä on perhosia ollut jotenkin vähemmän ylipäätään viime kesinä, kun on ollut niin kylmää.
  Meillä on toiminut parhaiten kaikki pitkulaiset kukinnot, niin kuin punatähkä, tädykkeet ja kellopeippi. Myös komemaksaruoho on ollut meillä ihan perhosmagneetti. Sekä Titan mainitsema mäkimeirami. Ja tietysti nuo kaunopunahatut ja jättiverbena.
  Perhosia haluaisin kyllä ehdottomasti lisää meidän puutarhaan ja aioinkin lisätä perhosmagneetteja oikein ajatuksella. Kesäkukillakin tietty saa houkuteltua niitä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tädykkeessä vierailee vain pörrinkäisiä. Punatähkässä ei oikein niitäkään. Jättiverbenakin oli vähän pettymys.

   Poista
 3. Olipa ihania kesäisiä kuvia💕
  Meillä eivät perhoset ymmärrä yhtään jättiverbenan päälle! Syyssyrikkä on paras perhoskasvi ikinä. Harmi vaan kun minulla se aina on yksivuotinen, ulkona se ei pärjää talvea ja jotenkin en vaan onnistu tallettamaan sitä.
  Syyskimikit kiinnostavat kovasti amiraaleja syyskesällä
  Samettikukistakin perhoset tykkäävät, onneksi samettikukkia saa myös sellaisina ruskeankirjavina, ettei tarvitse ihan niitä keltaisia hankkia😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis talvettamaan syyssyrikkää. iPad taas yrittää olla fiksu.....

   Poista
  2. Syyssyrikän ostin minäkin yksi vuosi ja talvi vei. Houkutteli ihan kivasti neitoja, mutta kun ei ole talvenkestävä savimaassa, niin ei sovellu meille mökille. Ai, teidän perhosille maistuu kimikkikin? Niissä en ole nähnyt kuin kukkakärpäsiä. Samettikukkien kanssa minulla on vähän sellainen heiveröinen yhteys...ne eivät ole koskaan vedonneet minuun. Mutta ehkä niitäkin sitten tulevana kesänä voisi joitain hankkia, juurikin niitä ruskeankirjavia.

   Poista
 4. Perhoset ovat ilahduttava näky puutarhassa. Monenlaiset mintut ovat myös niiden mieleen, mutta täällä niiden suosikki on isohirvenjuuri. Sen kukissa on aina ruuhkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä tässä juuri olen miettinyt, että hirvenjuuri vai nauhus...ehkä nauhus, kun meillä ei ole kovin aurinkoisia kasvupaikkoja tarjota.

   Poista
 5. Niin kauniita kesäisiä kuvia. Ja lisäksi niin hyödyllinen postaus. Minäkin pyrin valitsemaan sellaisia kukkia joista perhoset tykkäävät. Viime kesän perhosten suosikkikukka oli punahattu. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahatut ovat aika varmoja neitoperhosten houkuttajia. Amiraalitkin niistä tykkäävät. Ajattelin, että loppukuusta ehtisi vielä kylvää esikasvatukseen punahattuja...

   Poista
 6. Meilläkään ei lehtosinilatva houkutellut perhosia ollenkaan, enempi ehkä houkutteli pikkukärpäsiä.
  Olen huomannut että auringontähdet ovat meillä ainakin perhos & pörriäismagneetteja. Auringontähti vaatii vaan aika paljon tilaa kasvaakseen kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtosinilatva hurmaa kyllä pörrinkäiset, niitä riittää ja hyvä niin, että kimalaisille ja muille pörrääjille on myös tarjontaa. Auringontähdelle ei taida minun mökkikukkapenkeistä löytyä sopivan suurta lohkoa, mutta kiitos vinkistä, se voi olla jollekin lukijalle todella arvokas ja hyödyllinen tieto.

   Poista
 7. Hyvä postaus ja kauniit kuvat!

  VastaaPoista
 8. Syreenikiitäjä pitää syreeneistä nimensä mukaisesti, tosin on juuri niitä yöliikkujia. Päiväperhosia näkyy paljon punatähkässä, oreganossa, piparmintussa ja syysleimuissa meidän pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusyreenin kukissa olen nähnyt yhden lanttuperhosen, pihasyreeneissä en ainuttakaan. Sanotaan, että syreenit houkuttelevat myös ritareita, mutta ehkä meillä on vielä niin nuoret syreenit, etteivät tuoksu ihan riittävästi. Puna-apilalla olen viimeksi tavannut ritarin. Syysleimuissakaan en olen nähnyt yhtään päiväperhosta, ja ihan kaikkia niiden kukkia eivät peuratkaan ehtineet tuhota.

   Poista
 9. Tämä postaus tuli enemmin kuin tarpeeseen, suunnittelen juuri perhospuutarhaa.
  Kiitos paljon!
  Niin kauniskin postauskin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku Cajanderin Puutarhan parhaat perhoskasvit -kirjaa olen taas selaillut, kun etsiskelen sopivaa ehdokasta ensi kesän perhoskasvihankinnaksi. Ja täältä blogilandiasta kuvittelen löytyvän paljon lisää hyviä vinkkejä! Joten olipa kiva, että sinäkin sait tässä liudan erilaisia ehdotuksia omaan perhospuutarhaasi.

   Poista
 10. Kauniita kuvia, perhoset ovat kyllä ihania! Kaunopunahattu, komeamaksaruoho ja nauhukset ovat minun pihallani ajoittain täynnä sekä perhosia että kimalaisia, niitä on kyllä mukava seurailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, minut on kohta aivopesty ja keltaiset nauhukset kukoistavat ensi kesänä mökin kukkapenkissä :)

   Poista
 11. Upeat kuvat!

  Minäkin yritän suosia perhoskasveja, mutta aika vähän meillä silti perhosia näkyy. Taitavat tuuliolosuhteet olla hiukan haastelliset. Aika yllättävää, että isomaksaruohot eivät teillä perhosia ole kiinnostaneet. Ehkäpä muu tarjonta on ollut mieluisampaa ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulista on meilläkin usein, joten perhosten määrä ei koskaan ole samanlainen kuin joissain sisämaan suojaisissa puutarhoissa. Ehkä yksi syy siihen, ettei isomaksaruohot viime kesänä vetäneet perhosia, oli se, että peurat söivät kukinnot. Kaikki.

   Poista
 12. Kiitos vinkeistä. Nauhukset ja rantakukka ovat suosiossa. Kehäkukka myös. Juuri ostin yksivuotisia siemeniä kuten punahattua ja laventelia samoin krassia, jota myös väitettiin perhoskasviksi. Saa nähdä, miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä eivät kehäkukatkaan perhosia ole kiinnostaneet. Itse asiassa luonnonkukat vievät voiton kaikista puutarhan houkutuksista. Loppukesän ykkönen luonnonkasveista on pietaryrtti, keltainen sekin.

   Poista
 13. On totta, että mesibaarit välillä vaihtelevat, mutta yksi on ja pysyy. Nimittäin purppurapunalatva. Se ei petä koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko ne miten sukua toisilleen, täpläpunalatva ja purppurapunalatva?

   Poista
 14. Meillä parhaita perhosbaareja pitävät rantakukka, punahattu, sinipallo-ohdake ja punalatva:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinipallo-ohdake puuttuu täältä, on ollut jo tovin listalla, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi.

   Poista
 15. Ihana postaus :) Meillä selvästi eniten perhosia on syyssyriköissa. Ja perhosia on niissä tosi paljon. Seuraavaksi tulee daaliat. Täytyykin vähän miettiä ja laittaa omaankin blogiin postaus aiheesta.
  Sain kerran kuvattua syysleimusta matarakiitäjän. Se viihtyi pitkään niiden kukissa. Ja ritariperhosen näin kerran meidän valkoisessa syreenissä. Ne onkin ainoat kerrat kun olen nähnyt kyseiset perhoset, ja ihan omalla pihalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli se syrikkä yhden kesän, mutta talvi vei ja kun ei ole ruukussa olevalle talvetuspaikkaa, niin syrikkää ei taida meille enää tulla :( Hmmmm, daalioita en ole koskaan saanut mökillä menestymään, meillä ei taida olla tarpeeksi aurinkoista. Joo, ritarit tykkää syreeneistä, mutta meillä olen nähnyt ritarin vain puna-apiloilla ja käenkukalla. Kiitäjät ovat komeita, meillä mökillä en ole nähnyt kuin kerran etelänpäiväkiitäjän, se viihtyi tupakalla :) Kiitos vinkeistä!

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!